°C 26

Marko Turković iz BKOSI Marijan Dobrinčić nastupio na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeir

26.12.2022.

Damir Žbulj

Velikogoričanin Marko Turković iz paraboćarskog kluba Marijan Dobrinčić nastupio je na Svjetskom prvenstvu u brazilskom Rio de Janeiru, kao član hrvatske paraboćarske reprezentacije!

Marko je u pojedinačnoj konkurenciji, u svojoj kategoriji invailiditeta BC2, u prvom kolu poražen od Malezijca Chee Hoong Lee, a onda je poslije vrlo dobre igre i velike borbe ipak izgubio i od Argentinca Jonathana Aquine.

Branio je boje Hrvatske i u ekipnoj konkurenciji, a u našem timu bili su još i Dora Bašić, koja je u pojedinačnoj konkurenciji osvojila naslov viceprvakinje svijeta te Luka Wagner. U skupini s aktualnim svjetskim prvacima i paraolimpijskim pobjednicima Tajlanđanima, Japanom, brončanom ekipom s posljednjih Paraolimpijskih igara, i Marokom upisali su dva poraza i pobjedu pa su tako ipak osvojili i vrlo vrijedne bodove na svjetskoj ljestvici timova.



Marko je na ovom velikom natjecanju prikupio dragocjeno iskustvo, a Dora je za Hrvatsku ostvarila povijseni uspjeh, "Presretna sam zbog osvojenog srebra i prve medalje na Svjetskim prvenstvima za hrvatsku bocciu. Odigrala sam u finalu svoju najbolju utakmicu na ovom prvenstvu, no Andreza je ovoga puta bila bolja i zasluženo pobijedila. Hvala Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Hrvatskom boccia savezu što su mi omogućili nastup ovdje, a posebno svima iz naše delegacije koji su cijelo vrijeme bili uz mene i bez čije podrške bi sve ovo bilo puno teže ostvariti. Velik je ovo korak prema Parizu 2024., no još je dosta posla i dosta turnira do toga," kazala je članica BK Dana iz Slavonskog Broda.

U hrvatskoj reprezentaciji bili su još i Davor Komar (BKOSIŽ Istrijana), koji je zaustavljen u četvrtfinalu od novog svjetskog prvaka, Japanca Uchide te Anamaria Arambašić i Martin Frković (BK OSI DDZ Željko Klepač - URIHO).  

Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen prije 40-ak godina, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica.

Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no, od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta. Po pravilima slična je boćanju, no igra se isključivo na ravnom terenu, najčešće na parketu ili tarafleksu, a u igri se koriste kožne loptice punjene plastičnim granulama.

Jedan je od rijetkih paraolimpijskih sportova koji je ciljano osmišljen za osobe s invaliditetom.