°C 27

Dario Špikić - nova snaga Dinama

18.07.2022.

Damir Žbulj

Nogometaši Dinama savršeno su zaključili prošlu sezonu, novim naslovom prvaka Hrvatske, ali su i na najbolji mogući način krenuli u nove izazove, osvajanjem trofeja u Superkupu protiv najvećeg rivala Hajduka i prvenstvenom pobjedom nad Lokomotivom u prvom kolu Supersport HNL-a. 
Lijepo je vidjeti kako se za svoje mjesto u momčadi pod vodstvom Ante Čačića izborio i naš Velikogoričanin Dario Špikić, koji je bio jedna od važnijih karika na putu prema novim trofejima kluba iz Maksimirske 128. 
Špika je u posljednje tri prošlosezonske prvenstvene utakmice bio u početnoj postavi Plavih, u pobjedi nad Osijekom zabio je pogodak, na ključnom gostovanju u Šibeniku, kad je Dinamo osigurao još jednu titulu, upisao je asistenciju, dok je u zadnjem kolu protiv Hajduka mogao uživati u velikoj proslavi trofeja!
U istom ritmu nastavio je i na početku nove sezone, u prvih 11 je bio i u Superkupu, kao i u prvom HNL kolu protiv Lokosa, kad je u preokretu i 3:2 pobjedi Dinama još jednom asistirao... 
"Stvarno je bilo prelijepo na kraju prošle sezone! Proslava s navijačima je bila nešto posebno i normalno je da sam sretan što sam i ja mogao dati svoj mali doprinos novoj tituli Dinama," otkrio nam je u razgovoru. 
"Slavlje je krenulo još od Šibenika, kad smo na Šubićevcu osigurali naslov prvaka. Pamtit ću i taj veličanstveni povratak u Zagreb, susret s Boysima na benzinskoj pa nastavak slavlja u klupskim prostorijama..."
"Nastavilo se slavlje i na derbiju s Hajdukom u zadnjem kolu, a nakon toga smo imali i malu privatnu zabavu gdje smo se proveselili i stvarno je sve bilo predivno," ispričao nam je Dario u jednom dahu to jedno posebno iskustvo za mladog nogometaša.
Sa Špikićem smo razgovarali u lokalu njegovih roditelja, u neposrednoj blizini goričke policijske postaje. Njegov otac Božo i majka Dubravka u Veliku Goricu su stigli još krajem 1980-tih, a obitelj su zasnovali u Kurilovcu, u neposrednoj blizini Udarnika. Nije niti čudo da ja Dario krenuo stopama svog oca, koji je u mladosti igrao za neke turopoljske niželigaše.
Dario je naravno počeo na Udarniku pa se ubrzo preselio u Radnik, no, nije trebalo proći puno vremena da njegovu klasu prepoznaju u Nogometnoj školi Dinama. Prošao je praktički na Maksimiru sve selekcije, a u Dinamu se zadržao čak 11 godina te je bio i hrvatski reprezentativac u mlađim dobnim kategorijama.
Odlučio se 2018. godine na prelazak u redove najvećeg rivala, potražio je sreću u splitskom Hajduku, međutim, priliku za afirmaciju u seniorskom nogometu dobio je, i iskoristio, u svojoj Gorici!
U dresu našeg turopoljskog prvoligaša zaslužio je mjesto u mladoj U-21 reprezentaciji, ali je ponovno privukao i pažnju 'svog' Dinama. Novi ugovor potpisao je u veljači prošle godine, prvoj momčadi hrvatskog prvaka se priključio prošlog ljeta i proteklih godinu dana uspio se izboriti za svoje mjesto u ekipi te potvrditi kako se radi o jednom od velikih talenata našeg nogometa.
Dario ima tek 23 godine...
