°C 20

Jelena Buchberger najbolja Europljanka na BWF ljestvici najboljih juniorki svijeta!

05.01.2024.

Damir Žbulj

Još jedno veliko priznanje zaslužila je Jelena Buchberger, najbolja sportašica Velike Gorice u izboru Zajednice sportskih udruga! Trostruka seniorska prvakinja Hrvatske u badmintonu trenutno je najbolja Europljanka na BWF juniorskoj ljestvici najboljih badmintonašica svijeta.

Trenutno je na vrhu te ljestvice Japanka Miyazaki, ispred Tajlanđanke Opatniputh. Slijede igračice iz Indije, Malezije, Kine, Indonezije, Južne Koreje i na 13. mjestu na svijetu je i naša Jelena iz Velike Gorice! Napredovala je za osam pozicija te je na najbolji mogući način ušla u novu 2024. godinu!

Buchberger je i u paru s Rokom Pipunićem na fantastičnom petom mjestu svjetske BWF ljestvice mješovitih parova, također kao najbolji par iz Europe.

Roko i Jelena aktualni su pobjednici Europskog juniorskog kupa u mješovitim parovima nakon što su u prosincu u Estoniji odigrali posljednji turnir sezone. Osvojili su ukupno 440 bodova, a najbolji rezultat ostvarili su u Bugarskoj gdje su zaustavljeni tek u finalu. Imali su i još pet nastupa u polufinalima.

Jelena je prošlu sezonu u pojedinačnoj konkurenciji završila na drugom mjestu sa 100 bodova manje od pobjednice Gianne Stiglich iz Italije.

"Oboje naših juniora ove sezone očekuje nastup na Europskom i Svjetskom prvenstvu, na kojima će se upravo ova ljestvica uzimati u obzir za određivanje nositelja. Prema trenutnom stanju imali bi prve nositelje na Europskom prvenstvu u ženskom singlu i mješovitim parovima," pojasnili su iz Hrvatskog badmintonskog saveza.

Jeleni će ovo biti posljednja juniorksa sezona, a pauza od natjecanja i turnira traje do veljače.