°C 24

Biskup Mrzljak: Stepinčeva pisma i danas su putokaz

09.05.2018.

Redakcija

Procesijom od slavljenikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve Presvetog Trojstva u Krašiću 8. svibnja održana je središnja proslava 120. obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca.

Prije početka slavlja, župnik Vučak pozdravio je vjernike, svećenike i predstavnike političkog i javnog života, a posebice djecu OŠ Blaženog Alojzija Stepinca iz Krašića, škole koja je proslavila svoj dan. U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića okupljenima se obratio mons. Večković, zahvalivši biskupu Mrzljaku što je spremno prihvatio predvoditi ovo slavlje.

U svojoj se homiliji biskup Mrzljak osvrnuo na Stepinčeva pisma iz krašićkog uzništva, poslana na razne adrese, koja su ilegalno, uz nemale teškoće, putovala raznim osobama iz kleričkog i redovničkog života, ali i mnogim kršćanskim laicima, kao i njegovoj rodbini. 

Ona pokazuju kršćansku zrelost i dosljednost u onim nimalo lakim vremenima jugoslavenske komunističke diktature. Ta pisma bila su onda, ali isto tako su još uvijek, siguran putokaz mnogim ljudima dobre volje – kazao je Biskup, ističući neka od pisama koja su bila ohrabrenje onima kojima su bila poslana, poput onog doktoru Ivi Andresu, bivšem ministru, profesoru Ljubomiru Marakoviću, istaknutom katoličkom laiku, svojoj sestri Štefaniji ili brojnim svećenicima koje je ohrabrivao da sačuvaju svoje svećenike.


Pisma iz Krašića, nastavio je Biskup, bogata su riznica svjedočanstva čvrste i nepokolebljive vjere bl. Alojzija, ali i dragocjena ostavština ne samo naslovnicima, nego svima nama.

Podsjetio je da je Stepinac mnogima savjetovao da unište njegova pisma da ne bi imali neprilika kod Udbinih pretresa stanova, ali su ih unatoč tomu mnogi čuvali kao dragocjenu baštinu za ono vrijeme, ali i za sva vremena jer riječi Božjih ljudi imaju neprocjenjivu i stalnu vrijednost.

 

Prije završnog blagoslova, vjernicima se još jednom obratio domaći župnik vlč. Vučak koji je zahvalio predvoditelju slavlja na riječima homilije te je ravnateljici OŠ Blaženog Alojzija Stepinca uručio košaru s bombonima za okupljenu djecu, nastavljajući tako Blaženikovu tradiciju dijeljenja slatkiša najmlađim Krašićancima.

Nakon popričesne molitve svi su izmolili molitvu za što skorije proglašenje svetim blaženog Alojzija, a u znak zahvale za predvođenje ovog euharistijskog slavlja, domaći župnik uručio je biskupu Mrzljaku bistu Alojzija Stepinca.

 

(Izvor i Foto:Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije )