°C 15

Gorica ispustila dva gola prednosti, Sopićeva Rijeka u finišu zabila za slavlje

24.01.2024.

Damir Žbulj

Povratak Željka Sopića u Veliku Goricu nije mogao proći bez drame, baš kao što je takva, dramatična, bila prošla sezona turopoljskog prvoligaša pod njegovim vodstvom. Gorica je tada na spektakularan način uspjela nadoknaditi veliki zaostatak, izboriti opstanak, a Sopić je nakon 'bijega' Jakirovića s Rujevice na Maksimir dobio priliku svoju energiju, nogometno znanje i borbenost pokazati na riječkoj klupi. 

Rijeka je sredinom prvog dijela imala dva gola zaostatka, ali je uspjela velikim preokretom i pogotkom u 90. minuti doći do 2:3 slavlja!

 

Jeličić nije iznenadio s početnim sastavom, bilo je to istih prvih 11 koji su bili u zapisniku u posljednjoj provjeri protiv Varaždina, no, strateg Gorice ipak je iznenadio reakcijama s klupe, jer je prvu zamjenu napravio tek desetak minuta prije kraja, a četiri preostale u samoj završnici, kad je njegova ekipa bila u 'minusu'. 

S druge strane, imao je Sopić srdačni i topli doček na Gradskom stadionu uoči dvoboja, ali ga je ubrzo dočekao 'hladan tuš' od njegove bivše momčadi.

Već u trećoj minuti domaći su bili u prednosti...

Gorički travnjak nije bio u potpunosti očišćen od snijega, naravno da nije bio u idealnom stanju, ali to nije spriječilo da se Ante Matej Jurić sjuri prema riječkom 16-ercu, majstorski je uposlio Josipa Mitrovića, koji je pak vrhunski pogodio suprotni kut vratara Labrovića.

Imala je Sopićeva ekipa nakon tog početnog šoka nekoliko dobrih pokušaja, pogotovo Dilavera i Fruka, još jednog bivšeg člana Gorice.

No, sredinom prvog poluvremena ekipa Dinka Jeličića uzvratila je na najbolji mogući način, novim pogotkom u Labrovićevoj mreži. Ovaj put je Matavž sjajno uposlio Vujnovića, VAR je naknadno potvrdio kako nije bilo zaleđa i na semaforu je bilo ogromnih 2:0 za domaće.

Ne bi Sopić bio Sopić da tada nije žustro i ekspresno reagirao, s terena je povukao Pašalića i Ivanovića, ubacio Grgića i Obregona i tek tada se Rijeka probudila.

Samo par minuta kasnije Obregon je iznudio prekršaj na rubu kaznenog prostora, sudac Erceg je prvotno svirao slobodni udarac, no, VAR provjerom je odlučeno kako se radilo o kaznenom udarcu. Bila je to 'rubna' odluka u svakom smislu, no, Marko Pjaca nije imao milosti i gosti su smanjili svoj zaostatak u 34. minuti ove jedne zaista posebne utakmice.

Početkom drugog dijela ponovno je VAR presudio Gorici. U jednom duelu lopta je u ruku pogodila Mrzljaka, a Erceg je nakon provjere pokazao na još jednu bijelu točku za Rijeku.

Banić je ovaj put uspio zaustaviti Pjacu, ali je odbijena lopta završila ponovno kod bivšeg hrvatskog reprezentativca i Pjaci nije bilo teško zabiti u nebranjeni dio goričkog gola.

Možda i ključni trenutak dogodio se u 66. minuti, kad je Štiglec fantastično ubacio u kazneni prostor Rijeke, a Mitrović u padu loptu šalje 'milimetarski' pored gola. Jer, da je tada Gorica ponovno došla do prednosti, nekako imamo dojam da bi to u potpunosti dotuklo gostujuće ambicije.

Ovako, Sopićeva momčad je iz minute u minutu sve jače i jače stiskala, Banić je nevjerojatnom reakcijom u 78. minuti spasio gorička vrata, ali je u 90. minuti ipak kapitulirao.

Nakon kornera je Galešić neobjašnjivo ostao sam na petercu te je neometan uspio nogom poslati loptu uz samu vratnicu.

U sudačkoj nadoknadi Rijeka je uspjela iskontrolirati rezultat, a igračima Gorice ostaje veliko razočaranje zbog završnog ishoda.

Sve to je dovelo i do nepotrebnih tenzija, a nakon posljednjeg zvižduka Mrzljak je, 'braneći' svog suigrača, 'potegao šake' i u konačnici za to dobio crveni karton. Srećom, brzo se sve primirilo i nije došlo do većeg okršaja.

"Ne mijenjam svoje mišljenje, mislim i dalje da nismo trebali igrati ovu utakmicu. Ako je to u nekom 'višem interesu', je li to televizija ili netko treći, da igramo na ovom 'predivnom' terenu i nadam se da se nije uništio nakon utakmice i da će biti spreman za Lokomotivu u nedjelju," u svom je stilu, sarkastično, komentirao Sopić.

Pobjednički gol pao je u samoj završnici, kao posljedica  slabe reakcije goričke obrane nakon gostujućeg kornera. 

"Mislim da je bila teška i zahtjevna utakmica. Gorica je bolja ušla, iskoristila je svoju visinu, kvalitetu i 'divljaštvo' na ovakvom terenu. Poveli su 2:0 i jednostavno se nije bilo lako vratiti. Neću reći da smo napravili dvije taktičke izmjene, jer tu previše nogometa nije niti bilo. To je bilo samo 'nabijanje', lijevo ili desno. Izvadili smo naše 'plemenite' igrače, koji nisu mogli doći do izražaja, a ubacili smo 'teškog sidraša' Obregona, koji je odigrao jako dobru utakmicu i moram ga pohvaliti. Ubacili smo i Grgića, koji nam je donio i visinu i brzinu. Uspjeli smo izboriti jedanaesterce, ali jednostavno je cijela momčad pokazala karakter u nenogometnim uvjetima, to je najvažnije reći!"

"Ne razmišljam još o Hajduku, sad idemo na prvu benzinsku, trener plaća sve! A onda idemo dalje," zaključio je Sopić.

Gorica će u nedjelju od 15 sati dočekati Lokomotivu, koja je u utorak 'razbila' Dinamo, dok će Rijeka igrati s Hajdukom na Poljudu te će imati priliku pobjedom preuzeti lidersku poziciju na ljestvici!