°C 15

Kolarec: CRO Race je sjajna promocija Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske

04.10.2021.

Damir Žbulj

Spektakularna biciklistička utrka CRO Race i ove je godine u posljednjoj etapi prošla kroz dobar dio Zagrebačke županije.

Bila je to fantastična promocija ovog sjajnog sporta, ali i fantastična promocija prirodnih i povijesnih ljepota Hrvatske pa tako i našeg kraja!

Velika karavana ponajboljih svjetskih biciklista krenula je iz Osijeka, stigla do Varaždina pa je obišla sve krajeve Lijepe naše, od Slunja, Otočca, Primoštena, Makarske, Zadra, Crikvenice, Rapca, Opatije, Samobora i Zagreba.

U to društvo ponovno su 'upali' gradovi Zagrebačke županije i nadamo se kako će se tamo naći i naredne godine u sljedećem izdanju CRO Race utrke, koja će prema najavama biti još bolja i atraktivnija.

Ljubitelji bicikala su ponovno izašli na gradske ulice kako bi dali podršku vozačima, ponovno je bilo i onih koji su negodovali zbog malih zastoja u prometu, no, takvi su ipak ostali u značajnijoj manjini.

Fantastično nadmetanje do posljednjih metara i ulaska u ciljnu ravninu, ali i senzacionalni kadrovi naše Domovine, cijelom ovom projektu daju pravi smisao, koji ima izravan i ogroman utjecaj i na hrvatski turizam te na dolazak stranih gostiju koji će putem malih ekrana iz dana u dan gledati naše prirodne ljepote i povijesne i kulturne građevine, kojima se ponosimo i koje apsolutno vrijedi i treba posjetiti.

"Kao bivši sportaš podržavam sve sportske manifestacije na razini cijele Hrvatske pa tako i ovu. Mogu reći da se Zagrebačka županija uključila i u ovaj CRO Race, koja je prepoznata i na državnoj razini. Kroz našu Županiju, kroz nekoliko naših lijepih gradova prošli su ponjabolji svjetski biciklisti i ovo je sjajna promocije naše Županije, ali i Hrvatske u cjelini," rekao nam je neposredno prije proglašenja pobjednika kod zagrebačkog HNK Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije. Kolarec je bio u delegaciji koja je u cilju dočekala svjetske biciklističke majstore, u kojoj su bili i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je uručila nagradu ovogodišnjem pobjedniku CRO Racea, Dubravko Šimenc, voditelj Odjela za strateške marketinške komunikacije Hrvatske turističke zajednice, gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot...

Biciklizam kao sport u Hrvatskoj nema pravi sustav, sve je u rukama neumornih entuzijasta, kakav je i Vladimir Miholjević, naš bivši biciklistički šampion, a danas direktor CRO Race utrke. Među natjecateljima je ove godine bio njegov 19-godišnji sin Fran, za kojeg vjerujemo kako će nastaviti pedalirati stopama svog oca, no, vjerujemo kako će ova utrka potaknuti i mlade u Velikoj Gorici i turopoljskom kraju da se jednog dana priključe u ovaj sport.

Ako ništa drugo, da bicikl češće počnu koristiti kao prijevozno sredstvo!

I to bi bio sjajan početak!

Ostat će upamćeno kako je ovogodišnje izdanje CRO Racea osvojio Britanac Stephen Williams, član momčadi Bahrain Victorious, koji je nakon šest iscrpljujućih etapa zadržao crvenu majicu te je na kraju popio pobjednički šampanjac!

Posljednju etapu od Samobora do Zagreba u dužini od 157,5 kilometara Williams je završio na drugoj poziciji, ali mu je i to bilo dovoljno da u konačnici slavi ispred Norvežanina Markusa Hoelgaarda.

Dionicu kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Dugo Selo, Vrbovec, Sveti Ivan Zelinu, ulicama zagrebačkog centra i Gornjeg grada, s ciljem kod Hrvatskog narodnog kazališta, je u uzbudljivoj završnici osvojio Nizozemac Tim van Dijke iz ekipe Jumbo-Visma.

Williams je na kraju do svoje najveće pobjede u karijeri, do sada je slavio još samo na jednom slabijoj etapnoj utrci u Francuskoj (Ronde de l'Isard 2018.), stigao sa 17 sekundi ispred drugog Hoelgaarda, odnosno 28 sekundi ispred trećeg Nizozemca Micka van Dijkea (Jumbo-Visma), brata blizanca pobjednika posljednje etape u Zagrebu.

Mick van Dijke je ujedno i pobjednik natjecanja za najboljeg mladog vozača te je osvojio bijelu majicu. Plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru ponio je Nizozemac Olav Kooij (Jumbo-Visma), dok je zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio Britanac Simon Philip Yates (Team BikeExchange).

Slavljenicima su se na pozornici pridružili i ovogodišnji pobjednici Kids CRO Racea, virtualne utrke za najmlađe koja se istovremeno uz CRO Race održala u sedam gradova – Osijeku, Varaždinu, Otočcu, Makarskoj, Crikvenici, Opatiji i Zagrebu. U mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina najbolji su ove godine bili Jurica i Hana iz Varaždina, a u starijoj dobnoj skupini od 11 i 12 godina pobjedu su odnijeli Nika iz Opatije i Fran iz Crikvenice.

"Presretan sam osvojenim drugim mjestom u posljednjoj etapi i što sam osigurao pobjedu na CRO Raceu. Bio je zaista naporan dan, s puno vjetra iz svih smjerova. Sretan sam što sam došao do pobjede i završio sjajan tjedan s ekipom. Moj tim je apsolutno nevjerojatan i zahvalan sam što sam imao priliku voziti ovu utrku. Ovo mi je prva pobjeda u mojoj profesionalnoj karijeri, a jučerašnja etapna pobjeda u Opatiji bila je još posebnija. Posljednji kilometar i borba s Hoelgaardom bili su zaista teški i sretan sam što sam uspio osigurati crvenu majicu“, rekao je Williams nakon što je proglašen pobjednikom ovogodišnjeg CRO Racea.


(Foto: Damir Žbulj, Mario Stiehl, KL Photo)