°C 11

SDP Zagrebačke županije: 'Tražimo hitnu objavu uplata i donatora u akciji „pomoć gospodarstvenicima“ Zagrebačke županije!'

22.04.2020.

Redakcija

Istog dana kad je SDP Zagrebačke županije uputio prijedlog županu Stjepanu Kožiću da se osnuje Fond za pomoć gospodarstvu, župan Kožić je objavio kako je Fond osnovan i da je u tu svrhu uplatio svoju mjesečnu plaću za ožujak te pozvao i druge da daju svoj doprinos.

- Ovakva brza reakcija je za pohvalu, ali nikako nije to što je zbog ishitrenog postupanja umjesto Fonda za pomoć gospodarstvu, kako smo ga izvorno predlagli iz SDP Zagrebačke županije. Otvoren je samo običan poziv na broj u proračunu Zagrebačke županije. Nažalost, unatoč dobrim namjerama svjedočili smo već i da su se neke situacije zakomplicirale i kod velikih humanitarnih projekata - iatiču iz zagrebačkog SDP-a.

Smatraju kako je na taj način onemogućeno transparentno praćenje uplata jer ne postoji nikakva mogućnost nadzora, a nije ni jasno po kojem kriteriju će se sredstva isplaćivati obrtnicima i gospodarstvenicima. 

- Umjesto da znamo koliko je sredstava dosad prikupljeno i koliko će od tih novaca dobiti svaki gospodarstvenik i obrtnik u Zagrebačkoj županiji, mi već tri tjedna svjedočimo natjecanjima čelnih ljudi županije tko će prikazati većim dobrotvorom - nadodaju iz SDP-a.

Predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović negoduje ističući kako smatra neukusnim primjer novog predsjednika Županijske skupštine, Mate Čička koji je sve pozvao da se odreknu svojih naknada, tvrdeći da se istovremeno on osobno ničega u ovoj situaciji nije odrekao. Nadodaje da ovakve situacije dodatno zahtijevaju da  se javno prikažu iznosi dosad uplaćenih sredstava i donatori.

Troškovi ureda gospodina Čička značajno će porasti zapošljavanjem 3 nova djelatnika u njegovu skupštinsku službu, neovisno o gotovo 140 novozaposlenih bivših državnih službenika koji su početkom godine preuzeti u Zagrebačku županiju. Obiteljska tvrtka Mate Čička sudjeluje u obnovi Zagreba, a poznato je da bez Bandićevih ruku u zraku ne bi bio izabran za predsjednika Županijske skupštine. S Bandićem je potpisivao sporazume i preoteo većinu u Zagrebačkoj županiji suprotno rezultatima izbora. Da stvar bude još skandaloznija, jedino u Zagrebačkoj županiji koja isto ima proglašenu elementarnu nepogodu uzrokovanu potresom nije dozvoljen rad trgovinama građevinskog materijala. Predsjednik županijske skupštine se nije mogao izboriti za svoje građane, ali zato njegova obiteljska tvrtka radi – izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije.

Zmajlović je naglasio kako SDP ove nespretne pokušaje osnivanja Fonda ne želi koristiti kao izgovor. Iznosi vijećničkih naknada članova SDP-a za naredna  tri mjeseca, kao i svih članova Kluba vijećnika SDP-a u Skupštini Zagrebačke županije već dijelom jesu i bit će u cijelosti uplaćena na račun za donacije financijskih sredstava. Međutim, model prikupljanja sredstava mora biti transparentan, po uzoru na prijedlog koji je početkom travnja dao SDP.

SDP ZŽ je uputio prijedlog mjera vrijednih preko 25 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu, a vezano uz smanjenje gubitaka u gospodarstvu, uzrokovanih koronavirusom. Ovaj iznos osigurao bi se smanjenjem rashodovne strane  i  maksimalnim uštedama  u proračunu Zagrebačke županije te dodatno uplatama naknade članova Skupštine Zagrebačke županije kao i uplatama naknada članova Upravnih vijeća i Nadzornih odbora županijskih tvrtki i ustanova, a sredstva bi se raspodijelila javim pozivom sukladno kriterijima. SDP Zagrebačke županije poziva i članove Upravnih vijeća i Nadzornih odbora da svoje naknade usmjere za pomoć gospodarstvenicima Zagrebačke županije. Apeliram na većinu u Županijskoj skupštini da u kriznim vremenima ne budu opterećeni od koje stranke dolaze prijedlozi već da ih i prihvate jer su dobri – izjavila je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije. 

Mjere koje se tek osmišljavaju, smatraju iz SDP-a su samo zahvale i obećanja kojima nije moguće platiti račune. Ističu da egzistira Fond koji to u pravom smislu nije, najavljuje se rebalans proračuna usmjerenog na zdravstveni sustav te naše poduzetnike i obrtnike. Ova pandemija pokazala je da nije važno jesi li veliki ili mali, imaš li jako ili možda malo slabije gospodarstvo, nego je mnogo važnije koliko si brz, fleksibilan i spreman reagirati.  Ne kaže se uzalud : „Onaj koji stvarno pomaže, pomaže odmah!“, zaključuju iz SDP-a.

Na ovo otvoreno pismo reagirao je župan Stjepan Kožić - članak OVDJE.