°C 14

Do početka škole godine završiti će energetska obnova OŠ Sveta Nedelja

27.03.2019.

Vana Pocrnjić

Započeta u studenome 2018., u tijeku je energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja. Radovi se izvode istovremeno s odvijanjem nastave, a trebali bi završiti do početka nove školske godine.

-Nastava se odvija najnormalnije, gotovo se ne osjeti da se zgrada škole detaljno obnavlja. Učenici su znatiželjni, jer tko se ne bi radovao, praktički, novoj školi-kazala je ravnateljica Anica Magdalenić, naglašavajući da se po završetku radova očekuju velike uštede na računima za grijanje i struju.

Obnova obuhvaća izvedbu toplinske fasade, kamenom vunom debljine 12 centimetara, sanaciju stropova i zamjenu krovišta na starom dijelu škole, ugradnju vanjske aluminijske stolarije, zamjenu neonske učinkovitijom LED rasvjetom, kompletnu rekonstrukciju radijatorskoga grijanja s ugradnjom termostatskih ventila te ugradnju kondenzacijskoga kotla za pripremu potrošne tople vode.

-Ovo je prvi veći zahvat na zgradi škole u zadnjih 40 godina. Osim priznatih troškova, izvest će se i neki dodatni radovi, poput obnove parketa u svim učionicama, kako bi škola imala daleko bolje uvjete za odvijanje nastave. Bit će puno ugodnije. Manje vruće tijekom ljeta, manje hladno tijekom zime-na početnoj konferenciji projekta energetske obnove OŠ Sveta Nedelja kazao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Procijenjena vrijednost radova je 9,099 milijuna kuna, od čega su školi, kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodijeljena bespovratna europska sredstva u iznosu od 3,64 milijuna kuna. Ostatak osiguravaju, u jednakim omjerima, svaki po 2,69 milijuna kuna, Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

-Kandidirat ćemo ovaj projekt za sufinanciranje vlastitoga učešća. Od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini moguće je povući 50 posto vlastitoga učešća, pa ako se sve dobro završi smanjili bi vlastiti udio za pola i uložili taj novac u neke druge projekte u školstvu- rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, podsjetivši da se na prostoru Svete Nedelje energetski obnavlja i zgrada Područne škole u Kerestincu.

-Ovakvim primjerima pokazujemo da naša podrška školstvu nije deklarativna, nego stvarna-rekla je zamjenica, dodavši da je Županija za energetsku obnovu u 2019. prijavila još pet škola. Za dvije, zgradu srednjih škola u Velikoj Gorici i SŠ Vrbovcu odluka o sufinanciranju europskim novcem je dobivena, a to se isto očekuje i za ostala tri projekta energetske obnove – PŠ Rakov Potok te osnovnih škola Đure Deželića i Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.

(Foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Do početka škole godine završiti će energetska obnova OŠ Sveta Nedelja Do početka škole godine završiti će energetska obnova OŠ Sveta Nedelja