°C 7

Brozović i Budimir među Vatrenima na početku kvalifikacija za SP, najbolji igrač Gorice dobio novi pretpoziv

09.03.2021.

Damir Žbulj

Marcelo Brozović i Ante Budimir nalaze se na popisu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića za početak kvalifikacija za iduće Svjetsko prvenstvo, koje je na rasporedu krajem iduće godine.

Svjetski viceprvaci pokušat će izboriti plasman u Katar kroz skupinu H Europskih kvalifikacija u kojoj su kao nositelji smješteni sa Slovačkom, Rusijom, Slovenijom, Ciprom i Maltom. Izravni plasman u Katar izborit će samo pobjednici deset kvalifikacijskih skupina, dok će drugoplasirane reprezentacije - s još dvije reprezentacije prema plasmanu u Ligi nacija - igrati doigravanje.

Brozović je već godinama jedna od glavnih karika Vatrenih, dok je Budimir prošle godine u rujnu prvi puta pozvan na okupljanja reprezentacije, a skupio je i četiri nastupa. Debitirao je u listopadu na gostovanju protiv Švicarske u prijateljskom dvoboju, gdje je upisao asistenciju, dok u studenom u Turskoj zabio i svoj prvi pogodak. U dvoboju Lige nacija protiv Francuske na Maksimiru ušao je s klupe, a u Švedskoj je prvi puta bio u početnoj postavi.

Ove sezone je za španjolsku Osasunu zabio sedam pogodaka, jedan u Kupu kralja i šest u Primeri.

Brozović za Hrvatsku ima 55 nastupa i 'umirovljenjem' Ivana Rakitića, bit će uz kapetana Luku Modrića, jedan od predvodnika reprezentacije i u ovim kvalifikacijama, ali i na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, koje je zbog koronavirusa trebalo biti odigrano lani.

Njegov Inter je trenutno vodeća ekipa talijanske Serie A, a 'turopoljski top' je zabio jedan pogodak i upisao šest asistencija.

"Na popisu nema iznenađenja, ovo je momčad koju smo gradili kroz kvalifikacije za EURO i prošlogodišnju Ligu nacija. Iako nas čeka zahtjevna skupina, imam puno vjere u ovu ekipu i s velikim optimizmom krećemo u novi ciklus jer sam duboko uvjeren da imamo kvalitetu za izboriti Svjetsko prvenstvo - a to je, naravno, naš osnovni cilj u ovim kvalifikacijama", izjavio je Dalić.

"Raduje me što u ovom trenutku nemamo ozbiljnijih problema s ozljedama, a nadam se da će tako ostati i do okupljanja. Želimo dobar start i zbog samih kvalifikacija, ali i kao uvod u EURO, a za to ćemo uz kvalitetu morati pokazati maksimalan pristup, koncentraciju i zajedništvo. Raspored je zgusnut, nećemo imati vremena za ozbiljne treninge, pa će fokus biti na dobroj mentalnoj i taktičkoj pripremi kako bismo bili na najboljoj mogućoj razini s obzirom na te okolnosti. Optimist sam i jako se veselim okupljanju, kao i naši reprezentativci", prenosi hns-cff.hr riječi izbornika.

Pretpoziv je dobio najbolji igrač Gorice i trenutno drugi strijelac HT Prve lige s 15 postignutih golova, Kristijan Lovrić.

Ofenzivac turopoljskog prvoligaša već je bio u ovoj situaciji, u rujnu prošle godine, ali još uvijek nije stigao na okupljanje Vatrenih.

Zanimljivo, u posljednje vrijeme pojavile su se priče kako bi Lovrić mogao zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali izgleda kako će ga Dalić na ovaj način pokušati zadržati u hrvatskom dresu i tako 'prisiliti' da još malo pričeka svoju pravu priliku.

Vatreni kvalifikacije otvaraju gostovanjem u Ljubljani kod Slovenije 24. ožujka, a potom ih čeka dvostruki program u Rijeci - 27. ožujka protiv Cipra i tri dana kasnije protiv Malte.

Na Dalićevom popisu tako su vratari Dominik Livaković, Lovre Kalinić i Simon Sluga, braniči su Domagoj Vida, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Dario Melnjak, Filip Uremović i Josip Juranović, u veznom redu, uz Brozovića i Modrića, su i Mateo Kovačić, Milan Badelj, Mario Pašalić i Nikola Vlašić, dok su napadači Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Ante Rebić, Josip Brekalo, Bruno Petković, Mislav Oršić i Velikogoričanin Budimir.

 

Pretpoziv su još, uz Lovrića, dobili i Mile Škorić, Toma Bašić, Marin Pongračić i vratar Ivo Grbić.

(Foto: Instagram)