°C 11

Zmajlović Županiju optužio za nemar u zdravstvu: Stanovnici nemaju razloga slaviti Svjetski dan zdravlja!

06.04.2021.

Maja Peranić

Stanovnici Zagrebačke županije za većinu pregleda i dalje moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja na području županije nedostaje prvenstveno liječnika, ističu iz županijskog SDP-a. Radi se, kažu, o velikom problemu koji će biti još više izražen u budućnosti, zbog toga što analiza potreba za specijalističko usavršavanje pokazuje kako je u godinama koje slijede potrebno još dodatnih 150 specijalista.

Zagrebačka županija je tek od prošle godine počela raspisivati natječaje za liječnike i medicinsko osoblje, ali nije ih našla unatoč tome što je uz primjerenu plaću ponudila i dodatne povlastice poput subvencije kamate na stambeni kredit ili trošak podstanarstva, subvencija vrtića i službeni automobil na raspolaganju 24 sata, tvrdi kandidat za župana Zagrebačke županije Mihael Zmajlović prozivajući Zagrebačku županiju za nemar kad je u pitanju zdravstvena zaštita njenih stanovnika.

-Aktualni župan Kožić sjedi na ovoj poziciji već 20 godina i svojim nemarom je doveo zdravstveni sustav do ozbiljnih problema. Da on ili njegov ravnatelj vode računa o zdravlju ljudi, onda bi znali koliko pedijatara ili ginekologa koje godine ide u mirovinu. Nedopustivo je da Županija svake godine u zdravstveni sustav povrh plaća za osoblje ulaže dodatnih 40 do 50 milijuna kuna proračunskih sredstava, a da sada nakon 20 godina imamo sustav pun rupa i Dom zdravlja Zagrebačke županije koji posluje u problemima - izjavio je Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare koju je održao ispred Zagrebačke županije u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Naglasio je i kako u 20 godina nije izrađen niti jedan dom zdravlja, riješena je tek energetska obnova na tri objekta uz vanjsko sufinanciranje, a upitno je kako će se sanirati šteta od potresa na županijskim zdravstvenim objektima koja je procijenjena na 13,3 milijuna kuna.

Nedostaje i uređaja, tvrdi Zmajlović navodeći primjer Svetog Ivana Zeline gdje nemaju rendgen. S druge strane u Jastrebarskom postoji uređaj, ali nema liječnika pa se nalazi moraju slati u Samobor i čekati tjedan dana što u slučaju nekih hitnih situacija nema nikakvog smisla. U nekim mjestima, primjerice Svetoj Nedelji nedostaje i pedijatar i ginekolog. Stvari su krajnje ozbiljne u  Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u  kojoj je smješteno stotinjak teško bolesne djece, a zgrada je teško stradala od potresa i ima žutu naljepnicu. Nesretni slučaj iz Zaprešića otprije par godina razotkrio je i velike probleme u sustavu hitne službe Zagrebačke županije, ali umjesto da novac ulože u sufinanciranje timova hitne službe za gradove i općine, župan Kožić se radije odlučio za kupovinu skupe privatne kuće u Velikoj Gorici za 1.7 milijuna kuna, u kojoj su sada smješteni ravnatelj hitne i njegovo administrativno osoblje, navodi se u priopćenju SDP-a Zagrebačke županije.

Stanovnici Zagrebačke županije ogorčeni su zbog lista i dinamike cijepljenja i s pravom se žale, jer se po društvenim mrežama pročelnici i županovi najbliži suradnici hvale kako su primili cjepivo, tvrdi SDP-ov kandidat za župana. Velika afera nastala je i s 250 cjepiva koja su podijeljena djelatnicima zračne luke, koja je privatna tvrtka. Oni su cijepljeni suprotno nacionalnom programu cijepljenja i unatoč činjenici da poslove sigurnosti i pregleda putnika ne obavljaju djelatnici zračne luke već policija i zaštitarske tvrtke, stoji u priopćenju.

Mihael Zmajlović je predstavio i svoj prijedlog organizacije zdravstvenog sustava na području Zagrebačke županije.

-Kao budući župan odredit ću prioritete i efikasniju organizaciju u sustavu zdravstva. Odmah ćemo krenuti u pripremu dokumentacije za izgradnju nove bolnice u Gornjoj Bistri. Država je darovala zemljište, a župan ništa ne poduzima unatoč tome što se djeca nalaze u zgradi sa žutom naljepnicom.

Također, krenut ćemo u osnaživanje primarne i specijalističke zdravstvene zaštite, medicine rada, ginekologije i pedijatrije u svim gradovima te uvesti niz preventivnih programa kojima će se podići standard zdravlja-kazao je Zmajlović te naglasio nekoliko konkretnih projekata iz svoje kampanje kao što su mobilni timovi specijalista, sistematski pregledi za umirovljenike, a najavio je i program protiv ambrozije koja muči preko 30% stanovnika Zagrebačke županije i predstavlja najrašireniji i najagresivniji peludni alergen. Pohvalio je i sve djelatnike u zdravstvu, koji se trude i rade odličan posao unatoč lošim uvjetima koji imaju od strane Županije kao osnivača zdravstvenih ustanova, kazao je.

Iz SDP-a su istaknuli još nekoliko činjenica vezanih za zdravstvenu zaštitu na području Zagrebačke županije. Upozoravaju da je Zagrebačka županija jedina županija koja na svom području nema županijsku bolnicu, a osnivač je sljedećih zdravstvenih ustanova: Dom zdravlja Zagrebačke županije, Ljekarne Zagrebačke županije,  Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

-Posebno je zanimljiv projekt izgradnje bolnice Naftalan, vanjskih i unutarnjih bazena, prvotno procijenjen  na  35 milijuna kuna, da bi nakon dvije godine koliko traju radovi, samo u dijelu građevinskih radova narastao na 63,5 milijuna. Rok završetka radova dva puta je prolongiran i cijeli ovaj projekt zbog brojnih zavrzlama, žalbi, natjecateljskog postupka uz pregovore, postupka nabave i netransparentnosti podsjeća na projekt zagrebačke žičare-istaknuto je za kraj u priopćenju SDP-a Zagrebačke županije.