°C 24

Sve je više požara suhe trave i korova! Svetonedeljski vatrogasci apeliraju: Obavijestite nas o planovima spaljivanja

14.03.2021.

Maja Peranić

Doba je radova na otvorenom prilikom kojih građani čiste svoje površine od biljnog otpada, korova spaljivanjem. Kada se takvom spaljivanju ne pristupa odgovorno i mali znak nepažnje može dovesti do požara. Iz Vatrogasne zajednice Grada Sveta Nedjelja zbog učestalih požara suhe trave i niskog raslinja u posljednje vrijeme, uputili su apel sugrađanima. Mole ih da takve radnje na vrijeme prijave vatrogascima kako bi se pravovremeno reagiralo i spriječio nastanak požara.

Vatrogasci ističu kako ovakvi požari možda i ne izazivaju uvijek veliku materijalnu štetu, no iziskuju vrijeme i resurse vatrogasnih službi, a posebice veliku opasnost predstavljaju požari prostora u blizini cesta.-Svjedoci smo velikog broja vatrogasnih intervencija koje nastaju uslijed nekontroliranog spaljivanja trave i biljnog otpada a koje iziskuju veliki angažman vatrogasaca i tehnike, te samim tim stvaraju velike troškove vatrogascima. Uz navedeno, nekontrolirano gorenje (požar) uslijed kojeg nastaje gusti dim stvara direktnu opasnost kada je riječ o sigurnosti prometa na cestama, a poglavito uz autoceste-poručuju svetonedeljski vatrogasci.

Ukoliko imate neophodnu potrebu za spaljivanjem biljnog otpada, vatrogasci vas mole da ih o tome obavijestite jer postupak je iznimno jednostavan.-Putem broja 193, 112 ili 0911193193 možete prijaviti potrebu za paljenjem. Vaši vatrogasci će Vas savjetovati o nekoliko neophodnih informacija i ako su zadovoljeni svi uvjeti možete započeti s spaljivanjem.Vaša obveza je čuvati lokaciju na kojoj se provodi spaljivanje, a potom obavijestiti vatrogasce (tel. 193, 112 ili 0911193193) da je vatra potpuno ugašena-poručili su vatrogasci.

Ako pak primijetite požar o tome odmah obavijestite vatrogasce na broj 193, 112 ili 0911193193.

(foto: VZG Sveta Nedelja)

Galerija slika

Sve je više požara suhe trave i korova! Svetonedeljski vatrogasci apeliraju: Obavijestite nas o planovima spaljivanja Sve je više požara suhe trave i korova! Svetonedeljski vatrogasci apeliraju: Obavijestite nas o planovima spaljivanja Sve je više požara suhe trave i korova! Svetonedeljski vatrogasci apeliraju: Obavijestite nas o planovima spaljivanja