°C 16

Goran Guteša 'gušta' u povijesnom uspjehu svog Lukavca: Imamo i karakter i kvalitetu za 3. HNL

19.06.2021.

Damir Žbulj

Nogometni klub Lukavec polako zaključuje ovu zaista jednu fantastičnu sezonu iz snova, u kojoj je ostao tek na korak od naslova pobjednika 4. NL Središte Zagreb, ali je i titulom viceprvaka izborio povijesni plasman u 3. HNL!

Pod vodstvom trenera Slavena Batovanje igrači su ostvarili fantastične rezultate na travnjaku, ali to sve ne bi bilo moguće bez podrške ambiciozne Uprave, na čelu s predsjednikom Goranom Gutešom.

Guteša svoje korijene vuče iz Lukavca i s posebnim guštom gleda na sve što je klub prolazio u proteklih nekoliko godina.

U opširnom razgovoru  otkrio je kako je Lukavec stigao do ovog fantastičnog uspjeha, koji je na ponos cijelom turopoljskom kraju.

Mjesto klupskog predsjednika preuzeo je prije dvije i pol godine...

"Izabran sam na skupštini početkom 2019. godine, do tad sam bio u klupskoj Upravi. Stigao sam u ovo 'novije vrijeme', nakon Saše Markulina i Dražena Došena. Stvorila se inicijativa da ja to preuzmem, pokazao sam angažman, volju i želju, a u klubu su prepoznali neke moje organizacijske sposobnosti i da sam u stanju prikupiti određena financijska sredstva."

"Nije novac u ovoj priči sve, ali lakše je s njim i teško je voditi sportski kolektiv i bilo što planirati bez sređenih financija..."

"Cijeli profesionalni život sam u financijama, u bankama, u investicijskim društvima, bez 'Excela' ne znam funkcionirati, volim da stvari budu posložene i da me nešto ne iznenadi. I kad te nešto iznenadi, uvijek je važno da budeš za sve situacije dobro pripremljen," istaknuo je čelnik Lukavca, uspješan i stručan ekonomist, inače jedan od direktora u zagrebačkoj Parter banci.

Emotivno je vezan za ovaj kraj...

"Moja baka je iz Lukavca, po maminoj strani. Imali smo tamo kuću, kasnije je to bila vikendica. Ponekad bi tamo boravio, dolazio bih ljeti na praznike i na neki način sam zavolio i mjesto i ljude. Odlučio sam prihvatiti ovu funkciju, vidio sam da ima prostora za to u mojoj svakodnevici. Sada možda malo i manje."

Ne zato jer se nešto promijenilo u mom životu, nego se jednostavno promijenio klub..."

"S registriranim kadetima, s vrtićkom grupom, omladinskom školom, sa seniorima i veteranima imat ćemo devet selekcija. Mislim da ima oko 130 registriranih nogometaša. Imamo klupske prostorije o kojima se treba brinuti, imamo prostorije za druženje, dva velika terena u odličnom stanju koja isto treba održavati..."

Lani je klub rezultatski bio u teškoj situaciji, ali je na kraju, bez obzira na prekid zbog korone, ipak sačuvan četvrtoligaški status. Ova sezona bila je zaista za pamćenje!

"Možda smo mislili kako ćemo imati u 4. NL jednu 'lakšu' godinu, vjerovali smo da možemo biti među pet, znali smo da imamo dobru momčad, ali s obzirom na to da smo onu prošlu sezonu bili gotovo na pragu ispadanja, bilo bi neumjesno najavljivati neke velike stvari i nekakav pohod na naslov prvaka.

"U tišini smo se spremili, rezultati su nas pomazili i iznenadili, stvorila se kohezija i prvi dio sezone smo završili na prvom mjestu. Od te 'mirnije' sezone na kraju ipak nije bilo ništa," s osmijehom je naglasio Guteša.

