°C 12

Samobor predstavio Mali tehnopolis

23.01.2018.

majai

Grad Samobor ovog je ljeta dobio dodatni poticaj kad je riječ o razvoju poduzetništva, a nove mogućnosti otvorit će projekt Mali tehnopolis Samobor.

Projekt je jutros predstavljen javnosti u prostoru Centra za mlade Bunker u bivšoj vojarni u Samoboru, gdje će se budući poduzetnički inkubator i smjestiti.

-Mali tehnopolis Samobor od izuzetne je važnosti za Grad Samobor, koji njeguje dugu tradiciju poduzetništva i obrtništva. Ovaj će projekt omogućiti razvoj mladim poduzetnicima kojima ćemo dati potreban vjetar u leđa kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu. Osim toga, korištenjem novih tehnologija, MTS će dati dodatnu vrijednost projektima koje provode samoborski poduzetnici ali i omogućiti daljnji razvoj inovatorskih ideja po kojima je Samobor već nadaleko poznat-izjavila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Nositelj projekta MTS je Grad Samobor, s partnerima Zagrebačkom županijom i Poduzetničkim centrom Samobor d.o.o. Ukupna vrijednost projekta sa svim planiranim aktivnostima je 21.638.344,40 kuna, a Gradu Samoboru je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljen iznos od 19.490.552,00 kuna. Ugovor je potpisan 25. kolovoza 2017. godine. Projekt Mali Tehnopolis Samobor uključuje rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju postojećih zgrada na prostoru bivše vojarne odnosno njihovu prenamjenu u višenamjensko središte poduzetničkog razvoja Zagrebačke županije, a posebice samoborskog kraja.

-MTS će imati višestruku funkciju – poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora, korištenje zajedničkih dvorana i edukacija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja kroz korištenje tehnologija te mogućnosti korištenja aditivnih tehnologija u poslovanju, s obzirom da će MTS biti opremljen najnovijom generacijom industrijskog 3D printera i 3D skenera- dodala je voditeljica projekta Martina Delišimunović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije Grada Samobora.

Više o karakteristikama projekta pojasnio je profesor Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu:

-Današnji suvremeni trendovi tržišta mogu se sažeti: proizvesti brzo, kvalitetno, jeftino, fleksibilno i što bliže lokaciji primjene proizvoda. Tradicionalne proizvodne tehnologije sve teže mogu udovoljavati svim tim zahtjevima. S druge strane aditivna proizvodnja (3D printanje, 3D ispis) udovoljava svim tim uvjetima. Grad Samobor zajedno sa svojim partnerima i suradnicima pridružio se velikoj populaciji svjesnoj kako će aditivne tehnologije biti pokretačem proizvodne ekonomije u 21. stoljeću. Temeljni zadatak MTS-a bit će edukacija korisnika o 3D printanju i 3D skeniranju, a kako je 3D printanje moguće primijeniti u sve grane tehnike, u medicini, umjetnosti, zabavi, itd..., MTS će omogućiti podršku pojedincima, tvrtkama i obrtnicima, prije svega iz samoborske regije, ali i šire, u implementaciji 3D printanja u njihove projekte inovacija, razvoja i proizvodnje. Područje 3D printanja još je uvijek u razvoju, stoga će MTS također biti inkubatorom istraživačkih aktivnosti u cilju traženja novih primjena 3D printanja u razvoju i proizvodnji.

Mali tehnopolis Samobor od izuzetnog je značaja za područje cijele Zagrebačke županije, a ne samo za Grad Samobor. I zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić ističe:

-Mali tehnopolis Samobor izvrstan je primjer kako Zagrebačka županija, Grad Samobor i županijska Regionalna razvojna agencija zajednički stvaraju dodanu vrijednost za svoje poduzetnike i poticajno okruženje za mlade koje će ovakvi projekti zadržati u zemlji te ih potaknuti da i sami krenu u poduzetništvo.

Planirano trajanje provedbe projekta je do 1. lipnja 2020. godine nakon čega će biti uspostavljen poduzetnički centar, inkubator te svi popratni sadržaji.

(Grad Samobor)