°C 14

Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo!

31.08.2018.

Redakcija

Ne opasnom i neopasnom medicinskom otpadu u Jastrebarskom! – reklo je više od 3 000 građana našeg grada, a u tome su ih podržali i organizacije jaskanskih političkih stranaka pa i gradsko vodstvo za koje se ispostavilo da je za ovaj problem cijelo vrijeme znalo. Građani se pitaju zašto se šutjelo? Pitaju se to i predstavnici nekih političkih stranaka, dok iz Grada Jastrebarskog takva pitanja smatraju političkim populizmom te govore kako u ovakvim situacijama svi trebaju biti ujedinjeni.

Nakon što su se u Jastrebarskom počeli skupljati potpisi protiv zbrinjavanja medicinskog otpada tvrtke Remondis Medison d.o.o. građane je odlučio podržati i gradski vrh. Gradonačelnik je u više navrata izjavio kako se i sami već neko vrijeme protive djelatnosti te tvrtke na području našeg grada. No, ono što građane zabrinjava jesu informacije da je Grad Jastrebarsko proteklih nekoliko godina vrlo dobro surađivao s tvrtkom Remondis Medison, te bio suglasan sa svim dozvolama koje su dobili, što su potvrdili iz tvrtke.

-Ni jednu od tih dozvola ne bismo dobili da grad nije bio suglasan. Do sada smo s gradonačelnikom Novoselom održali niz sastanaka i svi su bili na vrlo prijateljskoj razini. Maksimalno poštujemo sve zakonske propise i trudimo se biti partneri lokalnoj zajednici, tako da nam nije jasno što se sada događa-izjavili su iz Remondisa za portal 100posto.hr.

Činjenice su to na koje upozoravaju i iz jaskanskog HDZ-a, koji je i sam proteklih dana od strane Grada bio prozvan da zbog iznošenja činjenica i postavljanja pitanja o odgovornosti Grada u ovom slučaju samo odmaže pozitivnom ishodu cijele situacije.

Traži se odgovornost

Iz HDZ-a su odgovorili da građani imaju pravo znati tko iza svega stoji:

-Grad Jastrebarsko cijelo je vrijeme bio stranka u postupku izdavanja dozvola za gospodarenje otpadom tvrtki REMONDIS MEDISON d.o.o., a gradonačelnik Novosel neposredno je bio upućen u sva događanja. Pitamo se je li namjerno ili slučajno zaboravio kako je PRVU DOZVOLU ZA GOSPODARENJE OTPADOM tvrtki REMONDIS MEDISON d.o.o. izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode čiji je ministar u to vrijeme bio Mihael Zmajlović, njegov najbliži suradnik, član predsjedništva SDP-a. Navedena dozvola izdana je na rok od 5 godina te je ukinuta u prosincu 2017. jer se dozvola za djelatnost zbrinjavanja otpada mobilnim uređajem može izdati maksimalno na rok od 6 mjeseci. Nezakonitost prve dozvole i već tadašnje pogodovanje tvrtki REMONDIS MEDISON d.o.o. najbolji su dokaz da su upravo dosadašnji čelnici jaskanskog SDP-a Zmajlović i Novosel NAJODGOVORNIJI ZA DOLAZAK tvrtke REMONDIS MEDISON d.o.o. u Jastrebarsko-kažu u HDZ-u, prilažu dokumentaciju, i pitaju se moraju li građani Jaske uvijek pokretati peticiju da bi saznali istinu.

-Gradonačelniče, koliko još ima stvari poput ove koje skrivate i moraju li građani ubuduće uvijek potpisivati i pokretati peticije da bi saznali istinu? Naši građani zaslužuju da im grad vodi iskren, predan čovjek koji će se za njih boriti iskreno u svakom problemu – stoji u priopćenju HDZ-a.

Jasku posjetio ministar Ćorić

Ozbiljnost problema u Jastrebarskom shvatio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je jučer posjetio naš grad i održao sastanak s gradonačelnikom Novoselom. Tom prilikom naglasio je kako je na prijedlog Inspekcije zaštite okoliša u prosincu 2017. godine rješenjem Remondis Medison d.o.o. ukinuo dozvole za rad, jer se mobilni uređaj za obradu otpada ne smatra onaj uređaj koji se koristi duže od 6 mjeseci na određenoj lokaciji te, u tom smislu, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom rok važenja dozvole ne može biti 5 godina.

Ministarstvo je poručilo kako će razmotriti sve pristigle primjedbe zainteresirane javnosti na javnoj raspravi, mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u koje su uključeni i predstavnici grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije, mišljenje nadležnih tijela te donijeti odluku o prihvatljivosti/neprihvatljivosti navedenog zahvata za okoliš. 

Ministar je također naglasio kako će u nadolazećem razdoblju Ministarstvo predložiti izmjene i dopune Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojima bi se dodatno unaprijedile i poboljšale odredbe zakona kojima se regulira rad mobilnih postrojenja za gospodarenje otpadom.

 (U prilogu se nalazi dokumentacija - prva dozvola za gospodarenje otpadom iz 2015.g. i rješenje od o prestanku valjanosti iz 2017.godine)

Galerija slika

Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo! Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo! Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo! Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo! Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo! Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo! Remondis Medison s Gradom dobro surađivao! Prvu dozvolu izdalo Zmajlovićevo ministarstvo!