Trećeligaško društvo puno je respektabilnih klubova, od našeg velikogoričkog Kurilovca, pa do krapinskog Zagorca, Trnja, Lučkog, Karlovca, HAŠK-a, Segeste ili Vrbovca.

U toj 'eliti' bit će tako još jedna turopoljska ekipa.

"Pred nama je 3. HNL, kad završi proces licenciranja čeka nas 'toplo' ljeto i ispunjenje infrastrukturnih zahtjeva. Moramo izgraditi tribinu, iako je taj dio već isplaniran, izbudžetiran, odobren i na pragu realizacije. Moramo napraviti određene preinake u svlačionicama..."

"Igrali smo neke utakmice s trećeligaškim klubovima i ne mogu reći da su me ti njihovi 'centri' oduševili. Neki imaju manje svlačionice, neki nemaju niti tu natkrivenu tribinu sa sto mjesta, ali valjda kad si već tamo, zbog takvih stvari te nitko neće izbaciti. Međutim, mi smo novi, mnogima smo na neki način neopravdano 'trn u oku' i sada nam svi pušu za vratom. Baš kao i sada kad je u pitanju licenciranje, iako smo mi 3. HNL 'debelo' zaslužili rezultatom, a zaslužit ćemo ju i za 'zelenim stolom'.

"Očito, nikad mira, ali jednostavno je to tako i dok će biti volje želje i energije nastavit ću se boriti. Ne znam ništa napraviti 'na pola' i ako vidim da neću moći nastaviti u tom tempu raditi, tada ću otići..."

Fantastični rezultati seniorske ekipe samo su 'šlag na torti' mukotrpnog rada i truda na svim razinama.

"U prvoj fazi nam je bilo bitno okrupniti omladinski pogon, a sada slijedi podizanje kvalitete i uvjeta treniranja."

"Jedno bez drugog ne ide. Problemi koje nam sada stvaraju drugi tiču se tih mlađih uzrasta, ali po svim uvjetima mislim da nema apsolutno nikakvog razloga da nam ne dozvole igranja 3. HNL. Siguran sam da se to neće dogoditi, iako je ta procedura još u tijeku..."

"Mislim da smo tu Treću ligu apsolutno zaslužili i našim igrama i svim ostalim stvarima," naglasio je.

"Nakon 'dugog toplog ljeta' slijedi nam taj iskorak i naravno da više nemamo ambicije ići dalje 'gore', pogotovo jer liga odlazi u reorganizaciju, najavljena je jedinstvena 3. HNL...

"Ne bih htio da budemo ekipa koju će se baš lako dobivati, mislim da imamo i karakter i kvalitetu i da ne budemo 'kanta za napucavanje'."

"Kompetitivni smo i mi u Upravi i dečki pogotovo na terenu, trener, ambiciozni smo svi. Možda ne znamo funkcionirati u poziciji kad se ne borimo za nešto, ili za prvo mjesto ili za ostanak. Ipak se nadam kako je pred nama ta 'mirnija' godina, kad ćemo biti u nekakvoj zlatnoj sredini, ako Bog da i u 'gornjem domu'.

"U toj 3. HNL stvarno ima klubova koji imaju i iskustvo i kvalitetu, a kad si novi u tom društvu ipak ne znaš gdje ti što prijeti, kamo dolaziš. Brojni su izazovi pred nama..."

Aktualna sezona završit će najvećim ovosezonskim derbijem, kad u subotu od 18 sati stiže prvak s Ravnica. Utakmica neće imati rezultatsku važnost, ali će igrači Lukavca, nakon što u 'špaliru' odaju priznanje i čestitaju pobjednicima 4. NL, sigurno na terenu željeti pokazati da su ipak bolja momčad.

U ova izazovna vremena puno je i drugih faktora utjecalo na rezultate na travnjaku.

