°C 10

Park prirode Žumberak organizira kulinarske radionice

09.11.2018.

Redakcija

U sklopu projekta "Uživam tadicijo", program INTERREG V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014 - 2020, održavaju se 3. radionice kulinarske baštine (obrazovanje za poboljšanje kapaciteta i stručnosti ciljnih skupina na području kulinarske baštine).

Radionice organizira projektni partner Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, a održat će se u subotu, 17.11., a održavaju se prostorima vanjskih suradnika: Udruge Etno Fletno, Seljačkog domaćinstva Podžumberak i OPG-a Radić-Ilas.

Radionice su namijenjene turističkim agencijama, organizacijama i stručnjacima za promociju te cijeloj zainteresiranoj javnosti u svrhu popularizacije vrijedne prirodne i kulturne baštine ovog kraja, ali i za što aktivnije očuvanje nematerijalne kulturne baštine samog Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Što se samog projekta "Uživam tradicijo" tiče, glavni cilj projekta je uspostavljanje kulinarske transverzale od Panonije do Jadrana koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije i kulinarstva u obliku privlačnih programa koji će se na temelju dugoročne održive suradnje lokalnih ponuđača provoditi na jedinstvenim područjima baštine: klijet na Trškoj gori (Novo Mesto, SI), Botanički vrt i Muzej grada Ljubljane (Ljubljana, SI), Trubarjevadomačija u Rašici, Lončarsko selo Filovci – muzej na otvorenom, Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, jezgra naselja Prezid i Vrsar te Muzeji Hrvatskog Zagorja.

Svrha projekta "Uživam tradicijo" je stjecanje znanja i stručnosti ciljnih skupina, posebice baštinskih zajednica pri povezivanju u lokalne lance dodane vrijednosti, oblikovanju i provedbi zajedničkih prekograničnih turističkih programa te kreiranju doživljaja s gostima. Očekivani rezultati projekta su povećanje broja posjetitelja unutar cijelog prekograničnog područja te povećanje broja posjetitelja u 6 odabranih muzeja i na 2 zaštićena područja.

Projekt "Uživam tradicijo" provodi se u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020., a provodit će se ukupno 30 mjeseci, zaključno s 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.593.700,00 €, a projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 1.354.645,00 €.

(Foto: Grad Samobor)