°C 27

U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val

17.05.2023.

Ivana Ćurić

Borbe s poplavama vode se i u Vrbovcu gdje je jučer bilo kritično u Vrbovečkom Pavlovcu, a noćas je otežano stanje nastupilo u Luki gdje je voda počela ulaziti u pojedine kuće, poplavljena su brojna dvorišta, velik broj vatrogasaca je na terenu kako bi se stanje stavilo pod kontrolu.

-U intervencijama koje još uvijek traju sudjelovalo je 106 vrbovečkih vatrogasaca, poziva je bilo 80-objavio je u sitnim jutarnjim satima gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj putem društvenih mreža. U isto vrijeme vatrogasci iz Poljane i Vrbovca punili su vreće pijeskom za zečje nasipe u Lonjici gdje je došlo da voda iz nabujalog potoka se počne prelijevati preko mosta u mjesto i poplavi jedan dio, tako da je tamo jedna ulica i odsječena prometno.

Intervencija je bilo i u ostalim mjestima, a svi se nadaju kako će padaline ipak stati kako bi se situacija na terenu što prije normalizirala.

Pripreme za vodeni val u Pokupskom

Obilne kiše koje padaju danima podigle su i nivo rijeke Kupe na karlovačkom području pa se u Pokupskom pripremaju na vodeni val koji bi se mogao spustiti do njih. Nivo rijeke je zadnjih 24 sata je u stalnom porastu, ali još uvijek nema problema na terenu.

- Zasad je sve pod kontrolom. Prohodna je i prometnica prema Hotnji. Više problema mogli bi imati poslijepodne i večeras - rekao nam je predsjednik DVD-a Pokupsko Stjepan Turković.

U Pokupskom pomno prate kretanje Kupe na mjernom mjestu Jamnička Kiselica. Dok god razina vode uzvodno ne prelazi razinu od 670 centimetara nema razloga za paniku, a ako se to dogodi može se očekivati da će voda početi dolaziti do kuća. U devet sati nivo vode je iznosio 646 centimetara.

Petrovina Turopoljska najkritičnija točka na goričkom području

Natopljena zemlja više ne uspijeva upiti toliku količinu oborina pa se ogromna količina vode slijeva se u vodene tokove. Na goričkom području najkritičnije je bilo sinoć u Petrovini gdje je nivo potoka Lomnica podigao na 40 centimetara od ceste i obližnjih kuća. Nivo je i dalje je visok, ali je na svu sreću u padu te više nema opasnosti od izlijevanja.

- Jučer cijeli dan obilazili smo goričko područje, a jedina kritična točka bila je Petrovina. Noćas do pola jedan smo bili tamo. Angažirali smo Hrvatske vode i oni su pripremili vreće s pijeskom. Na svu sreću nije bilo potrebe za time, a nešto smo ipak preventivno iskoristili. Ako danas ne bude palo puno kiše, više nema opasnosti. Sada je stanje pod kontrolom – rekao nam je Jakov Sivrić, načelnik Stožera Civilne zaštite Velika Gorica.

Sinoć su se službama na terenu pridružili i mještani, njih 60-tak dežuralo i bilo spremno pomoći da se zaustavi izlijevanje gradnjom zečjih nasipa. S njima je je bio i gradonačelnik, a već jutros smo ga susreli dok je ponovno obilazio teren sa svojim suradnicima.

- Preventivno su pripremljeni pijesak i vreće. Struka je bila u pravu u procjeni da će vodostaj početi padati. Nadamo se da će i u ovim nadolazećim danima vodostaj opadati i neće biti opasnosti za ove obiteljske kuće u Pokupskoj ulici. Mi ćemo i dalje dežurati od 0 do 24 sata – rekao je gradonačelnik VelikeGorice Krešimir Ačkar.

Osim samog nivoa vode koji je prijetio da se potok izlije, velike probleme su stvarali i ispusti kojima se voda vraćala nazad u mjesto. Probleme je stvarao i potok Ramiščak, kojim se voda počela vraćati i plaviti okolna polja.

 

(foto: FB, D.Kralj; VGdanas)

 

Galerija slika

U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val U Vrbovcu zbog poplava stotinjak vatrogasaca na terenu, u Pokupskom pripreme za vodeni val