°C 22

Marina Drašković je ISCA sportski 'Uzor godine': Glasajte za nju!

09.10.2023.

Damir Žbulj

Marina Drašković i njen gorički Fuji judo klub za osobe s invaliditetom svim nam svima mogu biti uzor, a sada ćemo to svojim glasovima moći i potvrditi, u izboru ISCA nagrade za 'Uzor godine'.

ISCA ili International Sport And Culture Asotiation je nevladina organizacija iz Danske koja se na svjetskoj razini bavi promociji fizičke aktivnosti. Marina je ušla u uži izbor za nagradu ISCA Role model, koja prepoznaje prave uzore u radu poboljšanju zdravlja i života osoba iz različitih skupina s poteškoćama...

"Marina je bivša profesionalna judoka i dugogodišnja hrvatska reprezentativka. Ruši barijere u judu i stvara nove standarde sportske inkluzije, ne samo u Hrvatskoj, nego diljem Europe i svijeta! Judo klub osoba s invaliditetom Fuji je osnovala 2012. godine, a u njemu treniraju djeca i mladi s cerebralnom paralizom, sindromom Down, mentalnim i motoričkim poteškoćama, s poremećajima u spektru autizma i ostalima, a takve osobe su najranjivije u našem društvu!"

"Postala je i čelnica Adoptivnog judo programa u sklopu Europske judo unije (EJU), a sa svojim radom stvara temelje za razvoj juda za osobe s invaliditetom diljem Europe!"

Glasati možete do 21. listopada na linku https://awards.isca.org/vote

"Skromna kakva je, ne hvali se time, a trebala bi. Njezini bližnji su zato odlučili uzeti stvar u svoje ruke i malo okupirati Fuji stranicu kako bi Vas zamolili da joj date svoj glas, ako već niste," poručili su iz njenog Fujija.

 

Zaista nevjerojatne stvari rade Marina i njeni Fujijevci, a nedavno su u naš grad stigli Japanci, iz domovine juda, kako bi učili od Marine i njenih trenera.

"Posljednja dva dana proveli smo u judu za osobe s cerebralnom paralizom - programu koji je zainteresirao trenere iz Japana za dolazak u Veliku Goricu. Odradili smo trening s cijelom grupom, u detalje im objasnili principe našeg rada. Nakon toga su Sanja i Petra odradile edukaciju Ne waza Nage No Kate, a potom je Marko zaronio u uzak i specifičan dio kineziterapijskih vježbi za judaše s cerebralnom paralizom. Uz to smo našim gostima prezentirali cjelokupan rad i sve Fuji aktivnosti jer judo treninzi samo su jedan dio našeg djelovanja. Jako smo sretni s povratnim reakcijama, kažu da smo nadmašili njihova očekivanja. Za to je ipak vjerojatno najzaslužnija hrvatska hrana! I pokoja piva. Hvala svim Fuji trenerima i judašima na nesebičnom prenošenju znanja i čudo energije," istaknuli su iz kluba,

Judo je nastao u Japanu, krajem 19. stoljeća, a oni do dan danas nemaju takav klub kao što je gorički Fuji, koji u našem gradu djeluje već više od deset godina i koji je sinonim za uspješan sportski rad s osobama s invaliditetom.