°C 17

Zagrebačka županija ponovno sjajan domaćin finalne etape CRO Race svjetskog biciklističkog spektakla

02.10.2023.

Damir Žbulj

Zagrebačka županija je i ove godine bila sjajan domaćin CRO Race svjetskog biciklističkog spektakla, a posljednja etapa vozila se od Samobora do Zagreba, kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Sveti Ivan Zelinu...

Na kraju je slavio Venezuelanac Orluis Alberto Aular iz momčadi Caja Rural-Seguros RGA , iako je pao 200 metara prije ciljne linije na završnici u Zagrebu.

Novozelanđanin Campbell Stewart (Jayco-AlUla) pobjednik je posljednje etape vožene od Samobora do Zagreba u dužini od 157.5 kilometara.

Na prvom prolaznom cilju u Svetoj Nedelji, udaljenom samo tri kilometra od starta u Samoboru, prvi je bio Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) ispred Britanca Ethana Haytera (INEOS Grenadiers) i Danca Louisa Bendixena (Uno-X). Hayteru je i drugo mjesto na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji bilo dovoljno da osvoji dvije sekunde bonifikacije te tako smanji svoj zaostatak u ukupnom redoslijedu za vodećim Aularom s devet na sedam sekundi, dok je Kristoff s tri sekunde bonifikacije smanjio zaostatak za Aularom s dvanaest na devet sekundi.

Potom je uslijedio bijeg petorice vozača kojeg su formirali Poljak Mateusz Kostanski (Voster), Slovenac Aljaž Turk (Adria Mobil), Danac Martin Pedersen (Lidl-Trek), Južnoafrikanac Travis Stedman (Q36.5) i Austrijanac Mario Gamper (Santic-Wibatech). Oni su „pokupili“ bonifikacije na drugom prolaznom cilju u Dugom Selu, Kostanski kao prvi, Turk kao drugi, a Pedersen kao treći pa se situacija u ukupnom redoslijedu nije mijenjala. Bjegunci su se zadržali na čelu i do brdskog cilja u Svetom Ivanu Zelini, kojim je prvi prošao Stedman ispred Kostanskog i Gampera.

Prilikom dolaska na završna tri kruga iz bijega je ispao Turk, no ostala četvorica uspjela su se održati na čelu i do posljednjeg prolaznog cilja, kojeg je osvoji Stedman ispred Pedersena i Gampera. Glavna skupina uhvatila je bjegunce tri kilometra prije cilja te je započeo žestoki sprint za etapnu pobjedu.

Aular se točno 200 metara prije cilja sudario s jednim od vozača Bahrain Victoriousa zbog čega je 'izbačen' iz završnog sprinta iako je bio odlično pozicioniran. Tako se prilika za etapnu pobjedu, ali i za slavlje u ukupnom redoslijedu otvorila iskusnom Norvežaninu Alexanderu Kristoffu (Uno-X).

"Iako sam pao na samom kraju utrke, osjećam se vrlo dobro jer sam ipak uspio izboriti ukupnu pobjedu. Ovdje smo došli s jasnim ciljem, a to je da ostvarimo ukupnu pobjedu. Momčad je cijeli tjedan radila za mene i to se danas vidjelo. Odlazimo iz Hrvatske s dvije etapne pobjede i pobjedom u ukupnom redoslijedu što je za malu momčad poput naše velika stvar“, izjavio je Aular.

U konačnici je Aular ostvario tri sekunde bolje vrijeme u odnosu na Kristoffa, dok je treći u ukupnom redoslijedu Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) sa sedam sekundi slabijim vremenom od Aulara. Međutim, Kristoff je ipak osvojio plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru u utrci, zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio je Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), dok je bijelu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers). Kristoff je bio u vodstvu sve do tridesetak metara prije ciljne linije kada ga je Stewart pretekao, pa je 36-godišnji Norvežanin završio drugi kako u etapi, tako i u konačnom redoslijedu. Treće mjesto u Zagrebu osvojio je Slovenac Gal Glivar (Adria Mobil).

Pobjedničku statuetu osmog izdanja CRO Racea, rad kipara i dizajnera Ivice Propadala, Aularu je uručila ministrica Turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Bicikliste su na startu šeste etape ispratili voditelj Odjela za strateške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc,u ime župana Zagrebačke županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Jadranka Dujić Frlan, gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec te zamjenik gradonačelnice grada Samobora Petar Burić.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izaslanica premijera i ministrica Turizma i sporta Nikolina Brnjac, uime Grada Zagreba zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, u ime Hrvatske turističke zajednice voditelj Odjela za strateške projekte Dubravko Šimenc.

U sklopu svečanog proglašenja pobjednika ujedno su proglašeni i ukupni pobjednici četvrtog Kids CRO Racea. Tako su se na pozornici, uz rame s pobjednikom CRO Race našli i Elena iz Ozlja i Adrian iz Zagreba u mlađoj dobnoj skupini te Paola iz Ozlja i Nikola iz Labina u starijoj skupini.

 

Nacionalni dan sporta u Velikoj Gorici


UZ CRO Race, Velika Gorica je bila i domaćin završnice Europskog tjedna sporta, a u samom centru grada, Park dr. Franje Tuđmana praktički je cijelu nedjelju bio 'sportsko selo', gdje se našim sugrađanima predstavilo više od 30 naših sportskih klubova i udruga.

"Izuzetno sam ponosan što mogu biti u svom gradu Velikoj Gorici, Europskom grau sportu i doista je lijepo vidjeti sve ove brojne sportašice i sportaše, brojne sportske udruge koji prezentiraju svoje sportove. Sportašice i sportašice Velike Gorice, kako u kolektivnim tako i u pojedinačnim sportovima ostvaruju sjajne rezultate, kako u Hrvatskoj tako i na međunarodnom planu i ponosni samo na to!"

"Sva ulaganja koja idu za sport, kako u Velikoj Gorici tako i u Zagrebačkoj županiji to se 'deseterostruko' vraća. I u godinama pred nama radit ćemo na tamo da osiguramo našim sportašicama i sportašima i sportskim udrugama kvalitetan trenažni proces, ulaganje u infrastrukturu, a to će rezultirati da će se, prije svega, još više djece i mladih baviti sportom. To nam je u konačnici i cilj, da se što više građana, svih dobnih skupina, bavi sportom. Kako u našem gradu Velikoj Gorici, tako i u cijeloj Zagrebačkoj županiji," rekao nam je u razgovoru zamjenik župana Zagrebačke županije Ervine Kolarec pa dodao:

"Ima jedan sjajan podatak, kako Zagrebačka županija u svim granama sporta ima preko 20 tisuća registriranih sportašica i sportaša!"