°C 23

Grad Samobor pomaže ugostiteljima: Ukinuli porez na potrošnju

14.01.2021.

Maja Peranić

Kako bi se olakšalo ugostiteljima pogođenima posljedicama epidemioloških mjera kojima se nastoji spriječiti daljnje širenje bolesti COVID-19, Grad Samobor ukinuo je od 1. siječnja ove godine porez na potrošnju.

Ovim porezom Grad je ostvarivao prosječni godišnji prihod od oko milijun kuna, a ukidanje poreza isključiva je odluka Grada Samobora, što omogućuje članak 20. Zakona o lokalnim porezima. Sve potrebne radnje poduzete su već lani, kako bi odluka stupila na snagu početkom fiskalne godine što Zakon omogućuje.

-Porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića prodanih u ugostiteljskim objektima na području grada Samobora. Obveznici poreza na potrošnju su pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge, dok osnovicu poreza na potrošnju čini prodajna cijena pića prodanog u ugostiteljskim objektima. Visina stope na osnovicu iznosi 3%-ističu iz Grada.

Svi su obveznici poreza na potrošnju do 31. prosinca 2020. godine bili dužni sastaviti obračun poreza do posljednjeg dana u mjesecu, izvješće dostaviti Poreznoj upravi, a plaćanje izvršiti do posljednjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec. Porezna uprava provodi nadzor nad obračunom i plaćanjem poreza na potrošnju, sukladno Odluci.

Tako od 1. siječnja ove godine na području Grada Samobora nije potrebno iskazivati iznos poreza na potrošnju na fiskaliziranim računima, odnosno dovoljno je naznačiti da je stopa istog 0% i iznos nula.

-S obzirom na to da Grad Samobor tijekom proteklih godina stabilno i pozitivno posluje, ocijenili smo da oslobađanje od prihoda od poreza na potrošnju neće značajnije utjecati na izvršavanje budućih obveza, dok će ovo oslobođenje zasigurno biti dobrodošla pomoć ugostiteljima-istaknuli su iz Grada Samobora.

(izvor: Grad Samobor)