°C 8

Lovro Pavčec - viceprvak Europe

03.05.2023.

Damir Žbulj

Vrhunski rezultat ostvario je naš Lovro Pavčec na Europskom boksačkom prvenstvu za mlađe seniore! U velikom finalu superteške kategorije iznad 92 kilograma nije uspio svladati Rusa Islamova, koji je nakon tri iscrpljujuće runde ipak na kraju slavio zlatnu medalju, ali je Lovro i više nego zasluženo oko vrata stavio europsko srebro!

Lovro je na putu do finala svladao respektabilne suparnike, prvo čvrstog i opakog Rumunja, a onda i favoriziranog domaćeg Armenca, boksajući izuzetno fizički i psihički zahtjevne mečeve, u kojima je gubio prvu rundu, a onda razornim i silovitim udarcima 'okrenuo' oba meča.

Naš kapetan hrvatske reprezentacije i superteškaš iz Velike Mlake odlučno je ušao u meč i krenuo bez respekta, napadački u ruskog predstavnika.

"Držao je inicijativu, išao izravno u Islamova i pokušao ga probiti kombinacijama u glavu i tijelo. Snažni ruski boksač u povlačenju se branio brzim, kratkim serijama iz klinča, dovoljno da jednoglasno dobije jednoglasnu prvu rundu sa 5:0. Lovro je još žešće krenuo u drugu rundu, napadao i tražio prostor za kombinaciju koja bi uzdrmala Islamova. Sredinom druge runde pri ulazu u klinč sijevnuo je Lovrin udarac za brojanje Rusu. Pavčec je krenuo u otvorenu borbu, krenuo je po prekid, ali i Islamov se upustio u otvoreniju borbu i htio vratiti za nokdaun koji ga je šokirao," analizirali su borbu iz Hrvatskog boksačkog saveza pa istaknuli:

"Unatoč brojanju Islamovu, ruski boksač i drugu rundu dobio je odlukom 4:1!?"

"Takvo bodovanje riješilo je meč prije treće runde, ostala je nada da Pavčec može završiti svojim gromovitim udarcima meč prije kraja. U završnoj, trećoj rundi Islamov je čuvao prednost, naslanjao se i držao Lovru i sačuvao pobjedu na kraju jednoglasnom odlukom."

Bravo Lovro, bravo i za izbornika Yousefa Hasana, ujedno i Lovrinog trenera u BK Nokautu Zagreb, izvukli su maksimum na Europskom prvenstvu u Erevanu!

Sve čestitke za junačke borbe i naslov doprvaka Europe, za novo srebro u kolekciji. Ovo mu je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, iako je već osvojio i kadetsko europsko srebro te juniorsku broncu.

Lovri Pavčecu, koji još nema niti 18 godina, europsko srebro je uručila, kao i Marieli Šteko njenu zlatnu medalju, glavna tajnica Europske boksačke federacije EUBC-a, Ria Ramnarine!

"U finalu očito nije moglo više. Trebali smo dobiti drugu rundu u kojoj je Lovro rušio Rusa za brojanje, to bi drukčije usmjerilo meč do kraja. Borili smo se na njihovom terenu, pokazali smo da se možemo nositi s najvećima, svi nam čestitaju. Rus je bio spreman, svaka čast, nakon onakvog Lovrinog krošea u vrh brade, ne znam tko bi se drugi dignuo i oporavio. Lovro je išao na prekid, bili smo blizu, jer vidjeli smo da u bodovanju ne možemo proći, a potpisujem 200 posto da se drugi boksači od onakvih Lovrinih udaraca ne bi ustali. Lovri svaka čast, nema ni 18 godina, a osvojio je tri europske medalje u svim mlađim kategorijama! I u Erevanu je bio mlađi od konkurenata! Ponosan sam na sve naše boksače, od prvog do zadnjeg, borili su se i preko mogućnosti. Boksali smo i pobjeđivali domaćine u njihovom ringu, pa s finalistima i prvacima Europe i ni pred kime nismo pokleknuli. Imamo respekt među svim reprezentacijama, možemo biti ponosni," poruka je izbornika reprezentacije Yousefa Hasana, koji je i Pavčecov trener u zagrebačkom BK Nokaut.

Ovo je povijesni uspjeh za hrvatsku boksačku reprezentaciju, koja nikada prije na Europskom prvenstvu nije osvojila dvije medalje iz dva velika finala. Fantastična Mariela Šteko osvojila je zlato i naslov europske prvakinje, a Lovro Pavčec je oko vrata stavio srebro i zaslužio titulu viceprvaka Europe!