°C 20

Novi dom Vatrenih u Velikoj Gorici: Projekt za razvoj budućih naraštaja

06.04.2023.

Damir Žbulj

Dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad, izgradnja Kampa HNS-a, velika je stvar za Veliku Goricu, cijeli turopoljski kraj, ali i čitavu Hrvatsku!

Toliko godina smo čekali da naši Vatreni dobiju dom kakav zaslužuju, pravo mjesto gdje će boraviti i pripremati se aktualni brončani s posljednjeg Svjetskog prvenstva, donedavni viceprvaci svijeta i napokon će se krenuti s izgradnjom jednog takvog kampa i to baš u našoj Velikoj Gorici, koja je pokazala najviše volje i želje, razumijevanja i odlučnosti, kako bi se to i ostvarilo.

Vlada RH ustupila je državno zemljište, gradska Uprava obavila je sve potrebne predradnje, pripremila dokumentaciju, promijenila urbanistički plan...

"Predmetna parcela pokazala se kao idealna za Hrvatski nogometni savez. Morali smo dobiti potvrde od 27 upravnih tijela i jučer je stigla zadnja potvrda pa smo odlučili ovu točka staviti žurno staviti na dnevni red. Sve to činimo kako bi bili što konkurentniji i doveli ovaj veliki sportski objekt u naš grad," krajem veljače je gradonačelnik Ačkar nagovijestio na sjednici Gradskog vijeća.

Velika Gorica je u neposrednoj blizini zračne luke, dobro je cestovno povezana i sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske i Hrvatski nogometni savez je u našem gradu pronašao idealnu lokaciju.

"Hvala premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na iskazanoj podršci izgradnji nacionalnog kampa kao strateškog cilja hrvatskog nogometa. Pogotovo nas raduje konkretna najava da će nam Vlada RH ustupiti zemljište na kojem će, duboko sam uvjeren, uskoro osvanuti novi dom hrvatskog nogometa. Također, pozdravljamo činjenicu da kroz novi Zakon o sportu Vlada pokazuje ambiciju ulaganja u sportsku infrastrukturu diljem zemlje što će sigurno doprinijeti daljnjem razvoju sporta u Hrvatskoj", izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Visoku delegaciju Saveza primio je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, a uz njega su na sastanku bili i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica sporta i turizma Nikolina Brnjac, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić te glasnogovornik Vlade RH Marko Milić, uz nazočnost gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara.

"Razgovarali smo i o daljnjim aktivnostima oko ulaganja u stadione i sportske građevine od nacionalnog značaja, za koje i drugi savezi pripremaju kriterije sufinanciranja. Ponosni smo na uspjehe hrvatske reprezentacije koja je u vrhu svjetskog nogometa”, naglasio je predsjednik Vlade RH.

"Sve ono što smo pripremali u tišini danas je dobilo i službenu potvrdu. Nogometni kamp Hrvatskog nogometnog saveza gradit će se u Velikoj Gorici! Meni osobno je ovo ostvarenje snova svih iskrenih zaljubljenika u nogomet u našem gradu i priznanje svim nogometnim djelatnicima gradskih klubova koji su svojim radom doprinijeli da nogomet u Velikoj Gorici ostane prepoznatljiv," javio se na društvenim mrežama i Nenad Črnko, čelnik HNK Gorica, ali i član Izvršnog odbora i dopredsjednik HNS-a.

Kamp neće biti samo sjedište HNS-a i hrvatske A nogometne izabrane vrste, nego i svih ostalih selekcija, od onih najmlađih pa da do U-21 reprezentacije. Bit će to mjesto za edukacije i pripreme za sve naše buduće naraštaje naših nogometnih talenata...

U planu je i izgradnja popratne dvorane, koji bi bila od koristi i drugim sportovima, kao i izgradnja atletske staze, uz sve ostale popratne sadržaje, poput restorana, sportske ambulante, teretane i fitnessa

"Hvala gradu Velika Gorica i gradonačelniku Krešimir Ačkar, što su prepoznali važnost ovog projekta za budućnost razvoja i grada i sporta. Naravno hvala vladi RH i premijeru Andrej Plenković na podršci projektu od kojeg će u budućnosti najviše benefita imati hrvatski nogomet i razvoj budućih naraštaja, a posebno moram istaknuti svog predsjednika HNS-a Marijana Kustića koji je zajedno sa Izvršnim odborom saveza ustrajao na viziji razvoja sportske infrastrukture u Hrvatskoj," dodao je.

"Velika Gorica je dobila tu privilegiju da postane centar nogometa u Hrvatskoj, a prometnom infrastrukturom i zemljopisnim položajem je to i zaslužila. Ne smijemo nikako zaboraviti da je ovo povjerenje i velika obaveza svima nama da u budućnosti radimo na boljitku razvoja hrvatskog nogometa, a nikako ne zaboraviti da su čvrsti temelj baš mali klubovi i njihovi sportski djelatnici," istaknuo je Črnko.