"Krenuli smo baš loše u sezonu, iako smo bili puni entuzijazma, samopouzdanja, poslije odrađenih dobrih priprema. Igrali smo protiv novog četvrtoligaša Rugvica Save, promašili smo i penal, imali smo i gotovo 30 udaraca po njihovom golu, trener je to izbrojao..."

"Jednostavno nismo uspjeli zabiti i malo smo posumnjali u sebe. Ne za neki ostanak, ali naš ulazak u 'top 5' nam se činio jako dalekim. Ali mislim da smo nakon toga zaredali 15 kola bez poraza, od čega 12, 13 pobjeda. Volim matematiku, pa sam izračunao da je trener u prvom dijelu sezone imao 84 posto osvojenih bodova, a sada je 'pao' na 77 posto. Zato smo ga znali i zezati, da za ocjenu 'dobar' mora biti barem na 75 posto..."

Izdvojio je Guteša nekoliko trenutaka koje će posebno pamtiti.

"Jedna od dražih pobjeda je protiv prvih susjeda, u Odri su dečki prikazali jednu nogometnu 'rapsodiju', na teškom terenu za svakoga. Pobijedili smo tamo 5:1 i dečki su tada vidjeli da mogu, a pogotovo naklon slavlja protiv Zagreba. Već tada je bilo jasno kako ova momčad ima 'ono nešto', kako smo se posložili i te dvije utakmice su bile ključne. Veliko priznanje dobili smo i od Moslavine u Kutini, dobili smo ih 5:0 i oni su sad na kraju rekli da smo stvarno igrali najljepši nogomet..."

Lukavec je i osvojio 'jesenski naslov', ali posljednje kolo s Ravnicama u studenome nije odigrano, korona je privremeno prekinula natjecanje.

"Žao mi je što tu utakmicu s Ravnicama nismo igrali u tom jesenskom dijelu sezone, jer smo stvarno bili u naletu!"

"Ostali smo preko zime na okupu, ali cijela ta situacija s koronom i početkom prvenstva malo su nas 'zeznuli'. Nismo htjeli riskirati, nismo počeli s pripremama dok 'stožer' nije dozvolio...

"Naš trener je jako studiozan, volimo ga zezati na račun njegove 'bilježnice', ali to mi se i sviđa, jer sam i ja na neki način isto tako studiozan...

"Uvijek je dobro imati taj neki 'osjećaj', moći prepoznati trenutak, ali to je dobro tek kao nadogradnja za nogometno znanje," pohvalio je Guteša i rad glavnog klupskog stratega.

Nek objektivne okolnosti, problemi s raznim bolestima i ozljedama, zaustavili su pohod na sam četvrtoligaški vrh.

"Možda se nismo snašli u tom nastavku, iako smo tu prvu utakmicu s Ravnicama odigrali odlično. Nismo imali zaštitu sudaca, ozlijedili su nam se neki igrači na toj utakmici, prije svih golman, nakon čega smo zapali u probleme."

"Ušli smo u sezonu s tri vratara. Drugi je dobio mononukleozu u desetom mjesecu, vratio se na pripreme i ozlijedio koljeno. Ostali smo na jednom i na Zvonimiru Peršinu, koji nam je uvijek uskočio, ali praktički ne trenira. Otišli smo u Rugvicu i tamo nas je Benković 'potopio'..."

"Vidjeli smo da nam nedostaje vrhunska 'špica'. Na krilima imamo sjajne Cimešu, Humeljaka, Josipa Grdenića i lopte što oni pripreme trebao je netko pospremiti u mrežu. Doveli smo Filipa Župetića iz Gradića, on se odlično snašao i uklopio, vidjelo se na treningu da će biti strašno pojačanje. ali mu je dijagnosticirana maligna bolest i većinu vremena smo bili bez njega...


"Ostali smo i bez golmana, bez špice, a u dvoboju sa Zagrebom ozlijedio nam se i Cimeša, koji je tada bio naš najbolji strijelac. Na njega ne možemo računati godinu dana...

