°C 11

Usponovac Miljenko Vučić izborio Paraolimpijske igre, Šandor ostao bez plasmana na Svjetskom prvenstvu

13.07.2023.

Damir Žbulj

Usponovac Miljenko Vučić osvojio je četvrto mjesto na Svjetskom paraatletskom prvenstvu u Parizu, a tim je rezultatom i osigurao svoje mjesto na paraolimpijskim igrama, koje će se iduće godine također održati u Parizu.

U svojoj kategoriji F11 Vučić je najdalje kuglu bacio 12.58 metara, što mu je bilo dovoljno za četvrto mjesto. Bronca je otišla Španjolcu Del Amo Canu, koji je imao hitac 12.81 metra. Srebrni je bio Brazilac Da Silva (13.43), a zlato je zaslužio Iranac Olad s daljinom 13.79 metara.

Vučić je aktualni europski prvak u F11 kategoriji, a u Parizu je branio srebro s posljednjega SP-a u Dubaiju 2019. godine, međutim ovoga puta je ostao bez medalje.

"Zadovoljan sam plasmanom jer mi on osigurava mjesto na paraolimpijskim igrama, međutim nisam zadovoljan rezultatom, moglo je biti puno bolje," kazao je Vučić.

"Sada se treba sabrati i kao uvijek u sportu još više trenirati i gledati prema Paraolimpijskim igrama," dodao je.

Miljenko ipak može biti zadovoljan, jer je u konkurenciji 15 najboljih svjetskih paraatletičara u svojoj klasi ostvario plasman na Paraolimpijske igre, što se nažalost ne može reći za našeg Velimira Šandora.

Nakon usvojene žalbe u bacanju diska u kategoriji F52, koja je podnesena zbog povrede pravila brazilskog predstavnika, Šandor se pomaknuo za jedno mjesto te je rezultatski zauzeo četvrto mjesto na svijetu, uz plasman na Paraolimpijske igre.

"Međutim, klasifikacijski tim WPA pozvao je Velimira na reviziju njegove natjecateljske kategorije te je nakon pregleda Velimiru dodijeljena nova kategorija F53 i status 'Review', što u praksi znači da će na prvom sljedećem natjecanju na kojem će biti prisutna međunarodna klasifikacija morati pristupiti istoj s odgovarajućom medicinskom dokumentacijom," pojasnili su iz Hrvatskog atletskog saveza za osobe s invaliditetom.

Nažalost, ovakva odluka klasifikatora ujedno znači da je naš srebrni i brončani paraolimpijac i član goričkog PAK Uspon na kraju ostao bez plasmana na ovom Svjetskom prvenstvu.