°C 5

Šandor, Jozić i i naša paraolimpijska reprezentacija simbolično iz 'ljubičaste' pulske Arene krenuli put Tokija

20.08.2021.

Damir Žbulj

Naš brončani paraolimpijac Velimir Šandor spreman je za 16. Paraolimpijske igre, koje će se održati od 24. kolovoza do 5. rujna! Njegovi kolege i kolegice iz hrvatske reprezentacije u pulskoj Areni odradili su posljednje medijske aktivnosti prije odlaska u Tokio!

Uz Šandora, u Japanu će još 21 hrvatski paraolimpijac u osam sportova predstavljati Lijepu našu, a među njima je i mladi samoborski stolnotenisač Pavao Jozić

Velimir je u Rio de Janeiru 2016. godine osvojio broncu u svojoj F52 kategoriji s daljinom 18,24 metra, dok je lani disk bacio 20,14 metara, što je njegov i osobni i hrvatski rekord.

"Kad sam prvi put bacio disk letio je devet metara, a danas smo na 20 metara i to je dokaz da se stvari u životu mogu pomicati prema naprijed, samo ako je čovjek ustrajan..."

"Nadam se da se medalja može ponoviti, ali se i nadam da se može napraviti i nekaj više. U Tokiju je sve otvoreno i s izrazito dobrim svojim rezultatom, osobnim rekordom, mogu biti prvi, mogu biti četvrti," pričao je nedavno.

U Tokiju će u paraatletici nastupiti još i Deni Černi (kugla), Vladimir Gašpar (koplje), Ana Gradečak (kugla), Ivan Katanušić (kugla), Marijan Presečan (kugla), Matija Sloup (kugla), Zoran Talić (skok u dalj), Miljenko Vučić (kugla) te Mikela Ristoski (skok u dalj), koja će i nositi hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju. Zlatna Mikela je dvostruka osvajačica paraolimpijske medalje te osvajačica odličja na brojnim svjetskim i europskim natjecanjima.

U boćanju će nas predstavljati Davor Komar, u judu Lucija Brešković, u stolnom tenisu Helena Dreta Karić i Anđela Mužinić. Damir Bošnjak ponovno će nastupiti u streljaštvu, Ivan Mikulić u taekwondou, Antonio Franko u paratriatlonu, dok su naši plivački predstavnici Tomi Brajša, Paula Novina, Dino Sinovčić i Kristijan Vincetić

"Svi se s ponosom sjećamo Paraolimpijskih igara u Rio de Jaineru, koje su s pet osvojenih medalja bile jedne od najuspješnijih igara u povijesti hrvatskog paraolimpijskog sporta.. Radi okolnosti pandemijske godine, iza naših sportaša je pet godina napornih treninga, a plasman na PI je kruna njihova rada. Tokio je bio sretan za naše olimpijce pa se nadam kako ćemo i mi nastaviti taj niz," izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Hrvatska je prvi puta na PI nastupila u Barceloni 1992., a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila je ukupno 19 odličja - pet zlata, pet srebra i devet bronci. Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni. Na PI u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja. Na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Rio de Jaineru,p prije poet godina, Hrvatska se okitila s još pet osvojenih medalja - dva zlata, dva srebra i jednom broncom. Mikela Ristoski je uspjela osvojiti zlatnu medalju u skoku u dalj, a zlatna je bila i Sandra Paović u stolnom tenisu. Još jednu medalju i to srebrnu iz stolnog tenisa izborile su i Helena Dretar Karić s Anđelom Mužinić, dok je srebrni bio Zoran Talić u skoku u dalj. Brončana medalja u disciplini bacanja diska pripala je našem Opatijcu Šandoru, inače osvajaču dvije brončane medalje na Svjetskim prvenstvima u Londonu i Dohi, ali i srebrnom i brončanom s Europskih prvenstava u Grossetu i ove godine u poljskom Bydgoszczu.

#WeThe15

U sklopu predstavljanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije svečano je osvijetljen Amfiteatar u Puli koji je ovom prigodom bio jedan od preko 115 znamenitih lokacija diljem svijeta, koje su bile osvijetljene međunarodnom bojom invaliditeta, ljubičastom. Globalno osvjetljenje označilo je proslavu ovogodišnjeg lansiranja kampanje WeThe15, koja teži postati najvećim pokretom za ljudska prava u povijesti, budući da predstavlja 15 posto ukupnog stanovništva, oko milijarda i 200 milijuna ljudi.

Osvijetljene znamenitosti, među ostalima, uključuju Skytre i Rainbow Bridge u Tokiju, ženevski Jet d'Eau, Ostankinski toranj u Moskvi, rimski Koloseum, London Eye i slapove Niagare koji se protežu kroz Kanadu i SAD. U pulskoj areni na predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije su prisustvovali predstavnici Vlade, Sabora i Ministarstva, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, Veleposlanica Japana Nj.E. Misako Kaji, kao i predstavnici Allianza, Pevexa i Toyote, sponzora HPO-a, koji su paraolimpijcima poželjeli sreću u Tokiju.

Pokrenuta uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., kampanja WeThe15 ima za cilj prekinuti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom i djelovati kao globalni pokret koji javno zagovara vidljivost, uključivanje i pristupačnost osoba s invaliditetom. WeThe15 okuplja najveću koaliciju ikada međunarodnih organizacija iz svijeta sporta, ljudskih prava, politike, poslovanja, umjetnosti i zabave.