°C 17

Marko Turković iz BKOSI 'Marijan Dobrinčić' brani boje Hrvatske na World Boccia Intercontinental Challengeru

07.04.2022.

Damir Žbulj

Marko Turković iz velikogoričkog Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Marijan Dobrinčić branit će boje Hrvatske na jakom međunarodnom turniru World Boccia Intercontinental Challenger Zagreb 2022, koji će se do 9. travnja održati u Dvorani II zagrebačkog Doma sportova!

Marko nastupa u kategoriji BC2, a protivnici će mu biti predstavnici iz Belgije, Češke, Malezije, Azerbajdžana, Italije i Grčke.



World Boccia Intercontinental Challenger je jedno od pet najjačih ovogodišnjih natjecanja paraboćanja u svijetu, ove godine održat će se i tri natjecanja Svjetskog kupa, dok će Svjetsko prvenstvo biti u brazilskom Rio de Janeiru.

U Zagrebu će nastupiti 68 natjecateljica i natjecatelja iz 22 zemlje, a hrvatske boje branit će ukupno deset predstavnika. Uz Marka, tu su još i Dora Bašić (BK "Dan" ZOSI, Slavonski Brod), Martin Frković (BK OSI DDZ "Željko Klepač"-URIHO, Zagreb), Luka Wagner (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb),  Monika Hace (BK “Nada”, Požega), Marko Arambašić (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb), Dora Lovrić (BK OSI “Sv.Duje”, Split), Davor Komar (BKOSIŽ “Istrijana”, Pula), Anamaria Arambašić (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb) te Silvana Strunjak (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb).

Nadmetanje se održava u pojedinačnoj, ekipnoj te konkurenciji parova, a natjecatelji su podijeljeni u četiri kategorije, prema stupnjevima oštećenja.

"Zagreb je po drugi puta domaćin jednog velikog internacionalnog turnira u boćanju. Prije tri godine bio je to europski turnir, a sada su nam stigli natjecatelji iz cijelog svijeta. Nažalost, posljednje dvije godine nije bilo turnira zbog epidemije koronavirusa," kazao je na svečanom otvaranju Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO)

"Ovo je veliki uspjeh i priznanje za hrvatsko paraboćanje i za hrvatski paraolimpijski sport ," dodao je Kovačić.

Predsjednik Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom Damir Juren još jednom je ponovio kako je ovo sasvim sigurno najveće paraboćarsko natjecanje koje je organizirano u Hrvatskoj poželjevši svim natjecateljima što više uspjeha.

Izaslanik predsjednika Vlade te posebni savjetnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta, Josip Pavić, istaknuo je kako je za boćanje potrebna preciznost, ali i sreća, poručivši svim natjecateljima da uživaju u natjecanju, ali i u Zagrebu.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić istaknula je važnost bavljenja sportom naglasivši kako je raduje kada se osobe s invaliditetom bave sportom jer 'baviti se sportom znači voditi i zdrav život', dodala je Lukačić, poželjevši ukrajinskoj delegaciji što brži prekid rata u njihovoj domovini.