°C 20

Kamp Vatrenih ipak u Velikoj Gorici?

21.02.2023.

Damir Žbulj

Priča o izgradnji 'kampa hrvatske nogometne reprezentcije' traje praktički koliko traju i Vatreni. Već smo polako zaboravili da su se naši nogometaši za svoje prve velike uspjehe pripremali u slovenskom Čatežu, već smo zaboravili da je 2008. godine bio postavljen 'kamen temeljac' u Tuheljskim toplicama, već smo zaboravili brojene priče i planove o zagrebačkim Sveticama ili terenima u Veslačkoj, popularnom Zagrebellu...

Iskreno se nadamo kako aktualna priča o Velikoj Gorici kao domu naših brončanih i srebrnih nogometaša isto tako neće otići u zaborav, nego kako će se naša reprezentacija za iduće veliko natjecanje, ali i sva ona naredna, pripremati upravo u našem Turopolju.

A kako stvari sada stoje, dolazak Vatrenih u Veliku Goricu sasvim je realna i izgledna opcija i početak izgradnje kampa reprezentacije sasvim je blizu završnog dogovora.

Svjetsko srebro iz Rusije 'kovano' je u Rovinju, aktualna bronca ima 'miris Bliskog istoka', jer su nikad kraće pripreme naši reprezentativci proveli u saudijskom Rijadu i kampu nedaleko od katarske Dohe, no, sada je stigao pravi trenutak da hrvatska nogometna reprezentacija napokon pronađe svoj stalni dom.

Naša Velika Gorica ima idealnu lokaciju, neposredno u blizini Zračne luke Franjo Tuđman, a do Maksimira, gdje se nadamo kako će se napokon izgraditi i novi stadion, ima 15-ak kilometara...

STRATEŠKI CILJ HNS-a


Novu priču o kampu pokrenuo je Dnevnik Nove TV, a i prema našim informacijama, ovaj projekt je jako blizu konačnog dogovora...

"Hrvatski nogometni savez pod aktualnim je vodstvom bio vrlo konkretan kada se radi o ulaganju u infrastrukturu. Izgrađeno je osam hibridnih terena i 21 teren s umjetnom travom. Naravno da je u tom kontekstu strateški cilj Saveza izgradnja reprezentativnog kampa. Na tu temu već se neko vrijeme razgovara, pregovara, vjerujemo da se približavamo i dogovoru i čim ćemo imati konkretnije informacije na tu temu, o tome ćemo obavijestiti javnost i medije", rekao je Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza.

HNS je za ovu namjenu već osigurao 15 milijuna eura, u planu je izgradnja četiri terena, koje bi koristile sve selekcije naših nogometnih reprezentacija, a u kampu bi bile i spavaonice za igrače, teretana, ali i sve ostalo što je potrebno za nesmetane pripreme.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV sve je potvrdio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar: "Postoji niz zemljišta koja su ili u vlasništvu Republike Hrvatske, Grada Velika Gorica ili čak i privatnih parcela, a Grad Velika Gorica u potpunosti bi dao sve od sebe da se želja i težnja Hrvatskog nogometnog saveza ipak realizira u našem gradu."


IDEALNA LOKACIJA


Prema našim informacijama delegacije uključenih u ovaj projekt 'Kamp hrvatske nogometne reprezentacije u Velikoj Gorici' u nekoliko su navrata posjetile predloženu lokaciju i naša gradska Uprava priprema zahtjevnu dokumentaciju kako bi se omogućila ova investicija.

Spomenutih 92 tisuće kvadrata, u nedaleko od Gradskog stadiona i Gradske sportske dvorane baš izgleda kao jedna od državnih parcela uz obilaznicu...

"Rukovodstvo je pri kraju razgovora na tu temu i nadamo se da ćemo vrlo skoro moći predstaviti konkretne korake koji bi trebali biti poduzeti po tom pitanju", dodao je Pacak na tu temu.

Jedna ovakva velika investicija u našem gradu donijela bi sigurno i znatnu gospodarsku korist, od otvaranja novih radnih mjesta prilikom izgradnje i uređenja kampa pa do održavanja i ugostiteljstva, a ne smije se zanemariti i turistički učinak trajnog dolaska jedne od najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija u naš grad.

Velika Gorica bi automatski postala prepoznatljiva kao dom Vatrenih, a od toga bi izravnu dobit mogao i trebao imati cijeli naš turopoljski kraj!