°C 10

Gorica se riješila Matara pa dovela Kangwandu

04.08.2022.

Damir Žbulj

Nogometaši Gorice odigrali su prijateljsku utakmicu na gostovanju kod drugoligaša Rudeša te su na kraju uspjeli slaviti 2:1, golovima Fruka i Raspopovića.

Turopoljski prvoligaš u nedjelju je remizirao na Rujevici, igrači su nakon toga dobili dva dana odmora, a dvoboj s Rudešom poslužio je svojoj svrsi. 

U početnoj postavi bili su Žiger, Marjanović, Cruce, Korca, Jug, Skrbin, Pliushch, Mitrović, Julardžija, Fruk i Cruz, dok su zamjene bili Dalipagić, Jovičić, Suk, Raspopović, Golubickas, Vojtko, Kalik, Krizmanić, Jurić A.M., Wallace, Pršir i Ndockyt.

 

"Rudeš nam je bio najozbiljniji protivnik u ovim utakmicama preko tjedna, i zbog svoje kvalitete, ali i zato jer smo imali dva slobodna dana. Imali smo prije susreta jedan specifičan trening i očekivali smo da će biti teško. Podijelio sam minutažu igračima po 45 minuta i dobili smo ono što smo htjeli. Rastrčali smo se, Rudeš je stvarno jedna dobra ekipa i ako ih malo pustiš mogu biti opasni," komentirao je Toplak pa dodao:

"Utakmica nam je poslužila da se vratimo u jedan ritam. Odgoda protiv Hajduka mi je dobro došla, imamo neke ozlijeđene igrače, Steenvoorden i Keita su van stroja. Imamo nove igrače koji su kondicijski u lošem stanju i mislim kako će nam ova pauza koristiti. U četvrtak i petak ćemo odraditi dobre treninge, u subotu ćemo odigrati međusobno utakmicu na Gradskom stadionu, a idući tjedan idemo na jednu proslavu u Topolovec, kod bivšeg prvoligaša TŠK-a. Iskoristit ćemo to da se malo maknemo iz Gorice, da malo otpustimo kočnice, da se probamo malo raspucati i brzo će utakmica s Lokomotivom. Bit ćemo sigurno spremni," zaključio je trener.

Jedan od najvećih promašaja u prvoligaškoj eri Gorice bio je Matar Dieye, senegalski napadač, koji jednostavno nije pokazao da može biti 'novi' Cherif Ndiaye i da može biti napadačka snaga goričkog kluba.

Matar je potpisao za mađarski Debreceni VSC.

"Svaki početak ima i kraj. Tako je došlo i moje vrijeme da napustim Goricu i svoje suigrače, ali sve lijepe uspomene će ostati u mom srcu. Dečki su me možda izgubili kao suigrača, ali ostajem njihov prijatelj i velika podrška. Želio bih zahvaliti svima u Gorici na lijepe dvije godine," rekao je Matar na oproštaju.

U dvije sezone u redovima Gorice, Matar je upisao 63 nastupa, postigao deset pogodaka i podijelio pet asistencija.

No, u redove turopoljskog prvoligaša stigao je još jedan internacionalac iz Afrike. Albert Kangwanda je 23-godišnji krilni napadač iz Zambije, koji se tako priključio Senegalcu Wagueu, Malijcu Keiti i Kongoancu Ndockytu.

U Gorici su i dva Brazilca, Caio da Cruz i Wallace, a trener Toplak na stranom jeziku svoje zamisli mora objašnjavati i Nizozemcima Suku i Steenvoordenu, Slovaku Vojtku, Litavcu Golubickasu, Albancima Korci i Cahaniju...

"Veoma sam uzbuđen, oduvijek sam imao želju igrati u Europi i sada se ostvarila. Vjerujem da ću se vrlo brzo prilagoditi na novu okolinu i ekipu," rekao je na predstavljanju Kangwanda, koji je potpisao ugovor do lipnja 2024. godine i ovo mu je prvi angažman u Europi.

Izbornik reprezentacije Zambije je naš proslavljeni 'vatreni lakat' Aljoša Asanović, a Kangwanda je bio dio ekipe koja je prije nekoliko tjedana osvojila naslov COSAFA Cup južnoafričkog prvaka.

 

U finalu prvenstva odigranog u Južnoj Africi, na stadionu Moses Mabhida Stadium u Durbanu, Albert je u produžetku bio strijelac odlučujućeg pogotka za pobjedu nad Namibijom!

Toplak i njegovi nogometaši idući prvenstveni dvoboj igraju 13. kolovoza, doma protiv Lokmotive.