°C 25

Vatrogasci Svete Nedelje spasili još jedan život: Vrijednost AVD uređaja je neprocjenjiva

22.04.2023.

Damir Žbulj

Još jednom se pokazalo kako su naši Vatrogasci jedni od najvažnijih članova naše zajednice.

Vatrogasci iz Svete Nedelje angažirani su na organizaciji svjetskog automobilističkog spektakla WRC Croatia Rally, koji se vozi i cestama Zagrebačke županije.

Na povratku s osiguranja WRC-a naišli su na čovjeka koji je doživio srčani udar i pravovremenom akcijom spasili su mu život!

"Odmah nakon što su ustanovili da osoba ne daje znakove života, tim od osam vatrogasaca započeo je s reanimacijom, uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Kroz 15 minuta reanimacije Hitna medicinska pomoć preuzima osobu i povratno nas informira da je živa," najvažnija je poruka iz Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja.

"Moramo napomenuti da je ovom uspješnom reanimacijom prethodila višegodišnja suradnja s Crveni Križ Samobor, Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Civilnom zaštitom grada Sveta Nedelja."

"Naši operativni vatrogasci i pripadnici vatrogasne mladeži svake godine prolaze tečaj pružanja prve pomoći i upotrebe AVD-a, kako bi bili spremni za ovakve situacije i kako bi obnovili znanje."

Svetonedeljski vatrogasci imaju u korištenju tri AVD-a, dva su nabavljena sredstvima Civilne zaštite grada Sveta Nedelja, koja je prepoznala potrebe u ovom segmentu. Projektom Crveni Križ Samobor provedena je obuka i nabavka jednog AVD-a i upravo s njim je spašen ovaj ljudski život.

"Vatrogasci Svete Nedelje će i dalje sudjelovati te podržati svaki projekt u kojem se nabavljaju ovakvi uređaji čija je vrijednost na mjestu događaja neprocjenjiva. Čestitamo našim vatrogascima na sabranosti i trudu koji su uložili u ovoj situaciji i spasili još jedan život. Ovim uspješnim spašavanjem učinili ste ponosnu cijelu vatrogasnu službu," istaknuo je zapovjednik Ivan Štimac.

Zaista smo ponosni i sretni što ih imamo!