°C 11

Majstorija Kalika 'prelomila' Osijek, Goričani razmontirali lidera prvenstva

13.12.2020.

Damir Žbulj

Fenomenalnu partiju za pamćenje pružili su nogometaši Gorice u velikom derbiju s trenutno vodećim Osijekom! U potpunosti su nadigrali i 'razmontirali' ekipu pod vodstvom Nenada Bjelice te na kraju slavili s uvjerljivih i zaslužnih 4:1!

Dambrauskasova momčad povela je već u 13. minuti, kad je Matar Dieye bio na pravom mjestu, nakon ubačaja Špikića i udarca Suka, senegalski napadač odbijenu je loptu pospremio u mrežu.

Goričani su u potpunosti 'razbili' Bijelo-plave, imali su ukupno 18 udaraca, od čega 13 u suparnički okvir gola i da nije bilo Ivušića ova fešta mogla je biti i uvjerljivija.

U nastavak se ušlo s minimalnim vodstvom domaćina, međutim, kao što se to već nekoliko puta ove sezone dogodilo, brzo nakon što se krene u drugo poluvrijeme Gorica primi gol. Neprikosnoveni kapetan Kristijan Kahlina igrao je ove subote 150. uzastopnu prvenstvenu utakmicu u goričkom dresu, nebrojeno puta je bio junak i pogrešku kod izjednačujućeg zgoditka Miereza u 49. minuti već smo mu oprostili i zaboravili.

Samo pet minuta kasnije dogodio se ključni trenutak derbija...

Slaba reakcija gostujućeg vratara Ivušića kod istrčavanja i ispucavanja na 30-ak metara od svog gola, lopta pogađa Kalika, koji majstorskom parabolom pogađa u same rašlje! Potez za povijest, jer bio je to australskom Hrvatu prvi pogodak u našem prvenstvu, koji je potvrđen uz asistenciju VAR-a. 

Samo desetak minuta kasnije Kalik je odlučio ponovno biti junak. Poslije osječkog kornera i izvrsne asistencije Špikića, sjurio se u suparničku polovicu, fenomenalno izbjegao zaleđe i na kraju smireno poentirao, kao da suparničke mreže trese svakog tjedna.

Gosti su se tada u potpunosti pogubili, a litavski strateg 15 minuta prije kraja opet vuče pravi potez. Vadi već pomalo umornog Špikića, koji je vrhunski odradio svoje zadatke, i uvodi Josipa Mitrovića. Mladi ofenzivac uzvratio je samo nekoliko minuta kasnije, poslije novog sjajnog proigravanja Hrvoja Babeca, ali i majstorske reakcije Mitrovića, koji je rutinerski obišao protivničkog vratara Ivušića i loptu poslao pokraj nemoćnog Škorića, hrvatskog reprezentativnog braniča.

Dambrauskas je imao velikih problema prije početka utakmice. na Steenvoordena i Krizmanića nije mogao računati pa je Nasiru Moro uskočio na stopersku poziciju u paru s Jovičićem i odradio je odličan posao.

Gorica je i dalje na trećoj poziciji, ali s 26 bodova iz 13 utakmica. Dinamo ima tri boda više i utakmicu manje, a još uvijek vodeći Osijek ima 30 bodova, ali i dva susreta više od Goričana.

U posljednjem ovogodišnjem nastupu turopoljski prvoligaš gostuje na Poljdu kod Hajduka, 20. prosinca.

 

HT Prva liga, 15. kolo:
GORICA - OSIJEK 4:1 (1:0)
Matar (13'), Kalik (54'), Kalik (65') Mitrović (77') / Mierez (49')

HNK GORICA: Kahlina - Muhammed, Moro, Jovičić, Čabraja - Babec, Suk, Kalik (od 85. Golubickas) - Špikić (od 74. Mitrović), Lovrić (od 90. Hamad), Dieye (od 90. Dvorneković). Trener Valdas Dambrauskas.
NK OSIJEK: Ivušić - Igor Silva, Škorić, Majstorović, Jurčević (od 46. Lončar) - Vuković (od 46. Jugović) - Bočkaj (od 74. Mišković), Žaper, Lopa (od 61. Kleinheisler), Bohar - Mierez. Trener Nenad Bjelica.