°C 14

SDP: Ukidaju li se propusnice unutar Zagrebačke županije?

08.04.2020.

Redakcija

Saborski zastupnik Mihael Zmajlović uputio je danas inicijativu Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvu civilne zaštite i Stožeru civilne zaštite RH kojom traži Proširenje područja za kretanje građana bez propusnica unutar granica Policijskih postaja  na cijelom teritoriju Zagrebačke županije.

U obrazloženju svoje inicijative Zmajlović navodi da je na području Zagrebačke županije osnovano 8 policijskih postaja koje pokrivaju 9 gradova i 25 općina te predlaže Stožeru civilne zaštite RH da donese Odluku kojojm bi se građani unutar područja Policijskih postaja mogli nesmetano kretati bez propusnica i to bez nepotrebnog administriranja, koordinacija i sklapanja sporazuma između jedinica lokalne uprave i samouprave.

Smatra kako manje općine na području naše Županije nemaju primjerene trgovine, nemaju benzinske postaje, banke i pošte i nužan je odlazak u veću sredinu kako bi se, usprkos ovim neubičajenim i na neki način izvanrednim okolnostima, moglo donekle normalno funkcionirati.

- Zagrebačka županija u svom je najvećem dijelu ruralna županija, pred nama je vrijeme sjetve poljoprivrednih kultura i drugih poljoprivrednih radova, nabavke smjemenskog materijala i umjetnog gnojiva, poljoprivredne površine često se nalaze i u drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave pa će potrebe za izdavanjem propusnicama biti još veće, stoga smatram nužnim  donijeti Odluku koju predlažem i koja je logična jer u svojem najvećem dijelu ovaj prijedlog u skladu je sa teritorijalnim ustrojem bivših općina i stanovništvo manjih općina prirodno je orjentirano pripadajućim gradovima - ističe Zmajlović.

Kako kažu iz SDP-a Zagrebačke županije, namjera ove inicijative nije poziv na nepridržavanje svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer.

- Pozivam građane Zagrebačke županije, da kao i do sada poštuju i pridržavaju se uputa  Stožera civilne zaštite RH  jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana - rekao je Mihael Zmajlović.