"Moram zahvaliti treneru Čačiću što mi je dao priliku. Bacio me u vatru, a jednostavno sam to i čekao cijelu sezonu. Mislim da sam opravdao povjerenje, idemo dalje sad još jače, imamo nove ciljeve, novi fokus i mogu reći kako sam sretan što je gospodin Čačić ostao trener," posebno je istaknuo, ali se osvrnuo i na sezonu i pol provedenu u Gorici.
"Imao sam u Gorici jedno prelijepo razdoblje, sjajan je to klub, uređen i ljudi tamo znaju što rade. Ali, Dinamo je jednostavno neka razina više i siguran sam kako u Hrvatskoj ne može biti bolje, što se svih stvari tiče..."
"U početku je bilo malo teško, dok se nisam malo priviknuo na ekipu i suigrače. Nisam niti dobivao previše prilika, ali sada na kraju, dolaskom trenera Čačića, stigla je šansa i mislim da sam ju dobro iskoristio. U Dinamu gotovo svatko mora proći 'klupu', to vrijeme čekanja, ali jednostavno u klubu ima puno kvalitetnih igrača i svaki igrač vrijedi i zaslužuje biti ovdje!"
Špikić je i na pripremama i asistirao i zabijao te je imao zapaženu ulogu u momčadi pa se samo možemo nadati kako ćemo i u novoj sezoni uživati u njegovom napretku.
"Odlično smo odradili pripreme! Prvi tjedan u Zagrebu smo proveli bez reprezentativaca, a onda smo bili u Sloveniji. Sve je prošlo u najboljem redu, ekipa je u dobrom stanju, imamo nekoliko novih igrača, pojačanja, od Ljubičića, kojeg znam iz mlade reprezentacije pa do Drmića, koji se već dokazao u HNL-u. Oni su sjajni dečki i odlično će se uklopiti. Spremni smo za nove ciljeve!"
Dobar prijatelj Bartol Franjić ovog je ljeta otišao u njemački Wolfsburg kod Nike i Roberta Kovača, ali nam je Dario otkrio s kim se još u svlačionici najbolje povezao
"Najviše sam se povezao sa svojom generacijom. Franjića znam cijeli život, prošli smo sve kategorije Dinama. Tu su još i Menalo, Tolić, Šutalo, ali ne želim sada nekog zaboraviti ili izostaviti. Zaista u ekipi nema da s nekim nisi dobar, svi smo prava klapa, ali eto možda se sa svojom generacijom malo više družim..." 
Posebno je pohvalio rad s reprezentativcima poput Ademija, Oršića, Petkovića...
"Svaki dan možeš nešto naučiti. Sjajno je vidjeti kakvi su to profesionalci, stvarno svaka im čast i stvarno nam mogu biti primjer!"
Uživao je ovog ljeta i u godišnjem odmoru, kao nikada do sada, ali je i jedva čekao da ponovno krene s nogometom....
"Imao sam slobodno ove godine tri tjedna i mogu reći da mi je bilo dosta! I da je bilo više dana umorio bi me odmor. Jedva sam čekao da krenu pripreme i da dođe nova sezona. Proveo sam tjedan dana s djevojkom u Turskoj, tjedan dana s obitelji na brodu kod Zadra i zadnji tjedan sam bio po Hercegovini. Zaredale su se nek svadbe, bio sam u Međugorju, pomolio sam se..."
"Kad god ima priliku odem malo dole, moji su iz Duvna i volim doći dole u posjetu."
Naravno, istaknuo je i podršku svoje obitelji, mame Dubravke i tate Bože, brata Josipa i sestre Anamarije...
"Nije nam bilo lako, prolazili smo i kroz neke teške trenutke. Nije im bilo lako, ali sada smo stvarno sretni. Sada je tek ispred mene još veći rad, ali lakše je kad si u Dinamu, koji je naš najveći klub! Uživam u svakom trenutku!"
"Ne stignem baš puno vremena provoditi u Gorici, ali kad uhvatim priliku dođem. Tu su mi i prijatelji, tu mi je obitelj, volim provoditi vrijeme u našem kafiću. Ovdje odmaram, odmaknem se od svega..."
