°C 12

Olimpijski san najbolje sportašice Velike Gorice: Nema tu puno mudrovanja, samo naporan rad i treninzi

21.01.2024.

Damir Žbulj

Možda vas je krajem prosinca iznenadio izbor najbolje sportašice Velike Gorice za prošlu godinu. Međutim, naša mlada šampionka Jelena Buchberger itekako je zaslužila tu titulu! Djevojka koja će tek sad u veljači napuniti 18 godina već je trostruka seniorska prvakinja Hrvatske, bila je najbolja europska igračica u kategoriji do 17 godina, lani je bila druga na europskoj juniorskoj ljestvici, a trenutno je i najbolja Europljanka na Badminton World Federation svjetskoj ljestvici među juniorkama, što je također zaista spektakularan rezultat!

Ovo će joj biti posljednja godina u juniorskoj konkurenciji, čekaju ju nastupi i na Europskom i Svjetskom prvenstvu, a nakon toga će se u potpunosti posvetiti seniorskim turnirima i ostvarenju svog sportskog sna, ispunjenju svog cilja - nastupu na Olimpijskim igrama.

Jelena je na nas ostavila sjajan dojam, zaraznog osmijeha, vesela mlada djevojka, baš poput većine svojih vršnjakinja, ali i djevojka maksimalno posvećena sportu kojeg obožava i kojem je posvetila praktički cijeli svoj život!

S treninzima je krenula dok je imala tek šest godina...

U jednom opširnom, ali izuzetno zanimljivom razgovoru Jelena i njen tata Josip otkrili su nam kako se baviti badmintonom u Hrvatskoj, sportom koji je diljem svijeta itekako popularan, ali kojeg u Hrvatskoj još uvijek mnogi doživljavaju tek kao nekakvu 'rekreaciju'.

Nagrada za najbolju sportašicu Velike Gorice kruna je njenog dosadašnjeg rada, priznanje za sve što je napravila, ali vjerujemo i tek početak jedne sjajne sportske priče!

"Prvi mi je tata rekao da sam dobila nagradu. Iskreno, nisam mislila da ću osvojiti, jer imamo puno cura koje ostvaruju dobre rezultate. Bila sam baš sretna i cijela manifestacija te dodjele je bila baš super, sve je bilo jako lijepo organizirano i baš sam uživala..."

Jelena je već sada odlična igračica pa je sasvim normalno da iz njenog kuta gledanja, 's njene strane mreže', konkurencija na domaćim terenima i nije prezahtjevna, ali ona je predvodnica jedne nove generacije od koje možemo očekivati velike stvari u nadolazećim godinama.

"Konkurencija u Hrvatskoj trenutno i nije velika. Imali smo prije dobre generacije, ali se nažalost se smanjuje broj igračica, jer se badminton možda i ne promovira dovoljno. Žao mi je baš zbog toga. Zadovoljna sam što sam s toliko malo godina osvojila tako vrijednu titulu najbolje u Hrvatskoj, titulu prvakinje, evo već tri godine zaredom. Definitivno mi je to određeni pritisak, jer sam uvijek favoritkinja, ali lijep je osjećaj biti najbolja," istaknula nam je Jelena u razgovoru.

Zanimljivo, badminton je njena 'prva i jedina' ljubav, jedini sport koji je ikad trenirala.

"Ništa drugo nisam niti probala, samo badminton!"

Za sve je 'kriv' prvenstveno tata Josip Buchberger, koji se rekreativno počeo baviti badmintonom, a to je ubrzo postao pravi obiteljski sport. S treninzima su krenula i njegova djeca, Lucija i Vito, a ubrzo im se u dvorani priključila i tada petogodišnja Jelena.

"Dolazila je kao klinka, malo je trčala po dvorani. Probala je malo igrati, prvo je rekla 'nije to za mene', ali je sa šest godina krenula ozbiljno i kad je 'zagrizla', ne pušta niti danas," otkrio je tata Josip.

"Nisam u početku mislila da je to sport za mene, ali što sam više trenirala i što sam bila bolja to mi se ljepše bilo baviti badmintonom."

Zanimljivo, prvi i jedini trener u dosadašnjoj karijeri joj je Neven Rihtar, koji je krenuo s njom raditi još dok je bila malena djevojčica, a brine se o njenom razvoju i sada, dok je već jedna od najboljih mladih svjetskih badmintonašica.

"Cijelo vrijeme imam istog trenera i to mi je jako drago. Puno igračica i igrača mijenja trenera, pogotovo u drugim zemljama. Drago mi je da je Neven ostao uz mene cijelo vrijeme i imam osjećaj da je to baš nešto čime se treba pohvaliti, jer toliki dugi niz godina radimo zajedno," posebno je naglasila.

