°C 9

Kad će nam 'korona' vratiti nogomet?

13.04.2020.

Damir Žbulj

Nogomet je zaista najvažnija sporedna stvar na svijetu. Saznali smo svi to u ova teška vremena, kad je globalna pandemija koronavirusa zaustavila praktički sva sportska natjecanja, tako i ona nogometna, te nam uskratila voljenu akciju na zelenom terenu.

Ništa bolja niti drugačija nije situacija u Hrvatskoj, prvoligaškog nogometa sigurno neće biti još neko vrijeme, dok je upitno hoće li se niželigaška natjecanja uopće i odigrati do kraja. Sve je to trenutno u drugom planu, ali vjerujemo kako ćemo uskoro ponovno u goričkom dresu gledati i požrtvovnog Dvornekovića i kapetana Kahlinu, beskompromisnog Suka, nezaustavljivog Lovrića, kao i sve ostale nogometaše.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza, kojeg je član i predsjednik HNK Gorica Nenad Črnko, donio je odluku o tri moguća scenarija završetka prvoligaške sezone u Hrvatskoj.

Vremena još ima dovoljno, a puno toga ovisi i o ponašanju građana i o pridržavanju preporuka i donesenih mjera nacionalnog stožera civilne zaštite.

-->> HNS ima tri opcije za završetak sezone

Najranije će se lopta ponovno zakotrljati 16. svibnja, a najkasnije sredinom lipnja, jer do 2. kolovoza sezona se mora privesti kraju u svakom slučaju.

Nada u završetak borbe za titulu prvaka postoji, kao i za mjesta u Europi, no, trenutno svi brinemo neke druge brige...

"Jedna od stvari koje mi nedostaju u ovim vremenima je interakcija... dolazak na treninge, zvuk iz svlačionice, igrači, njihov smijeh, vicevi i šaljive priče. Stisak ruke, svakodnevne stvari....

"Zvuk lopte na terenu, odnosi koje stvaraš kroz sezonu, zajednička povijest koja te veže s tvojom ekipom. Poput onih jednostavnih stvari kao što su pitanje 'kako si?' i kad čuješ odgovor. Sve što smo uzimali zdravo za gotovo, stvari na koje smo gledali kao na nešto normalno i o kojima nikad nismo razmišljali kako smo sretni što ih imamo...

Vratit ćemo se nakon svega u normalne živote kao bolja ljudska bića. Nećemo više uzimati stvari zdravo za gotovo, imat će više vremena jedni za druge, više ćemo slušati... Sve što se događa, događa se s razlogom. Potražite u sebi svrhu," emotivna je poruka trenera Gorice Valdasa Dambrauskasa, Litavca koji je u ova teška vremena ostao u Hrvatskoj, razdvojen od obitelji te u novoj sredini čeka rasplet aktualne situacije.

Gorica je prekid sezone dočekala na šestoj poziciji ljestvice s 35 osvojenih bodova, sedam manje od Osijeka, osam od Hajduka te devet bodova iz Lokomotive, koja je u posljednjem odigranom susretu slavila na Gradskom stadionu s 3:1.

Novi strateg, koji je kraljem veljače došao na mjesto smijenjenog Sergeja Jakirovića, odlično je krenuo i na domaćem travnjaku je upisana pobjeda nad Prelecovom Istrom.

Šok terapija je ipak imala kratkoročan učinak...

Razočaravajući remi u Varaždinu, gdje je bod spašen doslovno s istekom vremena pa nakon toga i poraz od Lokosa, dodatno su udaljili Goričane od borbe za Europu.

Ukoliko se sezona u nekom trenutku i nastavi, pitanje je koliko će i biti prave mogućnosti za povratak u utrku za tu petu poziciju, koja sada iz ove perspektive izgleda poprilično daleko.

Novi trener nije u kratkom vremenu donio neku značajniju i vidljiviju promjenu u izgledu momčadi na travnjaku, a poslije ove pauze i nedostatka zajedničkih treninga, bit će jako izazovno i ostvariti zacrtane ciljeve.

Možda otkaz Jakiroviću i nije bila najbolja odluka, no, u ovom trenutku teško ćemo uopće saznati je li trenerska smjena bila opravdana ili ne.

Igračima, stručnom stožeru, kao i svima u klubu misli su trenutno negdje drugdje, što u borbi s opakim koronavirusom, što u neizvjesnoj ekonomskoj situaciji koja nas sve očekuje poslije povratka u 'normalu'.

-->> Inter dao otkaz Petroviću i demantirao odlazak 'investitora'

"Nitko nije odvojen od ostatka momčadi. Ne možemo kriviti niti jednog pojedinca, pobjeđujemo kao momčad i gubimo kao momčad," bila je poruka trenera Dambrauskasa nakon posljednje odigrane utakmice. Sve ove riječi lako se mogu preslikati i na sve ostale aspekte naših života.

Okršaj s opakom bolesti trajat će još neko vrijeme, a pobjedu možemo odnijeti samo ako svi budemo bili jedna momčad, od nadležnih institucija pa do pojedinaca koji će najviše biti pogođeni ovom globalnom krizom.

Hrvatski nogometni savez također je svjestan aktualne situacije, prati trenutno stanje i problematiku u profesionalnim klubovima te je u komunikaciji s njima, kao i s predstavnicima sindikata (FIFPro), Uefom i Fifom. Poslan je dopis i ministru financija Zdravku Mariću i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za šport Tomislavu Družaku. Baš kao i poduzetnici u svim granama hrvatskog gospodarstva, tako će i svi klubovi, među njima i HNK Gorica, sasvim izgledno imati dugotrajne i dalekosežne posljedice u svom funkcioniranju. Prihodi će biti bitno smanjeni i bit će potreban dodatni socijalni dijalog kako bi se našlo prihvatljivo i održivo rješenje o načinu smanjivanja klupskih troškova, a koje neće značajno ugroziti ugovornu stabilnost i egzistenciju igrača.

Još veći problemi i izazovi nažalost očekuju naše niželigaše...

U ovo blagdansko Uskrsno vrijeme svi smo i dalje optimistični te se nadamo skorašnjem povratku našem 'normalnom' životu, a tada će biti i vremena za nogomet, koji je zaista svim navijačima toliko puta ranije donio neizmjernu radost i veselje. I donijet će ponovno. Sigurni smo!