°C 18

Samobor: U promet pušten most u Perkovčevoj

12.09.2017.

majai

Nakon nešto manje od dva mjeseca, u promet je pušten most u Perkovčevoj ulici u Samoboru, čime su regulirane gužve u samom središtu grada.

Radovi su uključili sanaciju mosta i polaganje granitnih kocki, a vrijedni su oko pola milijuna kuna.

-Rekonstrukcija mosta bila je nužna zbog povećanja njegove stabilnosti, a time i sigurnosti građana. Čišćenjem mosta dobio se potpuno novi izgled-ističu iz Grada Samobora.

Most u samom centru grada izgrađen je 1906. godine i povezuje Ulicu Ivana Perkovca s Trgom kralja Tomislava preko potoka Gradna. Arhitekt mosta je bio I. Zipke iz Beča, a izvođač radova J. Dubsky iz Zagreba. Neki autori smatraju da je to, po vremenu gradnje i rasponu, drugi armirano - betonski most u Europi, a zasigurno je u vrijeme gradnje bio i među najvećima.


Most je imao središnji kolnik i pločnike sa svake strane, sve od betona, te ga odlikuje posebna umjetnička i tehnička vrijednost. Stilski, most pripada razdoblju secesije, a to dokazuju polukružni završeci glavnih rasponskih nosača sa svake strane.

Pri izradi projekta sanacije, primijenjena su stoga sva pravila struke, a korištena je i stručna literatura u suradnji s Društvom inženjera i tehničara Grada Samobora.

Istražne radove je izvršila tvrtka Geoexpert IGM d.o.o. iz Zagreba, dok je projekt sanacije izradila tvrtka ZE-ING d.o.o. iz Zagreba. Zavod za konstrukcije Građevinskog fakulteta izradio je reviziju mehaničke otpornosti i stabilnosti građevine, a ishodovana je i potvrda Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zagrebu.