"Imala sam jedno vrijeme i kondicijskog trenera, međutim, on je otišao raditi van Hrvatske i trenutno sam bez njega. Ali, radim zasad po njegovom programu..."

"Trenutno, zbog obaveza, bilo je jako zahtjevno da još i na kondicijske treninge putujem u Zagreb."

Nadovezao se i tata Josip na specifičan trenerski odnos Nevena i Jelene: "Mogla bi se posebna priča napisati o tome, ali evo, još uvijek su skupa i stvarno imaju prijateljski odnos. Neven se baš se puno dao u sve to. Nedavno je i napredovao, dobio je u Mađarskoj BWF 'level 2' trenersku licencu i vidi se i njegov napredak, a bude se i dalje on školovao."

Jelena je s badmintonom prošla praktički cijelu Europu, nastupala je na jakim turnirima, natjecala se s najboljima u svom uzrastu. Prilika je to i za upoznavanje novih kultura, stjecanje prijateljstava...

Zaista, nešto što je izuzetno bitno u razvoju jedne mlade i ambiciozne osobe.

"Recimo, turnir u Engleskoj mi je bio baš 'wow', u Birminghamu! Imala sam osjećaj kao da sam na nekom velikom natjecanju, poput Europskog prvenstva, sasvim drugačije nego na nekom drugom običnom turniru, naprimjer u Bugarskoj. Iako su to natjecanja praktički iste razine."

Jelena je i izuzetno skromna djevojka, ne želi da se njeni uspjesi posebno hvale, ali šteta je ne istaknuti sve te odlične rezultate u izuzetno jakoj europskoj konkurenciji.

"Prošle godine su rezultati bili OK. Mislim da je moglo biti puno bolje. Uvijek može bolje..."

Tata je tu morao 'intervenirati': "Rezultati su u biti bili odlični, jer je ona 'ulazni' junior, a osvojila je drugo mjesto na europskoj ljestvici i to je top rezultat. Nekakav osjećaj i dojam, i nje i trenera i mene je da je zaista možda mogla i više, pogotovo kad vidimo kako igra na treninzima. No, moramo biti realni i reći kako je među juniorkama i puno jača konkurencija, a tu već u Europu dolaze i igračice iz Azije. Bio je to veliki 'fajt' na svim turnirima..."

"Problem je što ona u Hrvatskoj nema takve uvjete i tako jaku konkurenciju i onda kad dođe na takve turnire treba joj malo vremena da se 'ušalta' na tu razinu. Imamo osjećaj da je mogla bolje odigrat neke mečeve, ali rezultatski je to i dalje sjajno, jer nismo niti mogli očekivati da će ona kao ulazna juniorka doći do drugog mjesta na ljestvici."

"U mješovitim parovima je prva, tako da je i s te strane super."

Jelena i Roko Pipunić također dominiraju u konkurenciji mješovitih parova: "Još nismo odlučili kako dalje, i što će reći treneri. Zasad još igramo skupa, ali ćemo vidjeti do Europskog prvenstva hoćemo li što promijeniti."

Europsko juniorsko prvenstvo će se ove godine igrati u Njemačkoj, i Jelena je trenutno prva nositeljica, dok će se Svjetsko prvenstvo održati u Kini. To će sigurno biti jedan posebna doživljaj!

"Vidjet ćemo hoću li zadržati tu poziciju, ali to je i manje bitno. Ovo mi je zadnja juniorska sezona, ali u dogovoru s trenerom napravljen je plan da krenemo sa seniorskim turnirima i bit će onda lakše napraviti taj prijelaz u seniorski badminton. Trebat će osvojiti bodove da uopće mogu ući u kvalifikacije na tim turnirima, kad iduće godine budem seniorka."

"Napravili su program da se odigra više seniorskih, nego juniorskih turnira, a svaki meč koji ove godine dobije na toj razini bit će super stvar," dodao je tata Josip.

Uz naporne svakodnevne večernje treninge u paviljonu Zagrebačkog velesajma, na koje većinom putuje, dok ne položi vozački, ZET-ovim autobusom, Jelena ima i brojne druge školske obaveze u goričkoj Ekonomskoj školi.

"Teško je zaista kombinirati sve te obveze. Jako teško. Ponekad se teško motivirati, teško je izbaciti i neke druge obaveze. Ali, Bože moj, to je nešto što su svi sportaši izabrali, to je ono što želimo na kraju dana. S dobrim rasporedom može se sve!"

Prvi ovogodišnji cilj je uspješno zaključiti srednjoškolsko obrazovanje, položiti Državnu maturu i onda s u potpunosti posvetiti badmintonu! Fakultet će ipak malo pričekati...

"Nakon mature idemo jako s treninzima, s pripremama za Europsko i Svjetsko prvenstvo, a idemo godinu završiti s tim seniorskim turnirima..."

