°C 10

Marko Prošenski i rukometna reprezentacija gluhih brane europsko zlato na domaćem terenu

20.05.2021.

Damir Žbulj

Velikogoričanin Marko Prošenski legenda je hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, svjetski i europski prvak, a ove će godine priliku za osvajanje nove medalje imati u Zagrebu.

Marko je svestrani sportaš, hrvatski je i nogometni i futsalski reprezentativac, ali u rukometu je ipak ostvario najveće uspjehe.

Hrvatska reprezentacija gluhih nastupit će po prvi puta na domaćem terenu, a branit će zlato iz Berlina osvojeno 2016. godine.

Europsko prvenstvo trebalo se održati lani u Umagu, ali su zbog globalne pandemije koronavirusa ipak pronađeni i novi termin i nova lokacija. Organizatori su Hrvatski sportski savez gluhih i  Zagrebački sportski savez gluhih, natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a nastupit će ukupno šest najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Sudjelovat će još i Rusija, Turska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Francuska, a za vrijeme prvenstva, od 18. do 27. lipnja, odigrat će se 15 utakmica u školskoj dvorani Gimnazije Sesvete. Ovo je ujedno i prvo veliko natjecanje gluhih koje će se održati u Republici Hrvatskoj.

"Zahvaljujemo se Ministarstvu turizma i sporta koji je dao punu podršku ovom događaju, kako u sportskom, tako i u financijskom smislu te nam omogućio preuzimanje domaćinstva ovog natjecanja, koji je pod ingerencijom Europske organizacije za sport gluhih (EDSO - European Deaf Sports Organization). Također, želimo zahvaliti Gradu Zagrebu što je prepoznao ovo natjecanje, ne samo kroz sportski, već i kroz društveni karakter, a kojem je cilj upoznavanjem šire javnosti sa sportom gluhih, kao i uključivanje gluhih osoba u sport te njihova socijalizacija i integracija. Hrvatskom sportskom savezu gluhih od velike je pomoći pri organizaciji natjecanja bio i Hrvatski rukometni savez, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca, Uniline, a zahvaljujemo se i ostalim sponzorima koji su prepoznali ovaj hvalevrijedan događaj,“ rekao je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih i kapetan rukometne reprezentacije.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih sedam olimpijskih medalja od kojih su četiri zlatne, jedna srebrna i dvije brončane. Na Europskim prvenstvima imaju četiri zlata te po jedno srebro i broncu, dok na svjetskim smotrama najboljih imaju osvojena dva zlata. Posljednjih godina važna karika uspjeha je i naš velikogorički vratar Marko Prošenski.

Pripreme počinju 28. svibnja, a uz Prošenskog, pozvani su vratari Dean Šagovac i Žiga Bedenik te igrači Mateo Perak, Jakov Kolarić, Florijan Kolarić, Leonardo Vučak, Bojan Crnojević, Ilija Perak, Marjan Turković, Tomislav Bošnjak, Mario Bašić, Patrik Radić, Teo Glumac, Vedran Jakovljević, Pero Jukić, Dominik Žmirić, Ivan Pajić, Kristijan Živković i Oliver Lušić. Izbornik je Mario Sirotić, a kondicijski trener Dragan Todorović.