°C 11

Maloča: Banić je uvijek inspiriran na Maksimiru

05.02.2024.

Damir Žbulj

Nogometaši Gorice poraženi su 2:0 od Dinama na Maksimiru, a da nije bilo izuzetno raspoloženog Banića, koji je upisao nestvarnih 13 obrana, poraz bi bio i puno uvjerljiviji. Teško je nakon toga pričati o dobroj energiji i dobroj taktici, iako, Gorica je zaista izgledala bolje nego u prošlom dvoboj s Lokomotivom.

"Izgledalo je bolje nego protiv Lokomotive. Imali smo i neke šanse, ali ne možeš na Maksimiru očekivati puno prilika. Nismo ih iskoristili," pričao je Mario Maloča nakon poraza na Maksimiru pa dodao:

"Moramo reći kako je Dinamo odigrao jednu jako dobru utakmicu. Šteta tog prvog gola iz prekida, jer su nam 'prodali' svoju uigranu akciju. S pristupom i energijom ipak možemo biti zadovoljni i to je neki put koji moramo krenuti dalje."

U posljednjih šest utakmica turopoljski prvoligaš upisao je pet poraza i osvojio je tek jedan, jedini bod. U nastavak sezone krenulo se s tri izgubljena dvoboja, a kao glavni problem istaknute su kratke pripreme, kao i izostanak nekih ključnih igrača

"Šteta što tek igramo za tjedan dana, da se možemo iskupiti brže," pomalo je čudna izjava Maloče, znajući kakvo je stanje u ekipi, kakve probleme ima trener Jeličić s izostancima, ali i činjenicom da je strateg Gorice potencirao upravo kratko razdoblje između utakmica i kratko vrijeme za odmor i rekuperaciju starijih igrača, baš poput Maloče.

Gorici će u stvarnosti itekako jako dobro doći cijeli tjedan za pripremu teškog okršaja s liderom na ljestvici.

"Loše smo krenuli u nastavak sezone, upisali smo tri poraza, ali svaka nova utakmica je novi izazov i ja mislim ako ćemo pokazati ovu energiju i stav, da ćemo pobijediti Rijeku," smatra 34-godišnji stoper Gorice, koji nije propustio pohvaliti izvedbu Ivana Banića protiv Dinama:

"Banić iz kola u kolo pokazuje da se radi u vrhunskom vrataru, a pogotovo je uvijek inspiriran na Maksimiru. Bez njega bi bilo puno teže, ali ja moram pohvaliti cijelu ekipu i ako nastavimo ovako raditi, izaći ćemo na dobar put."

Trener Jeličić pokušao je pronaći neke dobre stvari u novom porazu svoje momčadi...

"Čestitke Dinamu, apsolutno zaslužena pobjeda. Čestitke i mojim momcima, odradili su jednu hrabru, 'fajtersku' utakmicu i pratili su plan kojeg smo zacrtali. Nažalost, nismo iskoristili situacije koje smo stvorili ili koje nam je Dinamo ponudio i onda teško možeš očekivati da možeš protiv Dinama napraviti."

Dvoboj s Rijekom na rasporedu je u nedjelju, 11. veljače, od 17.10 sati na goričkom Gradskom stadionu. Nedavno je protiv istog suparnika, na istom mjestu, odigrana dramatična utakmica u kojoj je Rijeka nadoknadila dva pogotka zaostatka te je do preokreta i pobjede stigla u samom finišu susreta. Međutim, sada će se igrati u puno drugačijim uvjetima i travnjak neće biti okovan snijegom i ledom.

"Čeka nas nova izrazito teška utakmica i ponovo s ovakvim gardom i ovakvim pristupom idemo probati isprovocirati sve da zaustavimo ovaj crni niz u koji smo upali..."

"Ne želim se opterećivati koga nema, imali smo danas 23 igrača u kadru, svi rade s nama i na njih smo danas računali. Sve radimo da što prije ove ozlijeđene vratimo u pogon, tako je kako je. Kako nama, tako i drugima, jer svi se bore s takvim stvarima. U ovakvim okolnostima drugi igrači dobiju priliku i to je prilika da netko 'iskoči'. Veći je prostor da i mladi igrači dobiju minute i to je nešto pozitivno u cijeloj toj 'negativnoj' priči, s aspekta rezultata," istaknuo je strateg Gorice. 

Pozitivno je što se u kadar vraća kapetan Mrzljak, nakon odrađene suspenzije zbog isključenja upravo protiv Rijeke. 

"Naravno, teško je raditi kad si u ovakvom nizu. Jedno vrijeme smo imali sjajnu seriju, a sada je ovako, i pravo stanje ove momčadi je negdje u sredini. Kad odigramo ovakvu utakmicu ili onu protiv Rijeke, to je nešto za što se ja mogu 'uloviti' i gdje vidim da smo na nekom dobrom putu. Više me brinu utakmice protiv Lokomotive ili Varaždina, jer glavni i osnovni cilj je da takve partije svedemo na minimum."

