°C 20

'Turopoljski top' i Dinamov 'As tref' Deverić Štef preuzeo svoju Lomnicu

05.03.2021.

Damir Žbulj

Stjepan Štef Deverić, legenda hrvatskog nogometa, Dinama, ali i cijelog turopoljskog kraja, novi je trener 'svoje' Lomnice! Proslavljeni član zlatne generacije Plavih iz 1982. godine u petak se oprašta od svog suigrača i prijatelja Cice Kranjčara, ali kako se često mora istaknuti - život ide dalje...

"Strašno sam ovo doživio i strašno me pogodilo. Ne znam kaj bi rekel uopće, šok i veliki udarac za sve nas koji smo ga poznavali i koji smo se družili s njim. Znao sam da je u bolnici i da je narušenog zdravlja, ali nisam smatrao da je toliko loše. Doista veliki šok. Pamtit ću ga po svemu najboljem – od igrača do trenera na kraju i prijatelja jer odmalena sam bio s njim," govorio je prije nekoliko dana Deverić, kad je u ponedjeljak saznao za prerani odlazak svog prijatelja i suigrača.
 

'Turopoljski top' i Dinamov 'As tref' preuzet će Lomnicu od Romana Župetića, koji dvije godine bio na klupi županijskog ligaša.

"Nakon dvije godine uspješne suradnje, želimo zahvaliti treneru gospodinu Romanu Župetiću za sve što je napravio za naš klub, želimo mu sve najbolje u budućem radu, ipak nas je naučio da prava prijateljstva traju zauvijek...

Novi trener NK Lomnice legenda je hrvatskog nogometa gospodin Stjepan Deverić, naš turopoljski top, član Dinamove generacije ‘82, nosioc brončane medalje iz Los Angelesa 1984. i najbolji strijelac olimpijskog turnira. Nadamo se dugoj i uspješnoj suradnji," poručili su iz kluba.

Štef Deverić je bio jedan do najboljih nogometaša 'bivše države' u 80-tim godinama prošlog stoljeća, a nakon velikih uspjeha s Dinamom, osvojenih trofeja i 158 zabijenih golova u 345 nastupa, prešao je 1984. godine u splitski Hajduk, gdje je u 114 utakmica zabio 42 pogotka i o njegovoj veličini dovoljno govori kako je postao legenda oba kluba! Zvali su ga i Štef i Stipe!

Kao igrač bio je strašan 'dribler', majstor s loptom, brz i okretan, ali i snažnog udarca, kojim je parao suparničke mreže. Na reprezentativnom planu, kao i brojni drugi igrači iz Hrvatske tih godina, nije imao karijeru kakvu je zaslužio, no, ostat će upisano kako je podijelio nagradu za najboljeg strijelca Olimpijskih igara 1984. u Los Angelesu, gdje je i osvojio brončanu medalju. Bio je i dio reprezentacije Jugoslavije i na SP u Španjolskoj i na Europskom prvenstvu u Francuskoj, no, nije na travnjaku dečko iz Donje Lomnice dobio priliku koju je zaslužio.

U pohodu na povijesnu Dinamovu titulu '82 zabio je neke od ključnih golova, što Crvenoj zvezdi, što Hajduku (12:03 min.) 

 

U mnogim izborima proglašen je za najbolje desno krilo Dinama u povijesti...

Trenerska karijera nije mu ravna igračkoj, no, radio je između ostalog i u Segesti, Marsoniji, Zrinjskom, ali i u nogometnoj školi Dinama, gdje je u kadetima i juniorima trenirao - Luku Modrića, ali i Ćorluku i Niku Kranjčara.

Njegovo nogometno znanje je nepresušno i zasigurno će imati što za reći i pokazati nogometašima Lomnice.