°C 16

Stepinčevo u Krašiću: Veliki broj hodočasnika obilježio 59. godišnjicu smrti omiljenog kardinala

11.02.2019.

Petar Brnada

Svetom misom u župnoj crkvi Presvetoga trojstva, polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša ispred spomenika blaženoga Alojzija Stepinca, a potom i svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, u Krašiću je u nedjelju proslavljeno Stepinčevo.

Više od 2000 hodočasnika i vjernika okupilo se u ovome mjestu u prigodi 59. godišnjice smrti blaženoga Stepinca, u nadi da će uskoro biti proglašen svetim.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u povodu obilježavanja 59. obljetnice Blaženikove smrti predvodio je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

Svako društvo koje se gradi bez Boga, gradi zgradu bez temelja. Bezbožna škola također može voditi djecu u slijepe smjerove ako ne poštuje istine njihova vjerovanja i njihove vjerske osjećaje. Sjećamo se da je bl. Alojzije nakon prvog uhićenja u svibnju 1945. rekao bogoslovima: „Bit će borbe, osobito za odgoj mladih! – istaknuo je mons. Batelja, dodajući kako i danas svjedočimo mnogim teškoćama u odgoju u vjeri.

Kako je dalje kazao mons. Batelja, kad je komunistička vlast izbacila vjeronauk iz škole, vjernici se nisu dali prestrašiti. Pojačali su obiteljsku molitvu i kućni vjeronauk, a u kršćanskoj svijesti i roditeljskoj odgovornosti snažno su im odjekivale riječi nadbiskupa Stepinca: „Paidagogos eis Hriston – Odgojitelj za Krista.

-Te bih riječi upisao zlatnim slovima na vrata svih škola diljem lijepe naše domovine, gdje god ima katolika i Hrvata. Bio je uvjeren da su djeca odgojena u Kristovoj školi ljubavi osposobljena razabrati dobro i zlo, grijeh i milost, život i smrt. Zato se hrvatski narod nije dao prevariti kad je 1945. godine bezboštvo preuzelo vlast i odlučilo obračunati s religijom- istaknuo je Batelja.

Kako je dalje kazao Batelja, škola u hrvatskom narodu ne smije gubiti iz vida da su Božje zapovijedi upisane u ljudsku narav, i čovjekovu savjest, te da zapovijedi, kako je govorio Sluga Božji Franjo Kuharić, uče pravoj čovječnosti, oblikuju svijest dužnosti, čuvaju čisto srce, obiteljsko i bračno zajedništvo, bračnu vjernost i dar poroda, podsjećaju čovjeka da je stvorenje, ovisno o Bogu Stvoritelju.

-O istini se ne šuti, jer istina oslobađa. O općem dobru našega naroda i naše domovine se ne razmišlja, opće dobro se živi. Stoga, ne smijemo odustati i ne smijemo se predati u borbi za istinu! Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek postoji veliki otpor prema istini, a s druge strane neke se laži itekako šire i uporno ponavljaju. Velika i besramna nepravda nanesena je blaženom Stepincu- na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća istaknuo je načelnik Krašića Josip Petković-Fajnik.

Načelnik je pritom dodao da su laži i obmane koje su Stepincu u montiranom sudskom procesu stavljene na teret, stavljene su na teret cijelom hrvatskom biću koje ga je voljelo i poštivalo te da je Stepincu uzet život, ali ne i njegovo srce i neizmjerna ljubav prema hrvatskome narodu i crkvi.

Sjednici je u ime župana Stjepana Kožića prisustvovala njegova zamjenica Nadica Žužak koja je istaknula da treba osvješćivati veliku povijesnu ulogu kardinala Stepinca, a čemu doprinos mogu dati i još uvijek živi svjedoci kardinalova života.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora prisutnima se obratio saborski zastupnik Dražen Barišić, rekavši da svi zajedno trebamo dati doprinos da Krašić, kao svetište, bude jedan od stupova hrvatskoga nacionalnog bića.

Na sjednici su govorili i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara i, ispred Hrvatskoga generalskog zbora, general Pavao Miljavac.

Foto: Zagrebačka županija, Zagrebačka nadbiskupija