°C 11

Mlade košarkaške nade se i ove godine družile u spomen na Jenkija

18.12.2023.

Damir Žbulj

U goričkoj Gradskoj sportskoj dvorani održano je treće izdanje Memorijalnog turnira Silvije Jenkač Jenki, u spomen na prerano preminulog košarkaškog stručnjaka, koji je ostavio dubok trag u velikogoričkoj, ali i hrvatskoj košarci, pogotovo u razvoju mladih igrača.

U ovogodišnjem finalu igrale su upravo mlade nade Gorice i Đakova, a uspješniji su bili gosti iz Slavonije s 81:64 (19:16, 28:9, 15:25, 19:14).

Nagradu MVP turnira osvojio je Filip Kšan (KK Đakovo), dok je najbolji strijelac bio Tin Klanac iz Gorice, koju vodi trenerica Michaela Rudež.

U najboljoj petorki, uz Kšana, svoje mjesto su još našli Mislav Spajić (Akademija Mrav), Petar Unterajner (KK Đakovo), Luka Čučković (KK Gorica) i Andrej Holub (KK Gorica).

U dvoboju za treće mjesto Akademija Mrav je dobila Sisak 115:46 (27:10, 37:7, 21:20, 30:9).

Turnir je svečano otvorila Ida Jenkač, Jenkijeva kćerka, koja je i na kraju turnira zahvalila svima na dolasku, sudjelovanju i organizaciji te je pozvala da i iduće godine budu dio Memorijala.

Svojim dolaskom je Memorijal uveličao i Damjan Rudež, naš bivši reprezentativac i cijenjeni NBA igrač, kojem je Jenki bio jedan od najvažnijih trenera u njegovom košarkaškom razvoju.

Jenki je zajedno s Hanijem Istanbulijem osnovao gorički KK Velgor, klub koji je prepoznatljiv po radu s mlađim dobnim kategorijama, a upravo se i takav turnir i ovaj put održao njemu u čast. Na prvom izdanju Memorijala, kojeg "u čast na jednog i neponovljivog Jenkija" s ponosom organizira upravo KK Velgor, slavili su mladi košarkaši španjolskog BC San Pedro iz Malage, dok su lani pobjednički trofej podignuli igrači sarajevske Ilidže.

 

(Foto: KK Gorica)