°C 16

Samobor: Kulinarske radionice "Uživam tradicijo"

21.11.2018.

Vana Pocrnjić

Proteklog vikenda djelatnici Javne ustanove Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje i članovi baštinske zajednice ovoga kraja organizirali su tri radionice tradicijske kuhinje pod nazivom "Uživam tradicijo". Radionice su se održale u sklopu projekta Uživam tradiciju iz prekograničnog programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska.

Cilj cjelodnevnog događanja bila je prezentacija njihova rada, povezivanje tri različite lokacije unutar Parka te jačanje veze između lokalnog stanovništva. 



Prva radionica održana je u prostorima udruge Etno Fletno u Samoboru gdje su sudionici učili i imali priliku pripremiti rudarsku greblicu. Ime je dobila po tradicijskom drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći. Ovaj autohtoni kolač ima oznaku zemljopisnog porijekla i status prvog zaštićenog gastronomskog proizvoda u Zagrebačkoj županiji, a krajem 2007. godine je Ministarstvo kulture proglasilo je pripremu ovog kolača nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Na drugoj radionici u Jurkovom Selu, nakon tradicijskog ručka na seljačkom domaćinstvu Podžumberak, sudionici su se okušali u izradi žumberačke greblice. Žumberačka je greblica smatrana varijetetom kruha te se odavno pripremala u okolici Jurkova Sela. Zajednički pripremljeni tradicijski ručak žumberačkog kraja bio je savršeni trenutak za izmjenu tradicijskih recepata.




(Foto: Udruga Uskok Sošice)

Galerija slika

Samobor: Kulinarske radionice "Uživam tradicijo" Samobor: Kulinarske radionice "Uživam tradicijo" Samobor: Kulinarske radionice "Uživam tradicijo"