"Matija Ezgeta je isto bio stradao, nije ga bilo pet, šest kola, a on je naš motor i srce momčad, s njim i bez njega nismo ista ekipa..."

"Baš su nas pogodile i bolesti i ozljede. I dan danas sam siguran da je Filip bio s nama od prvog dana da bi Ravnice nama gledala u leđa...

"Ali, nećemo plakati za prolivenim mlijekom, idemo dalje!"

"Na kraju, ne mogu reći da smo mi izgubili naslov, nego smo mi zasluženo osvojili drugo mjesto," posebno je naglasio Guteša, ali i dodao:

"Međutim, ako se netko pita zašto nismo prvi ili gdje smo izgubili korak za Ravnicama, onda treba izdvojiti utakmice doma protiv Odre i Zeline. U domaćim susretima smo na toj ljestvici peti, dok smo u gostovanjima prvi."

"Valjda je dečkima bilo lakše igrati na strani, doma se javljala neka nervoza, pritisak, ali to je sve put odrastanja. U prvom dijelu sezone nas nisu doživljavali, igrali su protiv nas i onda smo mi mogli pokazati svu našu nogometnu raskoš. U drugi dio sezone smo mi ušli kao vodeći, ostale ekipe su igrale zatvorenije, a mi nismo imali Župetića i Cimešu da to netko probije...

Uz sve probleme, izdvojio je ključni trenutak proljetne polusezone, nakon kojeg je Lukavec krenuo u pobjedničku seriju od nevjerojatnih osam uzastopnih prvenstvenih utakmica, koja je i osigurala završno slavlje!

"Mislim da je ključna utakmica bila u Odranskom Obrežu, gdje smo izgubili 3:0, u jednoj netipičnoj utakmici. Primili smo gol u drugoj minuti, a nakon toga bili puno bolji i uvjereni da je samo pitanje vremena kad ćemo okrenuti. Na početku drugog poluvremena smo si zabili autogol, nakon toga smo dobili još jedan pogodak i onda smo potonuli. Glupo je i bez ikakve veze reći da si bio bolji nakon što izgubiš 3:0, ali bilo je tako..."

Međutim, u klubu nisu bili zadovoljni pristupom u tom susretu....

"Poslije te utakmice smo održali razgovor s dečkima, bilo je svega i na neki način smo im rekli da ako će oni biti na 66 posto onda ćemo svi u klubu biti na 66 posto, i onda to neće dobro završiti.

"Imali smo edukativan, žustar sastanak, ali od tada mi nismo izgubili niti jednom!"

Fantastična sezona okrunjena je i osvajanje trofeja u Kupu Grada Velike Gorice, što je dodatna nagrada i satisfakcija za sve ono što su Uprava, trener i igrači odradili.

"Momci imaju izniman karakter, prava su škvadra, s njima je teško izaći na kraj i na treningu, ali sam im rekao da bih s njima takvima uvijek išao u 'rat'. Volimo što su takvi, međutim, treba to držati uvijek pod nekom kontrolom. U višim ligama se sve manje dopuštaju nekakva 'iskakanja' i morat ćemo na tome još poraditi, da nam se ne događaju neki crveni kartoni zbog 'dugog jezika'...

"Sve to je dio nekakvog odrastanja kluba, baš kao što se tiče omladinskog pogona, infrastrukture, igračkog kadra..."

Guteša s puno optimizma gleda prema klupskoj budućnosti.

"Prije četiri godine Lukavec je gotovo ispao u 1. ŽNL, šesti rang natjecanja, a sad smo trećeligaši!"

"Imat ćemo sjajan naslov za monografiju."

"Saša Markulin, i danas moj prvi suradnik, tada me počeo zvati da se priključim. Uz trenera Miokovića došli su i Mihanović, Britvec, Skorin... već tada je to počelo bolje izgledati, većinu prvenstva smo bili na prvom mjestu, ali smo na kraju završili treći, iza Bistre i Dinama iz Jakovlja."

