°C 17

Naknadno preminuo biciklist iz prometne nesreće u Donjoj Zelini

05.07.2018.

Vana Pocrnjić

U Donjoj Zelini,1. srpnja, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva biciklista. Biciklist koji je bio teško ozlijeđen, od zadobivenih je ozljeda preminuo jučer, 4. srpnja.

Upravo neopreznost biciklista dovela je do tragičnih posljedica te se podsjećaju biciklisti da i za njih vrijede prometni propisi kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

-Upozoravamo bicikliste da uključenjem u promet podliježu svim zakonskim obvezama predviđenim Zakonu o sigurnosti prometa na cestama: biciklist mora imati tehnički ispravno vozilo s funkcionalnim kočnicama, vožnja pod utjecajem alkohola je zabranjena, od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno naprijed svjetlo bijele, a na stražnjoj strani crvene boje, vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ako ne postoje, treba se kretati što bliže desnom rubu kolnika, a ako ih je dva ili više, dužni su se kretati jedan iza drugoga. Vozač mora upravljati biciklom tako da mu ne umanjuje stabilnost i ne ometa druge sudionike u prometu.

Osobito ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, ako se kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivost biti označen reflektirajućim prslukom, vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju u vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi zaštitnu kacigu, biciklist u vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel, ako se pješaci kreću biciklističkom stazom, biciklist ih treba zvoncem upozoriti da se uklone- priopćili su iz PU zagrebačke.