°C 1

Pčelinji proizvodi, gastro kušaonica, medeni kolači: Kravarsko ugošćuje 10. Festival pčelarstva

11.10.2019.

Petar Brnada

Dom kulture na Trgu Stjepana Radića u Kravarskom ovog će vikenda ugostiti 10. Festival pčelarstva i 17. Ocjenjivanje meda Zagrebačke županije koji će se održati u organizaciji Saveza pčeralskih udruga Zagrebačke županije i pčelarske udruge „Lijeska“ iz Kravarskog.

-Cilj organizacije festivala pčelarstva je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturno umjetničkog društva, dječjeg zbora, tamburaša, zbora umirovljenika i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine - pjesmama, plesovima i običajima našeg lijepog kraja. Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestaciji će sudjelovati pčelarice i pčelari iz svih udruga članica županijskog saveza, obrtnici i drugi izlagači tradicijske baštine i starih zanata, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda- kažu organizatori manifestacije koju možete posjetiti u subotu, 12. listopada, te u nedjelju, 13. listopada.

Program festivala pčelarstva počinje upravo u subotu u 10 sati gdje će organizatori poslije pozdravnih govora i iskazivanja dobrodošlice dragim gostima podijeliti priznanja i proglasiti šampiona 17. Ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Ova manifestacija obuhvaća još nekoliko tematskih cjelina poput Apiterapijsko savjetovališta koje će u subotu trajati od 10 do 12 sati, a kroz koje će organizatori savjetovati posjetitelje kako koristiti pčelinje proizvode kroz cijelu godinu.

-Tomu u prilog organiziramo za sve potrošače stručno predavanje na temu „Korištenje pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja“ koje će održati dr.sc. Gordana Hegić mag.ing., predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva, uz radionicu s degustacijom kako bi posjetitelje upoznali s vrstama meda s područja naše županije i drugim pčelinjim proizvodima naših pčelara- poručuju domaćini.

U prostoru osnovne škole Slavko Kolar gdje će biti upriličena ova predavanja biti će i izložba likovnih radova koju će sa svojim nastavnicima izraditi učenici na temu “Pčelica i med“. Uz kulturno-umjetnički program i izložbu i prodaju pčelinjih proizvoda, tu je još jedna atrakcija za posjetitelje – gastronomska kušaonica kroz koju ćemo u subotu pripremati lovački paprikaš s peludom i medom uz pomoć prijatelja iz lovačkog društva Vepar, te će gosti i posjetitelji imati priliku kušati ovaj specijalitet, a u nedjelju će se održati degustacija medenih kolača.

Osim stručnog predavanja za potrošače održat će se i stručno predavanje za pčelare na temu „Tehnologija pčelarenja“ koje će održati pčelar, proizvođač matica i matične mliječi Antolčić Miroslav dipl.el.

Pokrovitelji manifestacije su Zagrebačka županija i općina Kravarsko, a institucionalni pokrovitelji su Hrvatski pčelarski savez, Hrvatsko apiterapijsko društvo. Ulaz na manifestaciju je besplatan!

Foto: Ilustracija