°C 25

Svečano proslavljen Dan Grada Samobora

19.10.2020.

Maja Peranić

U povodu 778. rođendana Grada Samobora 17. je listopada u dvorani samoborskog kina održana svečana sjednica Gradskog vijeća koja je, s obzirom na trenutne okolnosti, bila skromnija i s puno manje uzvanika nego svih proteklih godina, no svojom nazočnošću uveličao ju je predsjednik RH Zoran Milanović.

I ovogodišnja prigodna sjednica bila je prilika za ukazivanje na recentne uspjehe Samobora i dodjelu nagrada pojedincima i udrugama koji su svojim radom doprinijeli njegovom boljitku.

O tome koji je smjer Grad Samobor odabrao u narednom vremenu govorio je predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić. Kazao je kako je ponosan što će unatoč trenutnim okolnostima zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom, znanjem inovativnošću i solidarnošću zadužili naš grad, dodijeliti nagrade. Miran Šoić podsjetio je i na bogatu povijest Samobora i njegove uspjehe po kojima je oduvijek prednjačio u odnosu na druge sredine te je zahvalio svim vijećnicima koji su podržali projekte od interesa za razvoj Samobora.

Uz srdačnu dobrodošlicu sve nazočne je pozdravio i Dan grada čestitao samoborski gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Za njega je današnja sjednica na neki način bila i oproštajna, jer njegovo današnje obraćanje bilo je posljednje u ulozi gradonačelnika, s obzirom da se više neće kandidirati za tu funkciju.

-Teško je nabrojati sve ono što smo napravili u posljednjih 12 godina, no Samobor je danas puno bolji, bitno drugačiji, moderniji, tolerantniji grad, nego što je bio prije i to nije zasluga mene kao gradonačelnika, već ekipe koja vodi grad posljednjih 12 godina- kazao je Beljak.

Svim nazočnima sretan Dan grada poželio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Kazao je kako mu je žao što je ovo bio zadnji govor Kreše Beljaka kao gradonačelnika te mu je poželio svako dobro u budućim izazovima, zahvalivši mu na suradnji i lijepim riječima.

-Kad se sve uzme u obzir, Samobor je vjerojatno najbolji grad za život, a prednost koju je Samobor iskoristio je blizina Zagreba. Ima puno lijepih gradova za život u Hrvatskoj, sve sam ih obišao, no Samobor odskače i uvijek je odskakao, a sada možda i više-rekao je Zoran Milanović, prisjetivši se lijepih uspomena iz rane mladosti kada je u Samobor dolazio na Fašnik, ali i na igralište NK Samobora, za koje je kazao da je 80-ih godina imalo najbolji travnjak u sjevernoj Hrvatskoj, na koji je rado dolazio igrati nogomet sa svojom ekipom iz Trnja.

Nakon prigodnih govora, ovogodišnjim laureatima nagrade su uručili gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić. Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem samoborskom sportskom djelatniku Ivanu Bezjaku.Nagrade Grada Samobora zasluženo su dobili Hrvatski 2cv Citroën klub,Damir Svinjarić, Marica Celižić, Vlatka Burić Dujmović i Udruga osoba s invaliditetom Sinergija Samobor.Na kraju svečane sjednice prikazan je pobjednički rad likovnog natječaja "Samobore, sretan ti rođendan", u kojem su sudjelovala djeca samoborskih vrtića i obrta za čuvanje djece. Pobjednički rad, koji će ubuduće krasiti i gradske promotivne materijale, djelo je vrtićke skupine Obrta za čuvanje djece Pandino gnijezdo.

(izvor: Grad Samobor)

Galerija slika

Svečano proslavljen Dan Grada Samobora Svečano proslavljen Dan Grada Samobora Svečano proslavljen Dan Grada Samobora Svečano proslavljen Dan Grada Samobora Svečano proslavljen Dan Grada Samobora Svečano proslavljen Dan Grada Samobora Svečano proslavljen Dan Grada Samobora