"Htjela bih se baš posvetiti u potpunosti badmintonu, htjela bih otići negdje van, da jednostavno vidim u kojem će me smjeru to odvesti!"

"Bila je ona već prošle godine u Danskoj dva tjedna, zove se Centre of Excellence u Holbaeku. Pošalje se prijava, oni vide ispunjavaš li kriterije i onda dobiješ priliku tamo trenirati. Uvjeti su odlični, treneri također, kao i sparinzi. Dogovorili smo kad krene u seniorke da će se ponovno prijaviti. Platiš smještaj, a sve ostalo je uključeno i možeš trenirati. Cilj je da iduće godine u nekoliko navrata ode tamo, po nekoliko tjedana, a ostatak vremena će raditi s Nevenom. Bit će joj puno lakše jer neće imati školske obveze, moći će trenirati i ujutro i popodne."

"Nastupajući po tim turnirima stekla je neke kontakte, spojila se curama iz Indije, koje imaju po 15 treninga tjedno," istaknuo je razliku u pripremama za mečeve i s kakvim se sve suparnicama mora boriti tata Josip.

Jelena je do sada nastupala na jakim međunarodnim turnirima od Irske i Engleske, preko Litve, Estonije, Poljske pa do Italije, Bugarske ili Cipra, ali i drugih europskih zemalja. U početku je to bio veliki i financijski i obiteljski izazov za Buchbergere, ali sada je situacija ipak malo bolja, jer je Jelena u razvojnom programu Hrvatskog olimpijskog odbora.

"Sad je malo lakše, jer je prošle godine ušla u razvojni program HOO-a. Vjerujemo kako će i iduću godinu biti u tom programu, a onda kad uđe u seniorke i budemo vidjeli. Kad je postala juniorka pomaže i Hrvatski badmintonski savez, oni će ju nastaviti pratiti, iako je to manji dio njenih financijskih potreba."

Nema tu puno skrivanja, Jelenina životna želja je nastup na Olimpijskim igrama, a Los Angeles je već za četiri godine!

"Ako rezultati u seniorskoj konkurenciji budu takvi, onda se nadamo kako će ući u olimpijski program HOO-a kao kandidatkinja za nastup na Igrama, jer plan je izboriti Los Angeles!"

Njen talent prepoznali su čak i u Sloveniji, odnosno tamošnji zastupnik svjetski poznate marke Li Ning za Sloveniju i Hrvatsku.

Možda će i ova priča biti poticaj da se Jeleni jave i neki lokalni, gorički sponzori, jer je ova djevojka na putu da napravi velike stvari, a svojim rezultatima promovira i našu Veliku Goricu, Turopolje, Zagrebačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku, diljem Europe, a uskoro i svijeta.

S ponosom će Jelena istaknuti kako je članica Badminton kluba Velika Gorica!

"Sestra Lucija Buchberger je trenerica u klubu. Ima 40-ak klinaca i imamo na raspolaganju dva terena u Gradskoj sportskoj dvorani, ali se nadamo kako će se u novoj dvorani u Kurilovcu dobiti dodatne termine. Najavljeno je da će dvorana biti većih dimenzija i da će biti mjesta i za nas. U ostalim goričkim Osnovnim školama je problem što je nastava i u popodnevnim satima, nakon toga profesori tjelesnog imaju prve termine, a mi imao klince od sedam, osam godina i ne možemo s njima trenirati od 22 sata. Teško nam je s klincima na ta dva terena, a trenutno niti ne možemo upisivati nove članove."

"Imamo subotom termine u Hribaru, to je OK, ali preko tjedna smo u Gradskoj sportskoj dvorani."

"Imamo ukupno 100-tinjak članica i članova, imamo i stariju natjecateljsku grupu, ali i rekreativce, a imamo i veteranskog prvaka Hrvatske," osvrnuo se tata Josip na situaciju u goričkom badmintonu.

Kao i u brojnim drugim sportovima u Hrvatskoj, obitelj je ta koja je uvijek 'podmetne leđa': "Bilo je zahtjevno, jer su i Lucija i Vito ozbiljno trenirali, nastupali na turnirima i ostvarivali dobre rezultate. Trebalo ih je sve pratiti. Od opreme pa do putovanja na turnire. Nije to tenis, ali nije niti daleko."

BRAT VITO MI JE BIO NAJVEĆA MOTIVACIJA


Jelena i danas voli 'ukrstiti rekete' s bratom, sestrom i tatom, ali je jasno tko izlazi kao pobjednik.

"Ponekad i odigramo koji meč, ali naravno da više nemaju šanse protiv mene!"

"Moram istaknuti kako mi je Vito, dok je još trenirao, bio najveća motivacija! Prije sam svaki put izgubila dok bih igrala protiv njega i prvi cilj mi je bio njega dobiti! Lucija je ipak malo starija, s njom se nisam prije mogla uspoređivati."

