°C 6

Velimir Šandor u izboru za najboljeg paraolimpijca desetljeća!

14.01.2021.

Damir Žbulj

Povodom desetogodišnje suradnje Hrvatski paraolimpijski odbor i Allianz Hrvatska pozivaju sve ljubitelje sporta da svojim glasom podrže svoje miljenike u izboru za najbolju paraolimpijku ili paraolimpijca desetljeća.

Svi nominirani sportaši i sportašice imaju jednu zajedničku karakteristiku - u proteklom desetljeću osvojili su medalju na Paraolimpijskim igrama. Riječ je o 11 iznimnih sportašica i sportaša, koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta, a među njima je naravno i Velimir Šandor, brončani iz Rija, član AKOSI Uspon iz Velike Gorice. 

U izboru, koji traje od 14. do 28. siječnja, još su i Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Mihovil Španja i Zoran Talić, a svi oni zajedno su u proteklih su deset godina osvojili jedanaest medalja na paraolimpijskih igrama u Londonu 2012. i Riju 2016. te dvije medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama u PyeongChangu 2018. godine.

“Paraolimpijci su nepresušan izvor inspiracije, i kada se uzme u obzir koliko se odricanja, discipline i motivacije krije iza svake pojedine medalje, osjećamo potrebu da tu inspiraciju podijelimo sa svijetom i pokažemo kako smo uvijek uz njih, za sve što je pred nama.” izjavio je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianz Hrvatska.

Allianz i HPO su partneri od 2011. godine te od samog početka suradnje adresiraju aktualne društvene probleme i široj javnosti približavaju vrhunske rezultate, ali i izazove paraolimpijskih sportaša kroz različite projekte. Projekti poput “Paraolimpijskog školskog dana” u sklopu kojeg je 60.000 školaraca otkrilo svijet paraolimpizma i “Trenera velikog srca”, koji je u 20 hrvatskih gradova djeci s teškoćama u razvoju omogućio bavljenje sportom, ostavili su trajni trag i potaknuli pozitivne promjene ka ravnopravnijem i tolerantnijem društvu. Društvu u kojem bavljenje sportom nije privilegija već pravo dostupno svima i u kojem paraolimpijske medalje imaju istu vrijednost i sjaj kao i olimpijske.

“U proteklih deset godina bilježimo pozitivne pomake u sportu osoba s invaliditetom i statusu naših paraolimpijaca, no još nismo stigli do željene i potrebne uključenosti. Prepoznao je to i Allianz, kojem se zahvaljujem na ovoj intenzivnoj i uspješnoj desetogodišnjoj suradnji.” izjavio je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Svoj glas možete predati do zaključno 28. siječnja.