°C 25

Špikić potvrdio slavlje Dinama, Banić spasio Goricu 'potopa' na Maksimiru

04.02.2024.

Damir Žbulj

Bilo je jasno i prije početka ove utakmice kako se teško može očekivati prekid negativnog niza Gorice baš kod Dinama, kojem je sad svaka utakmica 'biti ili ne biti' u borbi za naslov prvaka.

Crna serija nastavila se tako i na Maksimiru, u 21. kolu SuperSport HNL-a. Turopoljski prvoligaš je u posljednjih šest susreta osvojio samo jedan bod, a za 2:0 pobjedu Plavih zaslužni su Martin Baturina i Dario Špikić, ali i vratar Gorice Ivan Banić, koji je ponovno serijom fenomenalnih obrana spasio svoju ekipu od rezultatskog 'potopa'.

Trener Dinko Jeličić krenuo je izuzetno defenzivno, s tri stopera u posljednjoj liniji, Štiglecom i Munksgaardom na bokovima, Soldom, Prširom i Mitrovićem u vezi te Jurićem i Matavžom u napadu.

Odlučno i hrabro je njegova momčad otvorila dvoboj, a već u drugoj minuti, nakon što je Munksgaard ubacio pred gol Dinama i nakon gužve u kaznenom prostoru i slabe reakcije domaće obrane, Zagorac je intervenirao ispred Mitrovića, dok u nastavku akcije udarac Jurića nije bio dovoljno precizan. Jurić je bio u prvom planu i nekoliko minuta kasnije, kad je pobjegao svojim čuvarima, sjurio se prama suparničkim vratima, probao uposliti Mitrovića, koji se u ključnom trenutku poskliznuo i upropastio dobru priliku da se šokiraju Dinamovi igrači i navijači.

Postignut je suprotan efekt, Jakirovićeva momčad se sabrala te je, polako, ali sigurno, krenula dominacija Dinama. Krenule su tada i bravure Banića, jednom je odličan posao u bloku odradio Mateo Leš, ali u 33. minuti Gorica nije imala izgleda. Baturina je iz kornera odigrao kratko do Mišića, on je pronašao Petkovića na petercu, koji povratnom loptom ponovno pronalazi Baturinu...

Udarac je bio savršen, kao i cijela akcija, a jedino se tako ove nedjelje i moglo svladati Banića. Lopta je milimetarski precizno otišla u sami kut i od vratnice završila u mreži!

Dinamo se tada dodatno oslobodio pritiska, ali u nastavku jednostavno nije kapitalizirao dominaciju na travnjaku. U nekoliko situacija je i Gorica bila čak i blizu izjednačenja, Mitrović je mogao bolje pucati pola sata prije kraja, nakon jedne pogreške suparničke obrane, a u 67. minuti se Juriću i otvorila prilika ispred Zagorca, ali je vratar domaćih ipak uspio prije doći do lopte.

Jeličić je od 65. minute krenuo još ofenzivnije, izvadio je Leša, ubacio veznjaka Lazarova, Blummel je zamijenio Matavža, ali to nije bilo dovoljno za neki dodatni impuls. 

U ostatku utakmice u prvom planu je ipak bio Ivan Banić, koji je redom maestralno zaustavljao udarce Sučića, Petkovića...

No, 'bombu' iz blizine Darija Špikića ipak nije mogao zaustaviti!

Špika je samo nekoliko minuta prije pogotka ušao u igru, a sjajno je reagirao nakon prodora Ademija, još jednog Jakirovog 'džokera s klupe',  ali i velike pogreške Štigleca, koji je ofenzivcu Dinama i bivšem igraču Gorice tek primirio loptu na petercu. Špikiću nije bilo teško poentirati u toj situaciji.

Banić je u završnici potvrdio titulu najboljeg igrača Gorice u ovoj utakmici, po tko zna koji put ove sezone, obranio je i velike prigode Vidovića i Bulata pa je nakon njegove 13. uspješne intervencije trener Jeličić mogao biti prezadovoljan što je završilo tek 2:0.

Gorica je posljednji put slavila krejm studenog prošle godine, a u idućem kolu ponovno dočekuje Rijeku, koja je pod Sopićevim vodstvom trenutno i vodeća ekipa na ljestvici.