°C 27

I Pisarovina pretrpjela velike štete: Stradale kuće, dimnjaci, srušen dom u Lučelnici

07.01.2021.

Maja Peranić

S posljedicama razornog potresa koji se dogodio 29. prosinca danima se bori i općina Pisarovina. U potresu je stradalo više od 60 objekata, mahom krovova i dimnjaka obiteljskih kuća, a jedna je kuća uništena.

Jedna sedmeročlana obitelj s područja Općine Pisarovine ostala je bez svog krova nad glavom. U razornom potresu stradala im je kuća koja prema procjenama statičara više nije za uporabu te je dobila crvenu naljepnicu. Obitelj je privremeno zbrinuta u stambenom kontejneru koji je darovao Grad Krapina.

-To je kuća u kojoj živi sedmeročlana obitelj koju smo uspjeli smjestiti, dobili smo kontejner koji nam je darovao Grad Krapina. U njemu smo smjestili dio obitelji, a dio obitelji je u drvenoj kući koja je kraj njihove srušene kuće, tako su privremeno. Zbrinuli smo tu obitelj koja je jedina u našoj općini ostala bez krova nad glavom-objašnjava nam načelnik Pisarovine Tomo Kovačić.

Obnova stare ili gradnja nove kuće za ovu obitelj ovisit će o konačnoj procjeni statičara.

-Statičari su rekli da postoje dvije varijante – ili ojačati kompletno okvir kuće ili u izgradnju nove, ali to će ovisiti o konačnoj procjeni stručnjaka. Po mom mišljenju je bolje srušiti kuću, to je tri etažna kuća s potkrovljem, tu treba krenuti ispočetka. Mi ćemo sanirati našim sredstvima, a što neće biti dostatno mi ćemo vlastitim sredstvima pomoći koliko možemo-dodao je načelnik.

Stradao društveni dom u Lučelnici

Od javnih objekata na području Općine Pisarovina najveću štetu pretrpio je Društveni dom u Lučelnici te crkva Sv. Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj.

-Ono što je porušeno je društveni dom u Lučelnici to je nekadašnja stara škola, danas u vlasništvu naše Općine kao društveni dom. Urušio se i nakon pregleda struke dobio crvenu naljepnicu. Čeka se još izlazak komisije na teren, ali najvjerojatnije će se taj objekt rušiti-rekao nam je načelnik Kovačić.

Stradala je jače i crkva Sv. Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj, koja je također dobila crvenu naljepnicu. Crkvi se toranj izmaknuo 15-ak centimetara od same crkve, oštećenja ima i u unutrašnjosti te je upitno hoće li se i crkva morati rušiti.

-Toranj se odmaknuo 15-ak centimetara od same crkve, i unutra su svodovi popucali, popadalo nešto cigle, žbuke i upitno je njeno daljnje korištenje, ali pitanje je kako će trajati ta obnova i popravak, hoće li se crkva morati rušiti. Vjerojatno crkva ne, ali tora je vrlo, vrlo problematičan, nagnuo se prema župnom dvoru što čini dodatnu opasnost-kaže načelnik Kovačić.

Pisarovinski vatrogasci i komunalne službe ovih su dana na terenu te odrađuju brojne intervencije na krovovima obiteljskih kuća stradalih u potresu. Poskidano je 60-ak dimnjaka, oštećenja je pretrpjela i zgrada nekadašnje općine koja je također dobila žutu naljepnicu, a još se za jednu obiteljsku kuću čeka procjena stručnjaka.

-Naši vatrogasci su aktivni i komunalno poduzeće također, angažirani prema potrebama. Zahvalni smo HEP-u iz Jaske koji nam je posudio dizalicu, bila nam je na raspolaganju gdje smo skidali dimnjake i skidali krovove, a u ovoj situaciji ne smijemo pustiti nikoga na krov kad se trese. Također zahvaljujem DVD-u iz Hrašća na pomoći, privatnicima uz pomoć kojih smo uspjeli najnužnije sanirati. Statičari još obilaze teren i popisuju nastale štete-kazao nam je načelnik.

Štete ima, ali nismo mi prioritet!

I jučerašnji potres koji se dogodio oko 18 sati, magnitude 5.0 po Richteru, pisarovinsko je područje itekako osjetilo. Osjeća se kažu svako malo jače podrhtavanje, dok je jučerašnje ostavilo traga. Dodatno se oštetio dimnjak na župnom dvoru u Jamnici Pisarovinskoj što će zahtijevati i dodatnu sanaciju.

Unatoč problemima koji su zadesili stanovnike općine, shvaćaju da nisu prioritet te da će uz sredstva Vlade RH i Zagrebačke županije biti u stanju sanirati stradale objekte. Prioritet je kaže načelnik Kovačić, grad Petrinja, kojoj i sami planiraju pomoći tako da barem jednoj obitelji osiguraju krov nad glavom.

-Petrinja je prioritet, mi ćemo i kao Općina i prema Petrinji, s kolegama iz susjednih Općina ići u obnovu jedne obiteljske kuće na području Petrinje. To su naši ciljevi i želje. Spremam se na sastanak s kolegama iz Klinča Sela i Stupnika te ćemo razgovarati o našim mogućnostima da pomognemo barem jednoj obitelji na tom području koja je potpuno ostala bez krova nad glavom-zaključuje Tomo Kovačić.

(foto: DVD Pisarovina)

Galerija slika

I Pisarovina pretrpjela velike štete: Stradale kuće, dimnjaci, srušen dom u Lučelnici I Pisarovina pretrpjela velike štete: Stradale kuće, dimnjaci, srušen dom u Lučelnici I Pisarovina pretrpjela velike štete: Stradale kuće, dimnjaci, srušen dom u Lučelnici I Pisarovina pretrpjela velike štete: Stradale kuće, dimnjaci, srušen dom u Lučelnici