°C 25

Lukrecija Čurek 'brinula' o rukometašicama na pijesku u Španjolskoj: Baš sam uživala!

15.06.2021.

Damir Žbulj

Naša sugrađanka Lukrecija Čurek nije samo uspješna rukometašica, vratarka, trenerica i dopredsjednica ŽRK Gorica nego je i vrhunska fizioterapeutkinja, koja se brinula o zdravlju igrača HNK Gorica, ali i hrvatskih nogometnih reprezentativki, od najmlađih dobnih kategorija pa sve do seniorske ekipe...

Velika ljubav joj je i rukomet na pijesku, bila je i prvakinja Hrvatske, a ovog lipnja je sa 'svojom' BHC Dubravom 22000 Milja bila je na EBT Finals završnici Lige prvaka u španjolskom Torroxu, gradiću nedaleko od Malage.

Lukrecija je ovaj put bila dio stručnog stožera, kao službeni 'fizio', a za VG Danas nam je otkrila dojmove s putovanja, samog natjecanja, ali i oko njega...

U ova turbulentna i još uvijek pandemijska vremena nije bilo jednostavno niti doći do Španjolske.

"Putovanje je samo po sebi bilo izazov! EHF je od nas zahtijevao PCR testove, neovisno o tome što su neke cure preboljele koronu ili se cijepile..."

"U Torrox smo taman stigle prije 'team meetinga' na kojem smo saznale sve potrebne informacije u vezi samog turnira i higijenskih protokola koji nas očekuju."

"Što se tiče same korone, EHF je natjecanje uvjetovao nošenjem FFP2 maski svugdje, osim na samom terenu i pri jelu, te testiranje brzim antigenskim testom svako jutro. Najgore mi je palo testiranje, jer nije ugodno gurati svako jutro taj štapić u nos curama, kad i sama znam koliko je meni samoj to bolno," iskreno nam je poručila Lukrecija.

"Osim samog testiranja, nošenje maski non-stop je jednako mučenju, pogotovo na tribinama na otvorenom na +40 stupnjeva," istaknula je i dodala:

"U Španjolskoj je i propisano da se maske nose na otvorenom prostoru, što je nama bio novitet, jer u Hrvatskoj nije tako."


Djevojke iz Dubrave natjecanje su završile na osmom mjestu u Europi, što možda nije rezultat kojem su se nadala, ali je potvrda kontinuiteta i praktički je tek jedan pogodak dijelio naše rukometašice na pijesku od borbe za medalje.

U skupini su pobijedile europske prvakinje, a ispale su od finalistica, što je za jednu od najmlađih ekipa svakako veliki uspjeh na ovoj završnici najboljih klubova Europe.

Svoj doprinos dala je i Lukrecija, koja se brinula da igračice budu u pravom izdanju na pješčanom terenu.

"Moja prvenstvena funkcija na ovom turniru bila je kao fizioterapeut ekipe i moram reći da sam uživala u tome. Cure su fenomenalne, nisu zahtjevne i najviše od svega su poslušne. Sve što se dogodilo uspjeli smo sanirati i 'prikrpati' kako bi sve mogle odigrati utakmicu na pravoj razini. Uglavnom su to bile neke kontuzije i problemi s leđima i zglobovima zbog promjene podloge, jer su neke djevojke do samo par dana prije ovog turnira još igrale svoje ligaške utakmice u dvorani..."

"Što se tiče samog plasmana, završile smo na osmom mjestu i mislim da je to odlično. Očekivalo se od nas i više od toga, a bome smo to i zaslužile, ali jednostavno nije išlo. Pobijedile smo same sebe u nekim utakmica i to nas je koštalo borbe za tu medalju. No, što je tu je, to je sve ide u rok službe a i ovo je sport i potrebna je i mala doza sreće nekad..."

S obzirom na aktualne okolnosti, nije bilo puno prostora za uživanje u slobodnom vremenu.

"Vrijeme nam je bilo svakakvo, malo kiše, malo vjetra pa puno sunca i tako u krug pet dana," kroz smijeh je pričala Lukrecija pa dodaje: "Razgledavati nismo stigli baš nešto, osim zadnjeg dana, kad smo obišli par znamenitosti u Malagi te izložbu Picassa.."

"Atmosfera je bila vidno uštogljenija nego prije korone, nismo se uopće skoro družili između ekipa, nego samo međusobno."

Goricu su u španjolskom Torroxu predstavljali i Lucian Bura i Filip Goričanec, koji su u dresu BHC Zagreba osvojili titulu klupskih viceprvaka Europe.

Ovo je zagrebačkim pjeskašima čak 12. medalja na EBT Finals završnici, imaju sedam zlata, tri srebra i dvije bronce.

"Naši dečki iz BHC Zagreba osvojili su srebro, a za njih su igrali i Lucijan Bura i Filip Goričanec, tako da smo imali troje Goričana na ovo elitnom natjecanju..."

"Ne mogu baš svaki put biti zlatni," dodala je kroz šalu za kraj razgovora svestrana Lukrecija.