°C 14

Iz Barcelone u Goricu

19.07.2022.

Damir Žbulj

Službeno je potvrđeno ono što smo znali još proteklog tjedna, HNK Gorica je u svoje redove dovela igrača Barcelone! Senegalac Moussa Wague novi je desni bek turopoljskog prvoligaša, a posudba traje do kraja lipnja iduće godine, kad mu i istječe ugovor s katalonskim velikanom.

Tržišna vrijednost mu je milijun i pol eura, za senegalsku reprezentaciju upisao je 21 nastup te je zabio i jedan pogodak, na prošlom Svjetskom prvenstvu.

Iza njega je teška ozljeda koljena, koju je zaradio u prosincu 2020. godine, dok je nosio dres grčkog PAOK-a.

Gorica će mu biti idealna sredina u kojoj će se pokušati vratiti vrhunskom nogometu.

"Osjećam se odlično, jedva čekam ponovno igrati, nakon gotovo dvije sezone bez službenih utakmica. Veliki stadioni, sjajna atmosfera, sve je to lijepo, ali nije i najbitnije. Za mene je najvažniji nogomet, želim pomoći momčadi, pobjeđivati i ići prema naprijed," rekao je 23-godišnji desni bek na predstavljanju.

U Barcelonu je stigao 2018. iz belgijskog kluba KAS Eupen, za pet milijuna eura!

Većinu vremena proveo je u B ekipi, ali ima i šest nastupa za prvu momčad. Dijelio je svlačionicu s našim Ivanom Rakitićem, ali i Messijem, Griezmannom, Suarezom, Busquetsom, Piqueom, Umtitijem...

Wague je nesumnjivo talentirani nogometaš, no, pitanje je u kakvom je stanju poslije teške ozljede više od godinu i pol dana pauze.

"Kad sam potpisao s Barcelonom bilo je to ostvarenje mojih snova, jedno predivno iskustvo. Upoznao sam jako puno sjajnih igrača, ispočetka sam bio malo sramežljiv razgovarati s njima, ali kroz neko vrijeme, kroz treninge i utakmice, navikneš se da si i ti dio te ekipe," naglasio je Senegalac, koji je dio karijere proveo i na posudbi u francuskoj Nici.

"Čudno je ne igrati tako dugo, bilo mi je teško to prihvatiti na početku, ali tako je to u nogometu, sve je moguće i moglo je biti puno gore. Zato sam sretan što sam ovdje, što imam novu priliku ponovno igrati i spreman sam, psihički i fizički. Trenirao sam cijelo ovo vrijeme, nisam odmarao tako da sam u dobroj formi."

Zaigrao je i u Ligi prvaka, na Afričkom kupu nacija, a ostat će zabilježen i kao najmlađi afrički strijelac u povijesti Svjetskih prvenstava. Zabio je u 2:2 remiju s Japanom u dvoboju skupine H u ruskom Ekaterinburgu.

"Velika mi je želja ponovno zaigrati u reprezentaciji, zato je važno za mene da imam što veću minutažu ovdje. Kao što sam rekao, u nogometu je sve moguće, zato vjerujem da mi se ta želja može ostvariti," zaključio je optimistično Wague.

Goricu je pojačao i 24-godišnji krilni napadač Wallace Menezes Dos Santos, koji je potpisao ugovor do ljeta 2025. godine.

Brazilac je do sada igrao u Austriji iz Lustenaua.

"Prvo što sam napravio kada sam čuo da postoji interes Gorice jest da sam pogledao postoji li Brazilac u klubu i kada sam saznao da je Cruz ovdje bio sam još sretniji. Nisam ga poznavao ranije, ali razgovarali smo danas na treningu i vjerujem da će mi uz njega biti puno lakše snaći se u novom gradu, a i siguran sam da ćemo se dobro slagati na terenu," poručio je Wallace, koji će na leđima nositi broj 71.

Priliku za debitantski nastup obojica će imati već u subotu na Gradskom stadionu protiv Šibenika.