Nije niti Jeličić mogao ignorirati sjajnu partiju svog vratara: "On je nama donio ključne pobjede, ne samo dok sam ja ovdje, nego i ranije. Pa i onu protiv Dinama! U ovakvoj formi je sigurno jedan od ponajboljih golmana lige. Neke stvari pokušavamo popraviti. Dinamo u prvom poluvremenu i nije previše napravio iz igre. Takva je bila i taktika. Onog trenutka kad smo se počeli malo više otvarati i Dinamo je dolazio do više prostora. Tada je do izražaja došao i Banić sa svojim bravurama i nekoliko fenomenalnih obrana...

"Ali, to mu je i posao!"

Komentirao je prvi pogodak, koji je pao nakon 'školske' akcije domaćih igrača. Bila je to savršena kombinacija poslije kornera, u kojoj su sudjelovali Mišić, Petković i strijelac Baturina.

"Žao mi je što smo prvi gol dobili iz prekida, ali on je bio fenomenalno odrađen. No, zakasnili smo u kontroli tog prostora, jedan igrač se morao spustiti u tu zonu, ali fenomenalna je to bila akcija i udarac je bio neobranjiv. U prvom trenutku je izgledalo kao da ide pola metra pored gola, ali je 'felša' bila savršena..."

Prijelazni rok traje do sredine veljače...

"Nadamo se pojačanjima, nije još zatvoren prijelazni rok. Doveli smo 'malog' Lazarova, ali nije prošao pripreme i nije u formi. On bi trebao kompenzirati nedostatak Ndockyta. Spominje se i Dinamovac Gabrijel Rukavina, ali to je sve još 'u zraku'," iskreno je poručio Jeličić pa i komentirao svoje viđenje ove dramatične borbe za naslov prvaka. Rijeka je vodeća s 44 boda, dva više od Hajduka. Dinamo je na 40 bodova, ali i uz utakmicu manje protiv Varaždina...

"Najiskrenije, moje mišljenje je da je Rijeka u najboljoj poziciji, s obzirom na to da je tamo najmanji pritisak. Dinamu je svaka utakmica pritisak, da smo uzeli bod, odmah bi bio potres, s obzirom na okolnosti i cijelu ovu sezonu. U Splitu svi znamo kakva je situacija i kakva su očekivanja, došla su im velika pojačanja i svaki rezultat koji nije u skladu s tim stvara dodatni pritisak. Rijeka ima i potencijal i energiju i kvalitetu, a dovođenjem Mirka Marića pokazuju i dodatnu ambiciju, a čini mi se da nisu pod pritiskom da nešto moraju, za razliku od Dinama i Hajduka. Evo, trenutno su prvi, odlijepili su se malo od Hajduka i nekako mi se čine u najboljoj poziciji..."

"Liga je takva da svatko može svakog pobijediti i iznenaditi i na ovakvim utakmicama poput naše na Maksimiru će se odlučiti prvak. Tko se bude bolje nosio i uzimao bodove, taj će biti prvak," smatra Jeličić, koji je najavio kako će u nedjelju probati pokvariti planove Rijeci:

"Mi moramo dati sve od sebe da zaustavimo naš crni niz, muka mi je nekad i pogledati ljestvicu , kad vidim crvene oznake u zadnjih šest utakmica. Moramo se nositi s tim, moramo ostati čvrsto na zemlji i ako je nešto pozitivno, onda je činjenica da smo uzeli dovoljan broj bodova u prvom dijelu sezone, a i dalje imamo ambiciju da se borimo za više pozicije..."

Osijek na četvrtom mjestu, koje također izgledno vodi u Europu, Gorici 'bježi' tek četiri boda. Nakon nedjeljnog gostovanja Rijeke u našem gradu, Jeličić i njegovi nogometaši će upravo na noge Osijeku. Bit će tada puno jasnije je li turopoljski prvoligaš izašao iz krize i može li se zadržati u toj utrci za četvrtu poziciju, ili će do kraja 'potonuti' u sredinu ljestvice.

"Moj plan je uvijek biti prvi, ali realno gledajući, s obzirom na budžete i kadar, jasno je gdje smo. Stavili su nas u ulogu favorita za Europu, zbog svih onih dobrih rezultata. Ali, realno se puno toga dobroga posložilo u utakmicama koje smo dobivali. Iznenadili smo favorite, a sada se sve okrenulo naopako. Istina je negdje između. Onaj tko se zna nositi s pritiskom i tko ima kvalitetu, taj će na kraju napraviti više nego onaj tko 'puca' pod pritiskom," zaključio je Jeličić.