Jelena je svjesna kako ju do ostvarenja olimpijskog sna čeka još puno napornih treninga i velikih mečeva. No, Los Angeles je vizualiziran i jasan je put kako doći do njega.

"Nema tu puno mudrovanja. Samo naporan rad i treninzi. Treba biti jak u glavi, treba imati taj žar za ostvarenjem tog cilja."

"Cilj je nastupati na turnirima, osvajati što bolje rezultate, skupljati bodove i po renkingu izboriti svoje mjesto u olimpijskom badmintonskom turniru."

Zvuči izuzetno jednostavno, ali iza toga stoje godine napornih treninga, ali i velika odricanja, kako do danas, tako i u narednim godinama. No, to je svakodnevni život svih pravih sportašica i sportaša!

Nitko iz Hrvatske nikad nije u badmintonu bio na Olimpijskim igrama, od neovisnosti.

"Bila sam na Olimpijskim igrama mladih! Nije baš isto, ali i to je dobar početak," s osmijehom na licu je poručila.

Tata Josip je dodatno pojasnio: "Prema nekim predviđanjima trebala bi biti negdje među 80 najboljih igračica svijeta, kako bi osigurala svoje mjesto u Los Angelesu."


"Dobra je stvar kako smo nedavno dobili igrača iz Indonezije, koji igra za našu reprezentaciju i postoji mogućnost da bi se tamo išlo na kampove, skupljati dragocjeno iskustvo."

Najbolji svjetski igrači dolaze iz azijskih zemalja, jaki su i Indonezija, Indija, Malezija, Kina, Japan... ali ima i Europa svoje adute. Danac je prvak svijeta, Španjolka je također bila svjetska i olimpijska prvakinja, što je jako dobar putokaz i za našu Jelenu.

U Aziji je badminton u puno zemalja praktički nacionalni sport pa kroz tu masovnost ispliva i kvaliteta. No, Jelena, uz veliki talent, posjeduje i veliku želju i volju, veliku posvećenost i radnu etiku!

Mišljenja smo kako nema bolje promotorice badmintona od Jelene, sjajne mlade i ambiciozne djevojke, trostruke nacionalne prvakinje, koja je u potpunosti posvećena svom olimpijskom snu!

Nažalost, badminton mnogi i dalje smatraju nekakvom rekreacijom, no, to je jedan izuzetno ozbiljan, atraktivan, dinamičan i uzbudljiv sport. i to olimpijski sport!

"Želim za kraj samo poslati poruku svima da isprobaju badminton. Mnogi misle da to nije neki naporan sport, a u biti je jedan od najzahtjevnijih! Ljudi misli da je to neka 'igra uz roštilj', ali sigurna sam kad bi probali zaigrati da bi vidjeli koliko je zabavan, atraktivan. Možda bi onda prestali podcjenjivati badminton. Kroz cijelo moje školovanje to me pratilo pa bi moja poruka za kraj bila - probajte. Možda vam se svidi. Meni je badminton ljubav, njime ću se baviti do kraja života!"

Ne zaboravite, badminton je zaista izuzetno tehnički i fizički zahtjevan sport, koji uz vještinu traži i izdržljivost i snagu i brzinu, ali upravo je u tome njegova ljepota.

U ovom obliku počeo se igrati još u 19 stoljeću u Engleskoj, Međunarodna badmintonska federacija je osnovana još 1934. godine, a od 1992. godine i Barcelone nalazi se redovno i u službenom programu Olimpijskih igara, iako je bio demonstracijski još u Münchenu 1972. i Seulu 1988. godine.

Za badminton su vam potrebni reket, posebna pernata 'loptica' i dobre tenisice. Iako je badmintonski teren relativno malen, za igrati ovaj sport na vrhunskoj razini potrebno je i uz tehničko i veliko taktičko znanje i izuzetna fizička i kondicijska sprema, velika 'eksplozivnost' zbog učestalih promjena smjera i skokova, fokusiranost, sposobnost brze reakcije i naglašena aerobna izdržljivost. Redovito se tijekom jednog dvoboja pretrči i nekoliko kilometara, a mečevi se na turnirima igraju dan za danom.

I zato, svaka čast našoj Jeleni Buchberger, najboljoj sportašici Velike Gorice, trostrukoj seniorskoj prvakinji Hrvatske i jednoj od najboljih mladih europskih igračica, u sportu u kojem je konkurencija izuzetno velika i žestoka, sportu kojem se na vrhunskoj razini bave tisuće i tisuće djevojaka iz svih krajeva svijeta!

Bit će zaista ostvarenje sna kad jednog dana vidimo Jelenu pod hrvatskom zastavom na Olimpijskim igrama!