"Iduće sezone na kraju smo ipak bili prvaci, ušli smo u 4. NL Središte Zagreb!"

Na ljeto 2021. godine Lukavec ulazi u 3. HNL Središte! Fenomenaln je to uspjeh!

Trener Batovanja i većina igrača trebali bi ostati na okupu, a Guteša garantira kako će i u višem rangu natjecanja priliku i dalje dobivati 'domaći dečki'.

"Trener koji je uveo ekipe iz pete u četvrtu ligu i koji je imao zadaću biti u 'top 5', a na kraju izborio je 3. HNL, ima apsolutno moju i našu podršku. Predugo se poznajemo, znamo gdje bi nam mogle biti točke razmimoilaženja, ne moramo mi puno pričati prije nego se dogovorimo za dalje..."

"Što se tiče igračkog kadra, ne želimo ovu postojeću jezgru momčadi mijenjati. Naravno da neki igrači nisu za tu razinu, ali nadamo se da će to neki i sami priznati. Svatko je od njih dao obol ovim uspjesima i ne bi mi bilo drago da se nekome od njih sada moram zahvaliti..."

"Vjerujemo da će neki sami uvidjeti, ako im je ova razina nogometa bila 'na knap', da neće moći igrati na višem nivou!"

"U Trećoj ligi sve je ipak puno ozbiljnije, više to neće biti samo neki hobi. Ali, neće nam niti naš budžet dozvoliti da dovodimo igrače samo da ih gledamo kako treniraju i sjede na klupi."

"Kao što smo do sada morali zvati nogometaše u naš klub, tako su nam se sada već počeli neki i nuditi sami. Ali, kako je i prije trebalo biti oprezan, tako treba biti oprezan i sada. 'Nakrcati' se li-la igračima, a da se postojeći počnu osjećati ugroženima, narušila bi se atmosfera, a to ne želimo," razumnog je razmišljanja predsjednik.

"U ovom rangu natjecanja nije bilo utakmice da mi nismo počeli utakmicu s pet do sedam domaćih igrača. Vjerujem da će ih i u 3. HNL biti barem petorica. To je naš veliki plus i od toga ne želimo odustati. Novi igrači morali bi biti puno bolji kvalitetom, ali se moraju i uklopiti i u naš mentalitet," poručio je bez okolišanja.

 

'POZITIVNI LUĐACI'

 U Lukavcu se u proteklih nekoliko godina zaista stvorila jedna sjajna i pozitivna turopoljska sportska priča.

"Čak je i naš trener jednom prilikom, dok smo osvojili JŽNL, rekao kako ovdje ljudi nevjerojatno vole ovaj svoj klub i da nigdje nije sreo toliko 'pozitivnih luđaka'. Svidio mi se taj izraz. I tko sa strane to ne može prihvatiti bolje da niti ne dolazi, jer se ne bude snašao, bez obzira na kvalitetu."

"Ova razina koju smo sada izborili je mislim neki vrhunac, barem dok sam ja ovdje u klubu. Neka razina više bila bi jedinstvena liga na nacionalnoj razini, ali mislim kako je to u svakom pogledu besmisleno. Izgubila bi se u potpunost svaka draž. Iskreno, sumnjam i da će se igrati ta jedinstvena 3. HNL..."

"Kako će igrači iz Vukovara putovati u Dubrovnik?"

Vrhunska atmosfera u klubu i oko njega, ali i borbenost i požrtvovnost na travnjaku, na vrhu su liste prioriteta.

"Krasi nas neki taj borbeni i timski duh. Praktički nitko od nas nije otišao u neki klub iz istog ranga, dečki nisu htjeli napustiti klub, jer su osjetili da su dio jedne cjeline, dio ovog mjesta...

"Imamo taj neki osjećaj pripadnosti i bez toga mi ne bismo imali takav rezultat, bez takve ekipe, bez takvih dečki!"

