°C 8

Fujijevci nastupili i osvojili medalje na prvom međunarodnom turniru: 'Tvornica sreće' u Nizozemskoj

28.11.2023.

Damir Žbulj

Već smo itekako naviknuli kako naš gorički Fuji, judo klub za osobe s invaliditetom, stalno pomiče granice, no, sada su svoje djelovanje dignuli na jednu sasvim novu razinu!

Nizozemski grad Venray bio je domaćin prvog, zaista povijesnog judo turnira pod okriljem Europske judo unije, koji naravno nije mogao proći bez naših Fujijevaca.

Pokretačica i klupska čelnica, svestrana i inspirativna Marina Drašković je voditeljica projekta EJU Adapted Judo, koja je uložila enormnu energiju kako bi se i judaši s invaliditetom mogli ravnopravno natjecati.

"Prilično je teško riječima opisati sve emocije i zahvalnost za sve što se dogodilo u Venrayu. Ovaj vikend bio je pravi dokaz da se najljepše društvene promjene donose timskim radom i istim načinom razmišljanja. Da, na prvu se čini da je riječ o judu, ali ovaj vikend je bio puno više od juda. Ovo je kamen temeljac za stvaranje novih judaša različitih sposobnosti, ali i trenutak koji će svi natjecatelji i posjetitelji zauvijek pamtiti. Adaptirana judo priča veća je od nas samih i tu činjenicu ne smijemo zaboraviti," ispričala je svoje dojmove za Hrvatski judo savez i s puno emocija dodala:

"Jednake mogućnosti su jednako važne kao i jednaka prava, a ovaj turnir je bio prilika da svi pokažu svoj trud i rad, svoj natjecateljski duh, svoje judo znanje. Već po osmijesima judaša svi prisutni mogli su posvjedočiti koliko im je to važno. Svi se kući vraćaju kao pobjednici i ravnopravni judaši. Judo vikend u Venrayu bio je tvornica sreće!“

Turnir u Venrayu je bio spektakularan, sudjelovalo je preko 300 natjecateljica i natjecatelja iz 25 svjetskih država, a bilo je to neopisivo iskustvo za sve iz Fujija, koji su nakon 11 godina dočekali trenutak da njihovi borci odmjere snage na ovakvoj internacionalnoj razini.

Naravno, u Veliku Goricu su se vratili s brojnim medaljama, jer Petra Orešković je bila zlatna, Lana Mićanović srebrna, a Mia Mićanović i Sara Pereković bile su brončane u borbama, dok su se u katama Petra Orešković i Sanja Delladio također popele na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u Ne waza Nage No Kati!

"Veliko hvala našim trenerima Sanji, Tanji i Mihi te tati/asistentu Darku na trudu i brizi za naše natjecateljice," zahvala je svima koji su bili dio ove priče.

"Također moram napomenuti da je turnir prošao bez ijedne ozbiljnije ozljede. To je dokaz da smo stvorili sigurno natjecateljsko okruženje za naše judaše," dodala je za kraj Drašković.

Adoptivni judo obuhvaća i prihvaća brojne invaliditete i poteškoće, od cerebralne paralize, autizma, down sindroma pa do problema s kognitivnim sposobnostima, ovisnosti o kolicima, ali i puno više od toga...

"Radim više od deset godina i u adoptivnom i klasičnom judu i trenirala sam puno djece i ne vidim razliku između djece s poteškoćama i onih koji su bez njih. Za mene, sve je u sposobnosti da se bavite judom, jer učimo ih judu, koji je univerzalan sport i nije bitno kakve imate poteškoće. Volim svoj posao, čini me jako sretnom i vjerujem kako kroz judo svako dijete ima priliku pokazati ono najbolje od sebe. Kroz judo, raste im samopouzdanje i uči ih disciplini. Naravno, uz brigu o djeci s invaliditetom dolazi i veća odgovornost, ako imaju neki medicinski problem. Iskreno, oni su sasvim jednaki klinci koji ponekad mogu biti 'divlji'. Moramo u svakom slučaju biti pažljivi u radu s njima, bez obzira na to radilo se o djeci s poteškoćama ili ne," pričala je za eju.net Sanja Delladio, marljiva trenerica u Fujiju.

Nebrojeno puta smo već isticali kako je naš gorički JKOSI Fuji zaista ponos Hrvatske, a Marina i njena ekipa nas iznova, praktički iz mjeseca u mjesec, iz dana u dan, oduševljavaju svojim uspjesima i rezultatima, kako na tatamiju, a tako i izvan njega!

 

 

Foto: Carlos FERREIRA (EJU)