°C 21

Novi detalji požara na autu samoborske sutkinje: Policija slučaj DORH-u prijavila tek nakon dva dana

11.03.2019.

Petar Brnada

Poznati su novi detalji podmetnutog požara u Samoboru u kojemu je izgorio automobil sutkinje Općinskog suda u Novom Zagrebu, Stalne službe u Samoboru, piše Jutarnji list.

Kako navode, čak niti dva dana nakon zapaljenja auta sutkinje Mirele Crnjak, policija nije o tome nadležnom tužiteljstvu dala nikakvu službenu informaciju, a situacija je ostala nepromijenjena i nakon što je očevidom utvrđeno da je automobil u vlasništvu sutkinje namjerno zapaljen.

Navodno ni tog dana policija nije poslala nikakvu informaciju Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, kao ni Stalnoj službi u Samoboru.

-Tek su u petak, duže od dva dana od samog događaja koji bi u nekoj drugoj zemlji digao na noge sve institucije, u državnom odvjetništvu doznali da je netko namjerno zapalio automobil samoborske sutkinje- piše Jutarnji list.

Kako dalje pišu, po svemu sudeći, prva informacija o tome nije došla od policije, nego je rezultat svojevrsnog apela koji je na adrese sudova, sudačkih organizacija, DORH-a i SOA-e uputila sama sutkinja. Pritom iz Jutarnjeg napominju da zakonom nije propisano da policija nužno mora odmah izvijestiti državno odvjetništvo o ovakvim i sličnim kaznenim djelima za koje je propisana kazna do pet godina zatvora, no kako navode, više sugovornika reklo im je da se to u praksi uvijek čini, a posebno u slučaju kada je oštećena sutkinja.

-Osim toga, napominju, policija je dužna o poduzimanju izvida kaznenog djela “pravovremeno” obavijestiti državnog odvjetnika, a ta pravovremenost je u konkretnom slučaju više nego dvojbena- piše Jutarnji.

Sutkinji Crnjak na kraju je odobren zahtjev za policijskom zaštitom, a za Jutarnji list izjavila je da u nikoga ne može uprijeti prstom kao počinitelja no navela je kako je jednog odvjetnika ranije višekratno prijavljivala za prijetnje i nametljivo ponašanje.