"Ljudi se ovdje ugodno osjećaju, kad dođu na utakmicu, a želimo i to podignuti na neku veću razinu. Želimo premjestiti i približiti park za djecu, napraviti trim stazu na otvorenome, želimo da ovo bude jedan pravi sportski centar. Imamo razne ideje kako da iskoristimo prostor, jer imamo mjesta za širenje. Trebat će napraviti teren s umjetnom travom, imamo plan u šumi pokraj urediti 'kućice' za roštiljanje i druženje, da sve to postane neko mjesto okupljanja, a da nije samo vezano uz nogomet. Treba sada to samo staviti 'na papir', a nadam se kako će se to u neko vrijeme i realizirati."

"Možda čak niti ja tada ne budem više predsjednik..."

"Ključno je da se nismo još umorili!"

Guteša ima i nove planove i vizije, koje želi realizirati.

"Na pomoćno igralište stavili smo reflektore i sada praktički imamo dva terena osvijetljena. Planiramo urediti gornju klupsku prostoriju i napraviti neku multifunkcionalnu dvoranu, koju bi mogla koristiti mještani Lukavca i za treninge pilatesa, joge..."

"U zimskim mjesecima imamo dogovorenu suradnju s mojim prijateljem Nenom Novoselom u Black Jack Gymu, izlazi nam u susret, ali nam je to malo nezgodno. Htio bih da u našoj zgradi napravimo neku dvoranu, koja ne bi bila teretana nego prostor u kojem bi se barem mogle odraditi razne vježbe snage i slični treninzi."

"U idućem planu je taj teren s umjetnom travom, bez obzira na dva sjajna 'prava' travnjaka. Rast i razvoj omladinskog pogona i škole nogometa će to uvjetovati. To je smjer u kojem želimo ići. Sad u klubu imamo do sedam igrača iz Lukavca. Srećom, većina ih je mlada pa će još igrati neko vrijeme, možda i deset godina bez problema, ali u tom razdoblju mi moramo proizvesti neke nove nogometaše, koji će igrati za nas, ali možda se i okušati negdje dalje, na nekoj većoj razini."

Cilj je u Lukavcu gledati što više igrača poniklih u vlastitoj školi nogometa, ali se i nastaviti razvijati na svim razinama.

"Nama će biti drago da svatko od njih proba napraviti karijeru i u Gorici, Dinamu ili bilo gdje drugdje, ali želimo i da dečki uvijek imaju gdje vratiti i da će ovdje uvijek imati klub s nekom vizijom i idejom, da će igrati pravi natjecateljski nogomet."

"Možda tada više niti ja neću biti u klubu. Ali, to sam već i rekao prije. Ako se nađe netko tko ima neku novu viziju, ideju i realizaciju, neće biti potrebno brojati glasove na Skupštini. Otići ću sam i neka taj netko drugi slobodno preuzme vodstvo. U klubu trošimo i svoje vrijeme i svoj novac, ali naravno, zauzvrat dobiješ nešto što nije materijalno, opipljivo."

"Cilj je rad na nekom općem dobru, da se dobije neka moralna satisfakcija, koja se na kraju reflektira kroz rezultate seniora, razvoj škole nogometa, u budućnosti kroz neku talentiranu generaciju djece..."

"To je nešto što nas tjera naprijed!"

"Jer, da bi klub bio dobar, mora imati ljude u Upravi koji sve ovo rade iz ljubavi i nekog osjećaja da vrate nešto zajednici u kojoj žive!"

"Ovdje u Lukavcu se našla ekipa koja slično razmišlja, pušemo u 'ista jedra' i za sada nam ide dobro! Neka se tako i nastavi," zaključio je Guteša za kraj.

Svi turopoljski ljubitelji nogometa samo to isto mogu poželjeti Lukavcu, njegovoj Upravi, svim ljudima u klubu, treneru i igračima!

Stiglo je vrijeme za zasluženo slavlje i veliku feštu!