Špikić je odmor iskoristio i za odlazak na Alpas Cup u svom Kurilovcu, a otišao je i pogledati malonogometne utakmice Breške lige.
"Udarnik je od moje kuće na pet minuta i drago mi je kad vidim toliko mladih nogometaša na jednom mjestu. Prošao sam i ja kroz to, došao sam im dati podršku i bilo je baš lijepo."
Tata Božo izuzetno je ponosan na sve što je Dario zasad napravio u svojoj karijeri: "Možda smo i napravili nekoliko krivih koraka, ali je on svojim radom dokazao i pokazao koliko vrijedi. U Dinamu je u mlađim kategorijama proveo 11 godina, bio je nositelj igre i mogu biti zadovoljan da se vratio. Ponekad treba biti 'na pravom mjestu u pravo vrijeme', mlade igrače treba i istrpjeti i dati im šansu, jer bez toga ne možeš pokazati svoju kvalitetu!"
"Kao prvo, hvala i Gorici, koja ga je 'povukla' iz Splita i u svom gradu je dobio pravu priliku. Bila mu je to odskočna daska i to se ne smije zaboraviti!"
Caffe Bar BD obitelji Špikić mjesto je okupljanja i navijača Dinama i hrvatske reprezentacije, lokal je uređen u sportskom 'štihu', na zidovima su dresovi nogometaša, a centralno mjesto ima naravno Darijev plavi dres.
"Gledaju se tu i utakmice Dinama i Hrvatske. Ako nismo na tribini, uvijek je društvo ovdje na okupu, ima nas puno koji ga podržavamo. Vjerujem kako i on ima neke svoje ciljeve, a nadamo se kako ćemo ga gledati i u hrvatskom dresu!"
U kafiću radi i mama Dubravka, koja nije mogla suspregnuti suze kad smo spomenuli nogometni put kojeg je prošao Dario: "Presretna sam sad! Kao mama sam uvijek subjektivna, ne mogu objektivno gledati njegove utakmice! No, prvenstveno, on je divno dijete, divan sin, divan je prema svome bratu i sestri, prema roditeljima! Jako smo svi povezani i mislim da nije bilo toga da ne bi bilo niti uspjeha. Uvijek sam forsirala i njegovo obrazovanje, htjela sam da bude doktor, ali sretna sam i ovako kako je ispalo. I drugo moje djece su prekrasni i obrazovani mladi ljudi, a vjerujem kako će i svi naši susjedi to potvrditi i kako će reći sve najbolje o nama. Jako sam ponosna i ove suze su radosnice," s velikim osmijehom na licu i suzom u oku je poručila mama Dubravka.
Uoči samog početka nove sezone Dinamo je predstavio nove dresove, a Špika je bio jedan od 'manekena'...
"Želim samo nastaviti u tom smjeru, trudim se i radim marljivo na treninzima. Nadam se kako ću dobiti minutažu i kako ću opravdati očekivanja..."
"Jedan od ciljeva je i ulazak u Ligu prvaka i vjerujem kako ćemo to i ostvariti!"
Dario je pun samopouzdanja i spreman je za sve izazove koji ga čekaju, a navijači mogu itekako biti zadovoljni njegovim doprinosom na travnjaku. 
"Konkurencija je zdrava za sportaša i tjera te da budeš bolji. Jedino tako se može napredovati. Ne 'razbijam' glavu što se konkurencije tiče, ali neki od mojih osobnih ciljeva je ustaliti se u prvoj momčadi, ostaviti trag u Dinamu i potvrditi se svojim igrama!"
Uvijek će biti zahvalan i Gorici što mu je otvorila mjesto za dokazivanje...
"Gorica uvijek složi ekipu za sredinu ljestvice i borbu za više pozicije. Mislim da će i ove godine biti tako. Otišlo je dosta igrača, ali vjerujem da će dovesti neka pojačanja. Gorica je stvarno stabilan prvoligaš i bit će opet težak protivnik svima," zaključio je Špika u ovom razgovoru.