°C 25

Mate Rimac pronašao lokaciju za kampus? Uvjete pruža stari dvorac u Kerestincu

11.03.2021.

Maja Peranić

Poznati poduzetnik iz Svete Nedelje, proizvođač električnih automobila Mate Rimac svoj novi kampus mogao bi graditi upravo na području svoga grada. Grad Sveta Nedelja je, naime, raspisao natječaj za pravo građenja na terenu od gotovo 200 tisuća četvornih metara, za koji je predviđena gradnja proizvodno i razvojno-istraživačkog kampusa. Riječ je o prostoru starog dvorca Erdödy u Kerestincu.

Podsjetimo, Rimac je već ranije javno obznanio kako je u potrazi za poslovnim prostorom, halom za širenje proizvodnje, prostorom za izgradnju kampusa. Istaknuo je kako je potreban prostor u pristojnom stanju veličine od 15 000 – 30 000 kvadrata, a uvjet je i da bude na području Zagrebačke županije.

Rimčeva se potraga izgleda bliži kraju te da će svoj kampus graditi na prostoru starog dvorca u Kerestincu. Radi se o nekretninama koje je još 2019. država prenijela u vlasništvo Gradu Svetoj Nedelji, a prostornim planom je predviđena gradnja upravo takvog kampusa. Ta je lokacija već prije nekoliko godina bila interesantna Mati Rimcu, a teško da će danas imati konkurenta u postupku ovog natječaja.

Godišnja naknada investitoru bi iznosila minimalno 0,10 kuna po kvadratu, pravo građenja ugovorilo bi se na 69 godina, što znači da bi investitor godišnje gradu plaćao gotovo 20 tisuća kuna. Natječaj predviđa i gradnju proizvodnog pogona, ispitnog laboratorija, istraživačko-razvojnog centra, informacijskog i edukacijskog kompleksa s komplementarnim sadržajima za korisnike i posjetitelje, od restorana, dormitorija za kraći boravak do ureda, izložbeno-prodajnih prostora, a moguća je i gradnja manjeg hotela kapaciteta do 100 kreveta. Moguća je i gradnja sportsko-rekreacijskih sadržaja za zaposlenike kampusa.

Iz kriterija o bodovanju ponuda doznaju se i podaci da slijedi minimalno ulaganje od 100 milijuna kuna, kojima se otvara najmanje 200 novih radnih mjesta i zapošljava novih 50 visokoobrazovanih kadrova, a iz natječajnih uvjeta vidljivo je i da će daljnji postupak realizacije ulaganja teći brzo, jer se predviđa sklapanje ugovora u roku 30 dana od odabira najbolje ponude, a već u idućih 8 dana investitora se uvodi u posjed nekretnina, te mu ostaje točno tri godine, za realizaciju ulaganja u kampus, s tim da početak ulaganja mora krenuti već unutar 12 mjeseci, a u suprotnom Grad može jednostrano raskinuti ugovor-prenosi Poslovni.hr.

foto: Grgur Zucko/Borna Filic/PIXELL