°C 19

Vraća se Turopoljska trka

25.01.2024.

Damir Žbulj

Glavna vijest nakon redovne godišnje Skupštine Maraton kluba Velika Gorica održane u prostorima Zajednice sportskih udruga je povratak Turopoljske trke na goričke ulice.

Ova tradicionalna utrka, koja je bila u kalendaru Hrvatskog atletskog saveza i certificirana od strane Svjetske atletske federacije (IAAF) prvi put se održala još 1993. godine, a posljednji put se trčala 2019. godine. Iduće izdanje je otkazano zbog pandemije, a nakon toga nije bilo više "volje, snage niti financijskih sredstava za ponovnu organizaciju."

"To ćemo sad pokušati ispraviti i vratiti Turopoljsku trku u kalendar hrvatskog cestovnog utrkivanja. Na Skupštini je nekoliko članova izabrano u Organizacijski odbor koji će voditi inicijativu za povratak Turopoljske trke i organizaciju ove utrke u 2025. godini. No, osim izabranih pojedinaca, pozvani su i svi su ostali članovi MKVG, kao i svi oni izvan kluba koji vole trčanje, da se priključe i pomognu u organizaciji utrke," poručili su iz MK Velika Gorica i najavili planove za ovu godinu:

"Osim povratka Turopoljske trke 2025. godine, za ovu godinu najavljeno je reaktiviranje programa Život u pokretu i pokretanje škole trčanja za odrasle. Turopoljska liga trail trčanja i Turopoljska liga trčanja idu dalje, a najesen ćemo organizirati i pravu trail utrku u našoj trail bazi, na Ključić brdu."

U programu i dalje glavno mjesto imaju Atletska škola MKVG i organizacija Dječjeg krosa, koji će se održati jubilarni deseti put.

U novu sezonu MK Velika Gorica ulazi i s 'osvježenim' Statutom, ali i novim dopredsjednikom i članom Izvršnog odbora.

Hrvoje Mikulić izabran je na tu dužnost, nakon što Tajana Obradović više nije članica kluba.

Predsjednik Darko Batković, dopredsjednik Mikulić i ostali članovi Izvršnog odbora na tim će funkcijama biti do Izborne skupštine, koja je na rasporedu za godinu dana.

Batković je napravio i osvrt na prošlu godinu. Pohvaljen je rad Atletske škole i rezultati naših najmlađih članova na natjecanjima. Što se starijih članova tiče, najistaknutiji uspjesi su pobjeda Vedrane Janjić u 1. Hrvatskoj atletskoj cestovnoj ligi u konkurenciji trkačica, četvrto mjesto Kluba u ligi u konkurenciji 58 klubova iz cijele Hrvatske te pobjeda Jasne Mikulić u ženskoj konkurenciji KontinenTrail lige sjeverozapadne Hrvatske: 

"Klub je lani u listopadu organizirao tradicionalni Dječji jesenski kros Grada Velike Gorice, s više od 250 natjecatelja svih predškolskih i školskih uzrasta. Dječji kros je najveći organizacijski projekt kluba, a uz njega tijekom godine organizirana je jubilarna 20. sezona Turopoljske lige trčanja, koja je s dugogodišnjeg mjesta održavanja – piste kod ZTC-a, preseljena na novu stazu uz bivši radar. Nakon brojnih uspjeha naših trkača na trail utrkama i trail ligama, u studenom je pokrenut novi projekt – Turopoljska liga trail trčanja, koja se održava na Ključić brdu."